You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od matičnjaka – dejstvo i priprema

Čaj od matičnjaka – dejstvo i priprema

Čaj od matičnjaka je poznat dugi niz godina kao veoma efikasan u lečenju poremećaja centralnog nervnog sistema. Matičnjak (Melissa Officinalis) je višegodišnja biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae), poreklom iz Južne Evrope i Mediterana.

Sastojci čaja od matičnjaka su uglavnom flavonoidi i polifenoli, ali tu su još i mnoga druga jedinjenja zadužena za antiherpesno dejstvo biljke i za regulisanje štitne žlezde.

Sada ćemo se pozabaviti najbitnijim prednostima koje ovaj čaj može imati za vaše zdravlje.

Prednosti i dejstvo čaja od matičnjaka

• Pomaže u borbi protiv nesanice i teškoća sa spavanjem. Ovo je jedna od najbitnijih prednosti i nešto po čemu je ovaj čaj poznat.

• Leči bol u nervima. Povezano je sa prethodnim benefitom a dodatna karakteristika je da vas ovaj čaj opušta i smiruje.

• Jača memoriju i druge moždane funkcije. Ukoliko imate problema sa pamćenjem nekih stvari, ili ste primetili da ste postali zaboravni, matičnjak čaj vam može pomoći u tome.

• Povećava raspoloženje. Svima nama se desi da nam naidje dan ili period kada nismo raspoloženi, pa je zato tu ovaj čaj da vam povrati osmeh na lice.

• Ublažava poremećaje digestivnog trakta i probleme sa gasovima. Smanjenje nadimanja i bolova u stomaku su takodje specijalnost čaja od matičnjaka.

• Pomaže vam da se koncentrišete. Ovo je pogotov važno za studente kada spremaju teške i obimne ispite, kao i za one poslovne ljude pred kojima su važni dani i odluke.

• Koristi se u Evropi za lečenje štitne žlezde i sindroma hroničnog umora. Neka od istraživanja su pokazala da je dobar i za ove vrste problema pa je našao svoju primenu i za to.

• Čuvar vašeg srca. Jedno od prvih asocijacija poznavaoca čajeva kada je u pitanju ovaj čaj je da je jako dobar za zdravlje srca. Možete ga naravno piti i preventivno.

Frischer Pfefferminztee und Kräuter

Kako napraviti čaj od matičnjaka?

Da biste napravili čaj od matičnjaka, stavite 1 kašičicu osušenih listova matičnjaka u jednu šolju ključale vode. Ako koristite sveže listove, prvo ih operite da biste sprali prljavštinu i prašinu. Neka mešavina odstoji oko 8-10 minuta u zavisnosti od toga koliko jak ukus želite.

Čaj od matičnjaka može, takođe, da se kombinuje sa drugim lekovitim biljkama. Na primer:

• Pepermint sa matičnjakom – da smiri stomak.
• Valerijana i matičnjak – za nesanicu i nervne bolove.
• Vučja noga i matičnjak – za Gravesovu bolest.
• Brojsova čajna mešavina – u kombinaciji sa žalfijom, nanom i kantarionom čini poznati Brojsov čaj koji je dobar za jako puno stvari. Više o toj mešavini možete čitati ovde.

Neželjeni efekti čaja od matičnjaka

Preterano konzumiranje ovog čaja može izazvati mučninu, povraćanje, bol u stomaku ili čak vrtoglavicu.

Čaj od matičnjaka u trudnoći – Nije bezbedno za trudnice i dojilje da piju čaj od matičnjaka.

Čaj od matičnjaka može da utiče na efekte nekih lekova, naročito onih koji vam se daju tokom ili nakon operacije. Zbog toga bi trebalo da uzimate čaj od matičnjaka najmanje 2 nedelje pre zakazane operacije!

U zaključku, čaj od matičnjaka može biti veoma efikasan prirodni lek za mnoge poremećaje. Samo vodite računa da ne pijete previše čaja od matičnjaka, kako ne biste osetili njegove neželjene efekte. Konsultacija sa lekarom pre upotrebe je svakako poželjna.