You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od origana – prednosti i recept

Čaj od origana – prednosti i recept

Ne možete da se otarasite prehlade, edema i upornog kašlja? Probajte čaj od origana. Ova planinska biljka je poznata po svojim mnogobrojnim benefitima za zdravlje. Pročitajte u nastavku kako ovaj čaj može olakšati simptome nekih uobičajenih zdravstvenih problema.

Snažan pikantan ukus koji ostaje u ustima satima nakon što ste pojeli poslednji zalogaj pice potiče od začina koji se zove origano. Ova biljka se gaji u Mediteranskim zemljama i u centralnoj Aziji. Ima široku primenu u italijanskoj i grčkoj kuhinji i njen karakterističan ukus se slaže sa svakim jelom.

Pripada porodici usnatica i ima mnogobrojna lekovita svojstva. Zato se u tradicionalnoj kineskoj medicini dosta koristi u te svrhe. Origano je bogat izvor gvožđa, vitamina K, mangana, vitamina A, vitamina C, kalcijuma i omega-3 masnih kiselina. Zbog toga se čaj od origana preporučuje za lečenje prehlade, edema i kašlja. Hajde da vidimo koje su blagodeti upotrebe čaja od origana kao domaćeg leka za uobičajene zdravstvene probleme.

Za šta je dobar čaj od origana? Najvažnije prednosti:

Antibakterijsko svojstvo

Šoljica čaja od origana je sjajna antibakterijska dnevna doza. Ova planinska biljka sadrži ulja pod nazivom timol i karvakrol, za koje je poznato da se bore protiv bakterija. U skorašnjem istraživanju utvrđeno je da je origano efikasniji u borbi protiv infekcija izazvanih amebom Giardia lamblia nego tinidazol, lek koji se najčešće prepisuje. Redovno konzumiranje čaja od origana sprečava sve vrste bakterijskih infekcija jer inhibira rast bakterija.

prednosti caja od origana

Omega-3

Čaj od origana je prirodan izvor omega-3 masnih kiselina. One se smatraju esencijalnim masnim kiselinama zbog brojnih zdravstvenih koristi. Omega-3 masne kiseline smanjuju upale u celom telu. Ove važne kiseline smanjuju rizik od bolesti srca i artritisa i poboljšavaju kognitivne i bihejvioralne funkcije.

Zaustavlja astmatični napad

Čaj od origana se može koristiti za zaustavljanje astmatičnog napada. Zasladite čaj medom i pijte ga dok je vruć. Udisanje pare ovog čaja čini nos prohodnim. Međutim, da bi se videli rezultati, mora se koristiti 4-5 puta dnevno.

Kontroliše telesnu težinu i ima visok sadržaj zdravih vlakana

Ovaj čaj je takođe poznat po visokom sadržaju vlakana. Dovoljan unos vlakana pomaže u kontrolisanju telesne težine, održava telo u formi i smanjuje rizik od nekih bolesti.

Čaj od origana protiv kandide

Iskustva nekih od korisnica je pokazalo da se kandida može pobediti korišćenjem čaja od origana za samo 3 nedelje. Efekat ovog čaja za ovu vrstu bolesti je često mnogo učinkovitiji nego bilo koji antibiotici i ostali lekovi.

Ostali benefiti čaja od origana

Šoljica vrućeg čaja od origana je odličan lek za menstrualne grčeve, nadutost i bolove u donjem delu stomaka.

Takođe ublažava flatulenciju i smanjuje gasove u stomaku.

Problemi sa parazitima takođe se mogu rešiti konzumiranjem čaja od origana jer poboljšava varenje i apsorpciju hrane.

Pošto je dobar izvor vitamina C, ovaj čaj jača imunološki sistem.

Konzumiranjem čaja od origana mogu se rešiti neki respiratorni problemi.

Budući da ima svojstvo stimulansa, ovaj čaj smanjuje groznicu i ubrzava oporavak.

Topla mešavina čaja od origana smanjuje grčeve u mišićima, ublažava bolove u zglobovima i dr.

Topla kupka napravljena od listova origana vam pomaže da se opustite.

Ako ne možete da zaspite, popijte šoljicu čaja od origana da se smirite. Ovaj čaj je odličan domaći lek za nesanicu.

Osobe koje pate od reumatizma i astme će osetiti olakšanje ako popiju vruć čaj od origana sa medom.

priprema caja od origana

Kako napraviti čaj od listova origana?

Potrebni sastojci

– Sveži ili sušeni listovi origana
– 2 šoljice vode
– 1 supena kašika meda
– Cediljka

Priprema i recept za čaj od origana

1) Prvi korak

Kao što je već pomenuto, ovaj čaj možete praviti od svežih ili sušenih listova. Sušeni origano možete naći u svakoj bakalnici. S druge strane, ako čaj pravite od svežih listova, nemojte prskati nikakva hemijska sredstva ako ga uzgajate. Ako hoćete da ga osušite sami u svom domu, okačite svežnje origana na sunce. Zatim izdvojite listove. Kada pripremate čaj, isecite sveže listove i ostavite ih da puste malo ulja, koje je veoma dragoceno.

2) Drugi korak

Kuvajte vodu 10 minuta na ringli ili u mikrotalasnoj.

3) Treći korak

Dodajte listove u posudu sa vodom. Ako je količina vode veća, dodajte još listova. Listove potopite i kuvajte na laganoj vatri da biste izvukli maksimum od čaja. Što su duže listovi potopljeni, čaj će biti sve gorči, zato ga povremeno probajte.

4) Četvrti korak

Posle više od 20 minuta kuvanja, listovi će potamneti. To je znak da treba da zasladite čaj. Pošto ga pijete u medicinske svrhe, nemojte dodavati šećer ili veštačke zaslađivače. Najbolji prirodni šećer je med. Dodajte jednu supenu kašiku meda u mešavinu.

5) Peti korak

Sklonite posudu sa vatre i procedite u šolju. Čaj pijte dok je topao jer tada ima najviše benefita za zdravlje.

Ovaj čaj je najbolje piti kao topao napitak ili udisati vruću paru dok se kuva. Čini čuda ako ga pijete da biste izlečili kašalj. Držite maramicu pored sebe jer para razređuje gustu sluz. Ne treba ga koristiti tokom trudnoće jer njegova redovna upotreba smanjuje apsorpciju gvožđa. Osobe koje su alergične na biljke iz porodice usnatica mogu osetiti neželjene efekte kao što su iritacije na koži, osip i povraćanje. Ovaj čaj je blagotvoran na više načina ako se koristi u normalnim količinama.