You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od pelina – upotreba i priprema

Čaj od pelina – upotreba i priprema

Čaj od pelina je već vekovima poznat kao odličan biljni lek. Grci su ga koristili kao lek za mnoge bolesti, uglavnom što se tiče problema u sistemu za varenje ili nervnom sistemu.

Pelin je višegodišnja biljka koja raste uglavnom u oblastima kao što su Evropa, Azija i Afrika. Ima zelene listove koji podsećaju na koplje, svetlo žute cvetove, a koreni pelina liče na rizom.

Poznat i kao artemisia absinthus, pelin ima halucinogena i psihoaktivna svojstva. Pelin je naširoko poznat kao apsint, a poznato je da veliki umetnici poput Van Goga i Hemingveja duguju veliki deo svog stvaralaštva upravo konzumaciji pelina.

Svojstva čaja od pelina

Pored svojih halucinogenih svojstava, ispostavilo se da je čaj od pelina prilično velika pomoć kada je reč o lečenju određenih zdravstvenih problema. Čaj od pelina je jedan od najgorčih čajeva na svetu, pa ga zato uzimajte samo u kombinaciji sa medom, đumbirom ili limunom.

Pelin je glavni sastojak likera apsint, a takođe se koristi i kao važan aditiv za vina, sirće i vermut. Aktivne supstance ovog čaja su tujon (apsintol ili tenaceton), tujil alkohol, kiseline, apsintin, tanini, smole, potaš i skrob.

Za šta je dobar čaj od pelina?

Čaj od pelina se koristi od najstarijih vremena kao halucinogena supstanca u mnogim ritualima širom sveta. Afrikanci su verovali da čaj od pelina sadrži tajnu apsolutne slobode uma i da se konzumiranjem ovog čaja može dostići vrhunac ljudskog stvaralaštva. Koliko god ove teorije ludo zvučale, danas još uvek postoje mnogi kultovi koji baziraju svoju filozofiju na konzumaciji čaja od pelina.

caj od pelina

Kada se vratimo u realnost, alternativna medicina, zahvaljujući svojim praktikantima, otkrila je prave medicinske dobrobiti ove vrste lečenja. Čaj od pelina vam može dobro doći ako patite od nekog od sledećih stanja:

– Problemi sa varenjem. Čaj od pelina će vam pomoći tako što zaustavlja bakterije u želucu i smanjuje mikrobiološki rizik od infekcija.

– Bolovi u želucu. Čaj od pelina jer odličan za želudac jer će smanjiti nivo kiselosti u želucu.

– Gubitak apetita. Ovaj sjajni čaj stiimuliše crevne i stomačne funkcije.

– Čaj od pelina protiv parazita u sistemu za varenje. Ova vrsta čaja će da ih ispere i izbaci iz organizma zahvaljujući aktivnoj supstanci zvanoj apsintin.

– Nedostaci imunog sistema. Čaj od pelina povećava broj antitela i preusmerava ih ka obolelim područjima.

Kako napraviti čaj od pelina?

Kada se priprema čaj od pelina, prvo morate da budete sigurni da su biljke koje ćete koristiti upravo onakve kakve piše da su na pakovanju. Kupujte čaj od pelina samo od pouzdanih proizvođača! Kao drugo, koristite samo kašičicu bilja za svake dve šolje čaja koje želite da napravite: pelin je biljka sa puno koncentrata i morate biti oprezni kada dozirate sastojke.

Stavite sušene biljke u čajnik i dodajte ključalu vodu. Čekajte 15 do 20 minuta i pijte topao ili hladan čaj. Međutim, nemojte piti više od jedne šolje čaja dnevno ili ćete otrovati ceo nervni sistem!

priprema caja od pelina

Neželjeni efekti čaja od pelina

Kada se uzima u skladu sa uputstvima i pod nadzorom lekara, čaj od pelina je bezbedan. Međutim, velike doze mogu dovesti do halucinacija, paranoje i drugih ozbiljnih stanja nervnog sistema.

Ako pijete čaj od pelina duže od tri nedelje i ako ste primetili neke neobične promene u reakciji vašeg tela, razgovarajte sa stručnjakom što je pre moguće i ne pokušavajte da se lečite kod kuće!

Kontraindikacije čaja od pelina

Čaj od pelina se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, deci, pacijentima koji pate od mentalnih devijacija ili drugih ozbiljnih stanja koja podrazumevaju upotrebu razređivača krvi i antikoagulansa.

Najbolje što možete uraditi kada je u pitanju konzumacija čaja od pelina jeste da razgovarate sa vašim travarom ili lekarom da biste saznali više o pozitivnim i negativnim stranama ovog kontroverznog čaja.

Ako dobijete odobrenje od specijaliste i ako zaista verujete ovom tretmanu, probajte ga i uživajte u blagodetima čaja od pelina na svoju sopstvenu odgovornost!

Cena i gde ga kupiti

Čaj od pelina ćete uskoro moći da naručite preko ovog sajta po jako povoljnoj ceni. Prijavite se n našu email listu koja se nalazi ispod ovog teksta i obavestićemo vas čim se nadje u prodaji.