You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od šipka – prednosti i recept

Čaj od šipka – prednosti i recept

Da li ste znali da šipak ima više vitamina C nego većina citrusnog voća koje jedemo? Pročitajte ovaj članak kako biste saznali koje su njegove zdravstvene koristi. Pronaći ćete i dva recepta za lečenje kašlja i digestivnih tegoba.

Šipak je plod nekih biljaka iz familije ruža. Mogu biti narandžaste, crvene, ljubičaste ili čak crne boje. Plodovi se formiraju u proleće i sazrevaju do kraja leta ili na jesen. Šipak ima mnogobrojna lekovita svojstva i koristi se za pripremu biljnog čaja, želea, džema, marmelade, napitaka, hleba i pita.

Ova biljka se uzgajala još od davnina, prvenstveno zbog njene vizuelne lepote u to vreme, kao i višestrukih lekovitih benefita i prijatnog mirisa.

Šipak je bogat vitaminom C. Sto grama šipka sadrži blizu 2000 miligrama vitamina C. Jako je bitno spomenuti, vezano za vitamin C, da se on ne gubi tokom kuvanja kod ovog čaja, kao što je slučaj kod nekih drugih vrsta. Takođe je bogat esencijalnim masnim kiselinama, kao i antioksidantima i flavonoidima, koji ga čine odličnim biljnim lekom. Čaj od šipka koji se pravi od ovih plodova takođe ima veoma blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. Evo nekih benefita ovog čaja, uz dva recepta nakon toga.

biljka sipak

Za šta je dobar čaj od šipka?

Zaustavlja prehladu i kašalj

Čaj od šipka je bogat izvor vitamina C, te stoga pomaže u jačanju imunološkog sistema. Osobe koje pate od prehlade i kašlja mogu imati velike koristi od ovog čaja zbog činjenice da ima visok sadržaj vitamina C, koji se bori protiv bolesti.

Nizak sadržaj šećera

Da bi povećali unos vitamina C, ljudi se obično oslanjaju na pomorandže, limun i voćne sokove. Ali sve ovo ima visok sadržaj šećera.Čaj od šipka je zdrav izbor za dijabetičare i osobe koje pokušavaju da smršaju, zahvaljujući činjenici da sadrži više vitamina C od ovog voća i uz to, sadržaj šećera je skoro ravan nuli.

Bori se protiv infekcija i bolesti

Pored vitamina C, čaj od šipka je bogat i vitaminom A, vitaminom B, vitaminom E, vitaminom K, organskim kiselinama i pektinom. Zahvaljujući ovim sastojcima, redovno konzumiranje čaja od šipka čini organizam otpornim na infekcije. Takođe pomaže u borbi protiv bolesti i groznice, jača digestivni trakt i sprečava stomačne probleme, kao na primer dijareju. Čisti bubrege i urinarni trakt od toksina i tako sprečava infekcije ovih delova tela.

Snižava nivo holesterola

Čaj od šipka je bogat pektinom koji reguliše varenje. Kada osoba konzumira ovaj čaj, pektin se vezuje za otpadne materije u crevima i pomaže u eliminaciji holesterola i masti pre nego što ih telo upije. Zbog toga čaj od šipka snižava nivo holesterola.

Sprečava zadržavanje vode

Čaj od šipka ima svojstvo blagog diuretika i zato pomaže u izbacivanju suvišne vode iz organa. Zbog toga je ovaj čaj posebno dobar u trudnoći jer trudnice često pate od zadržavanja vode. Čaj od šipka ima još jednu blagodet, a to je ublažavanje blagih reumatskih bolova.

SONY DSC

Čaj od šipka u trudnoći

Pošto ovaj čaj sadrži puno vitamina C vrlo je pogodan za trudnice koje se prehlade, jer im popravlja opšte zdravlje i ojačava imunitet. Jedan je od retkih čajeva koji se smatra sigurnim za korišćenje u periodu trudnoće. Naravno, ipak, pre korišćenja je svakako poželjno i skoro pa obavezno da se posavetujete sa svojim doktorom.

Čaj od šipka za bebe

Kao i za trudnoću, i za bebe treba biti obazriv koje čajeve im davati jer većina nije preporučljiva dok su male. Čaj od šipka je uz čaj od nane i kima jedan od sigurnijih i preporučljivih što se beba tiče, upravo zbog gore pomenutog vitamina C, ali se obavezno prvo posavetujte sa lekorom i svakako nemojte preterivati u količini.

Recepti sa čajem od šipka

Recept za čaj od šipka protiv prehlade

Ako želite da znate kako da pripremite čaj od šipka za lečenje prehlade, ovde ćete naći jednostavan recept. U posudu ulijte jednu šoljicu vode, 30 grama šipka i po 15 grama cveta beloperke i korena belog sleza. Kad proključa, stavite da se lagano kuva oko 2 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa vatre i pijte dok je vruć. Ovaj čaj je izuzetno dobar u borbi protiv prehlade, kašlja ili bilo koje infekcije nosa. Redovno konzumiranje razređuje sekret u nosu i čini ga lakšim za izbacivanje.

Recept za čaj od šipka protiv stomačnih tegoba

U posudu ulijte jednu šoljicu vode, 30 grama šipka i po 15 grama listova nane, borovnice i matičnjaka. Kao i kod prethodnog recepta, stavite mešavinu da proključa i da se lagano kuva još 2 minuta. Pijte ga dok je vruć. Ovaj čaj ima mnogobrojna terapeutska svojstva. Ublažava grčeve u stomaku i mučninu. Redovnom upotrebom ovog čaja mogu se lečiti i blaži oblici dijareje.

priprema sipkovog caja

Mere opreza

Čaj od šipka ima brojne zdravstvene koristi. Pored već pomenutih, čaj od šipka i ulje od semena šipka su blagotvorni za kožu, jer šipak stimuliše cirkulaciju krvi.

Iako je ovaj čaj prirodan i dobar je za svakoga, ako primetite neka njegova neželjena dejstva, odmah prekinite sa upotrebom.