You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od zobi kao lek i priprema

Čaj od zobi kao lek i priprema

Zob, zapravo je isto što i ovas, pa se čaj od zobi, naziva još i ovseni čaj. Od ova dva naziva, možete izabrati onaj koji vam zvuči dopadljivije, ali ono što je neophodno da znate, jeste to da čaj od zobi treba što češće da pripremate i pijete.

Na taj način, u velikoj meri ćete poboljšati svoje zdravlje i rešićete se brojnih zdravstvenih komplikacija koje ste do sada imali.

Zašto je dobro piti čaj od zobi?

Ukoliko bi smo želeli da zvučimo kratko i jasno, kao odgovor na ovo pitanje mogli bi smo reći “zbog sveg”. Ipak. u cilju vaše bolje informisanosti, potrudićemo se da vam što preciznije objasnimo zašto je dobro piti čaj od zobi.

Za početak, otkrićemo koja to stanja i oboljenja možete sanirati uz pomoć čaja od zobi:

– Nesanica,
– Uznemirenost,
– Razdražljivost,
– Depresija i drugi oblici anksioznosti,
– Pad imuniteta,
– Infekcije i upale bešike i mokraćnih kanala,
– Pesak i kamen u bubregu,
– Anemija,
– Promuklost,
– Alergije,
– Povišen krvni pritisak,
– Povišen nivo holesterola,
– Srčane smetnje,
– Multiple skleroza.

caj od zobi

Kako se čaj od zobi priprema i upotrebljava?

Čaj od zobi, priprema se na sledeći način:

Uzme se jedna kafena šoljica neoljuštenih zrna zobi i to se dobro opere i procedi. Zatim, oprana i proceđena zrna zobi se preliju sa jednim litrom hladne vode i kuvaju do ključanja i deset minuta nakon ključanja. Nakon tog vremena, pomere se sa šporeta i ostave u vodi još sat vremena. Posle sat vremena, čaj se procedi i pije u toku dana bez šećera.

Ovaj recept za pripremu čaja od zobi, možete koristiti za lečenje svih gore navedenih smetnji i oboljenja, osim za lečenje promuklosti.

Ukoliko želite da čaj od zobi upotrebite u svrhu lečenja promuklosti, onda u njega tokom pripreme, kada proključa dodajte i dve ravne kafene kašike semena anisa i to zajedno kuvajte još par minuta (tri do četiri). Nakon kuvanja, čaj protiv promuklosti ostavite da odstoji oko pola sata, a zatim ga procedite, zasladite sa dve supene kašike meda i pijte u toku dana.

Pritom, važno je da popijete ceo litar čaja na dan i da takav postupak ne prekidate sve dok promuklost potpuno ne nestane. Nekada će za to biti potrebno dan ili dva, a nekada i više vremena.

Šta čaj od zobi sadrži?

Čaj od zobi sadrži izobilje hranljivih i kvalitetnih materija, kao što su proteini, ali i minerali: magnezijum, gvožđe, mangan, natrijum, kalcijum, cink i bakar i izobilje vitamina B grupe.