You are here: Home » Recepti » Čajevi protiv kandide

Čajevi protiv kandide

Kandida ili kako se latinski naziva “Candida albicans”, zapravo je vrsta parazitske gljivice koja se u određenoj meri već nalazi u ljudskom organizmu. Međutim, problem nastaje onda kada se vrednosti kandide uvećaju i kada se mera njene prisutnosti u organizmu uveća do te mere da izazove kandidijazu.

Kandidijaza je oblik gljivične infekcije i ona može zahvatiti želudačnu ili crevnu floru, usnu duplju, reproduktivne organe, pa čak i kožu.

Ukoliko se kandidijaza na vreme ne sanira, ona se može naknadno širiti i ugroziti vaš imunološki sistem, ali i umanjiti ukupan kvalitet vašeg života.

Glavni simptomi kandidijaze su pojava sitnog i rasprostranjenog crvenog osipa, koji prati beo iscedak, svrab i peckanje.

Kandida se veoma brzo i lako prenosi, pa je lako prenosiva sa osobe na osobu, ali i sa jednog dela tela na drugi.

Zato treba posebno voditi računa o higijeni i na vreme preduzeti mere njenog lečenja.

Jedna od metoda lečenja kandidijaze je lečenje čajevima. Ova metoda lečenja, posebno je efikasna ukoliko se radi o kandidijazi koja se razvila u usnoj duplji, želudačnoj ili crevnoj flori, ali treba je primeniti i kada se radi o kandidijazi koja je prisutna u regiji reproduktivnih organa.

Čajevi protiv kandide

Recept 1:

Za pripremu ovog čaja protiv kandide, potrebno vam je:

– Sto grama žalfije,
– Sto grama bršljena,
– Pedeset grama orahovog lista,
– Pedeset grama pelina.

cajevi protiv kandide

Način pripreme i upotrebe čaja:

Navedene sastojke potrebno je dobro pomešati i sjediniti. Zatim, svakodnevno treba uzeti tri pune supene kašike mešavine i preliti sa pola litra ključale vode. To treba poklopiti i ostaviti da odstoji sat vremena. Nakon sat vremena, čaj treba procediti i podeliti na dve jednake količine koje ćete popiti tokom dana. Proces ispijanja ovakvog čaja, treba da traje mesec dana, a nakon toga je potrebno napraviti pauzu od dve nedelje, pa nastaviti sa upotrebom čaja, ali ovoga puta ne svakodnevno već svaki drugi ili treći dan.

Ovaj čaj, ne bi trebalo da koriste osobe koje boluju od čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, ali ni ženske osobe koje su nedavno imale menstrualni odliv ili koje su sklone čestim menstrualnim odlivima.

Recept 2:

Za pripremu ovog čaja, potrebno vam je:

– Pet grama matičnjaka,
– Pet grama žalfije,
– Deset grama nevena,
– Deset grama plodova kleke,
– Petnaest grama majčine dušice,
– Petnaest grama kamilice,
– Dvadeset grama lavande.

Način pripreme i upotrebe čaja:

Sve navedene sastojke treba dobro pomešati i sjediniti. Zatim, svakodnevno treba uzeti po dve supene kašike ove mešavine i sipati u ključalu vodu. Mešavina treba da vri u ključaloj vodi oko jedan minut, potom je potrebno da u vodi odstoji još pet minuta pa da se procedi. Proceđen čaj treba popiti u toku dana.

Ispijanje ovog čaja treba piti sve dok za tim ima potrebe, odnosno dok simptomi kandidijaze skroz ne nestanu.

U ovako pripremljen čaj, ali ni u čaj pripremljen po prethodnoj recepturi, ne treba dodavati šećer niti bilo koji drugi zaslađivač.