You are here: Home » Recepti » Celerova so u ishrani i recept

Celerova so u ishrani i recept

Celer je zeljasta dvogodišnja biljka, koja je od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima. Osim kao začin u ishrani, celer se već dugo koristi u medicinske svrhe širom sveta.

Danas je naročito popularna celerova so, koja predstavlja 100% prirodan dodatak jelima. Celerova so je veoma zdrava i možete je koristiti kao zamenu za običnu morsku so u gotovo svim jelima. Osim što je možete naći u prodavnicama zdrave hrane, celerovu so možete i sami napraviti veoma brzo i jednostavno.

U nastavku možete videti nešto više o načinu pravljenja ove soli, o njenoj upotrebi, ali i o tome kako celerova so utiče na zdravlje.

Celerova so u ishrani i recept

Zdravstvene koristi celerove soli

Koren celera, od kojeg se dobija celerova so, predstavlja bogat izvor vitamina, minerala i eteričnih ulja. Celerova so pomaže u lečenju brojnih zdravstvenih problema, a zbog male nutritivne vrednosti pogodna je za dijetalnu ishranu. Celerova so čisti krv i krvne sudove i poboljšava cirkulaciju. Na taj način, ova so smanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja i reguliše krvni pritisak. Zahvaljujući svom diuretičkom dejstvu, celerova so je odlična u borbi protiv celulita. Ona pročišćava ceo organizam i pomaže da se iz njega izbaci višak tečnosti i sve štetne materije i toksini.

Zatim, ova so poboljšava varenje i sprečava pojavu zatvora, nadutosti i gasova. Pošto sadrži antioksidativna svojstva, celerova so je dobra za jačanje imuniteta, pa sprečava pojavu prehlada i gripa. Takođe, ona ublažava kašalj i sve tegobe vezane za bronhitis i astmu. Celerova so deluje blagotvorno i na kičmene pršljenove i ublažava urinarne tegobe. Zatim, ono što je važno jeste da celerova so ne sadrži natrijum-glutaminat, a preporučuje se dijabetičarima i svima koji vode računa o zdravoj ishrani.

Recept za celerovu so

Sastojci:

–          1 čvrst koren celera

–          Morska so

Način pripreme:

Da biste napravili celerovu so biće vam potreban izrendan i oljušten koren celera i so, pa ih izmešajte u razmeri 1:3. Preporučuje se da uzmete 300 g korena celera i 100 g morske soli. Ovu mešavinu poklopite i držite u posudi jedan dan, a zatim je stavite u pleh. Sušite je u rerni sve dok ne bude očvrsla, a preporučuje se da je stavite na 80 stepeni. Kada se mešavina osuši, ohladite je i sameljite u blenderu što sitnije, pa zatvorite u staklenu posudu.

Preporučuje se da ne bacate ni lišće sa stabljike celera, već samo da ga operete, istapkate papirnim ubrusom i da ga stavite na tacnu. Ostavite da se par dana suši na vazduhu, a onda ga sameljite ili ga izdrobite rukama. Zatim, možete napraviti mešavinu od lišća celera, korena celera i soli, a možete ih držati i u zasebnim posudama.

Upotreba celerove soli

Celerovu so možete koristiti kao začin u raznim jelima, supama, čorbama, mesu i ribi, jer pojačava ukus i čini jela hranljivijim. Osim toga, celerova so je idealan dodatak salatama i daje im posebnu aromu. Zahvaljujući eteričnim uljima koja sadrži, celerova so daje hrani specifičan ukus i miris. Ova so se često koristi kao začin za razne sokove od povrća, kao što je npr. sok od paradajza.