You are here: Home » Recepti » Čeri paradajz – lekovitost, uzgoj, recept

Čeri paradajz – lekovitost, uzgoj, recept

Čeri paradajz obuhvata nekoliko sorti paradajza čiji su plodovi najčešće veličine krupnije trešnje odakle potiče i naziv čeri, cherry (eng.) – trešnja. Veličina plodova varira u zavisnosti od sorte pa su neki plodovi veličine ping pong loptice dok ima i onih veoma sitnih plodova u vidu bobice, prečnika oko 1 cm. Plodovi uglavnom imaju masu od 10g do 15 g, a krupnije sorte od 20 g do 30 g.

Čeri paradajz je najčešće crvene boje, ali postoje i sorte koje su žute, bordo ili narandžaste. Slatkastog je ukusa jer sadrži više šećera nego običan paradajz mada su neke sorte i kisele. Čeri paradajz se koristi kao dodatak i začin jelima kao i za dekoraciju jela.

cherry tomato

cherry tomato

Uzgajanje čeri paradajza

Čeri paradjaz je vrlo otporan na spoljašnje klimatske uslove pa se na našim prostorima na otvorenom može uzgajati najranije od marta i najkasnije do oktobra, a u zemljama sa toplijom klimom tokom cele godine. Ne traži nikakve posebne uslove osim najosnovnijih a to su sunčeva svetlost, toplota i voda. Gajenje u plastenicima i nije baš isplativo jer u hladnijim danima moraju da se zagrevaju.

Pored uzgajanja u baštama čeri paradajz odlično uspeva na balkonima i terasama na koje se iznosi krajem arpila i početkom maja kada prođu kasni jutarnji i noćni mrazevi. Do tada se može uzgajati u kući u saksijama ili teglama i u tom slučaju sadi se u februaru. Pre nego što se iznese napolje čeri paradajz se nekoliko dana stavlja u hlad i postepeno iznosi na sunce kako bi se privikao na spoljašnje uslove. U oktobru kada počnu jesenji mrazevi unosi se u kuću gde uspeva i daje plodove. Optimalne dnevne temperature pogodne za uspevanje čeri paradajza su od 20 do 25 stepeni, a noćne od 13 do 17 stepeni. Ukoliko su temperature nekoliko dana konstantno niže od 10 stepeni čeri paradajz vene i prestaje da rađa.

Visina stabljika čeri paradajza varira od sorte do sorte, od 10 cm do 1 m. Za sorte sa većom stabljikom koje sa gaje u niskim saksijama uglavnom je neophodna pritka da ih drži, a za one sorte koje se sade u visokim saksijama nije potrebna. Grane čeri paradajza se zalamaju kada dostignu određenu visinu. Saksije ili tegle u kojima se sadi treba da budu duboke oko 50 cm, a optimalan  razmak između sadnica je 25 cm. Čeri paradajz se zaliva predveče jer mu ne odgovara apsorpcija vode na višim temperaturama. Oprašuju ga insekti, a ukoliko se uzgaja na balkonu na višim spratovima gde insekata nema potrebno je da se stabljika protrese kako bi polen spao na tučak. Na jednoj rodnoj grani čeri paradajza može biti i do 150 plodova.

Lekovita svojstva čeri paradajza

Čeri paradajz ima veću nutritivnu vrednost nego običan paradajz. Na 100 g ima 21 kaloriju. Od minerala u sebi ima gvožđe, kalijum, magnezijum, natrijum, fosfor i likopen, a od vitamina je bogat vitaminima A i C koji su najzaslužniji za zdravu i lepu kožu.

Mineral likopen je odličan antioksidans i dobar je za suzbijanje nastanka tumora prostate kao i lošeg holesterola.

Vitamin C jača imunitet i štiti organizam od infekcija.

Čeri paradajz je dobar i u prevenciji ateroskleoroze i oboljenja krvnih sudova.

Sok od čeri paradajza povoljno utiče na organe za varenje i metaboličke procese jer potpomaže izbacivanje viška tečnosti. Takođe, reguliše hipertenziju i krvnu sliku.

Zbog visokog procenta vode u sebi (94 %) i vitamina A i C čeri paradajz čisti limfu i poboljšava njenu cirkualciju, a takođe usporava proces starenja ćelija u organizmu.

Recept za čeri paradajz sa belim lukom i origanom

Sastojci:

2 kg čeri paradajza

10 – 12 sitno iseckanih češnjeva belog luka

3 izvišne kašike origana

0.5 l maslinovog ulja

malo svežeg ruzmarina

biber i so po ukusu

Priprema:

Operite čeri paradajz i isecite ga na polovine koje ćete potom poređati u pleh koji ste prethodno obložili pek papriom. U činiji napravite marinadu tako što ćete pomešati beli luk, origano, maslinovo ulje, so i biber. Marinadu prelijte kašikom preko čeri paradajza i stavite da se peče u rerni na niskoj temperaturi oko sat, sat i po vremena. Kada bude gotov sačekajte da se ohladi pa ga stavite u tegle i prelijte maslinovim uljem, a na vrh tegle stavite malo ruzmarina. Tegle dobro poklopite i čuvajte na hladnom mestu. Ovo je vrlo zdrava salata pikantnog ukusa koje može služiti i kao dodatak jelima.