You are here: Home » Crni čaj » Crni (indijski) čaj – prednosti i priprema

Crni (indijski) čaj – prednosti i priprema

Sigurni smo da ste osetili blagodeti crnog čaja već od prvog gutljaja, iako toga niste svesni.

Crni čaj je vrsta čaja koja se najviše konzumira na Zapadu. Kod nas se još zove i indijski čaj. Ovaj lekoviti čaj štiti vaše srce, tako što snižava LDL i smanjuje kardiovaskularne bolesti. Da li želite uz nas da otkrijete zdravstvene prednosti ovog čaja? Pridružite nam se, a mi ćemo vas oduševiti predivnim svetom crnog čaja.

Crni čaj, kao što možda znate, potiče od čajne biljke Camellia Sinensis, a proizvodi se uglavnom u Indiji, Šri Lanki i Kini.

Ovaj napitak dobija svoju bogatu i snažnu boju nakon što se obradi. Obrada čaja je, zapravo, veština koja razlikuje čajeve jedne od drugih. Listovi crnog čaja prolaze kroz punu oksidaciju i fermentaciju, što ovom čaju daje tipičnu jaku aromu i ukus.

Hajde da pogledamo preradu crnog čaja, da bismo bolje razumeli koje koristi se nalaze u ovim delikatnim listovima koji ulaze u vašu šolju.

Obrada crnog čaja

• Nakon što ste izabrali listove, oni se suše na policama više od 18h. Treba da budu izloženi vazduhu, da bi se otklonio višak vlage.

• Nakon toga, listovi prolaze kroz dva moguća metoda obrade. Oni su slomljeni, pocepani, uvijeni i obrađuju se pomoću mašina, ako proizvođači teže nižem kvalitetu čajeva. Međutim, ako je željeni finalni proizvod čaj visokog kvaliteta, onda se obrada vrši ručno.

• Listovi se tada potpuno oksiduju, što određuje kvalitet čaja.

• Dalje, kada se osuše oni nastavljaju proces fermentacije, što pruža karakterističan ukus i tamnu boju.

• Na kraju, listovi su podeljeni u grupe, prema veličini, i onda su spremni za pakovanje.

Iako su listovi crnog čaja potpuno oksidovani, njihovi zapanjujući antioksidansi i dalje će pružati koristi vašem umu i telu i radiće čuda za vas.

obrada i pravljenje crnog caja

Za šta je dobar crni čaj?

• Zdravo srce

– Kao kod zelenog čaja, glavna prednost crnog čaja je visok sadržaj flavonoida, koji štite vaše srce. Konzumiranje crnog čaja poboljšava protok krvi, čime se sprečava pojava fatalnih krvnih ugrušaka.

– Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem holesterola i šećera u krvi, što će vam pomoći u borbi protiv dijabetesa.

– Još jedan važan faktor, kada je u pitanju vaše srce, jeste taj da crni čaj može za 50% da smanji rizik od bolesti koronarnih arterija. Zar ne mislite da je to sjajno?

• Crni čaj sa mlekom – koje su prednosti?

Evo jednog važnog saveta: Ako dodate mleko u vaš napitak, to će umanjiti njegove vaskularne zaštitne efekte, pa uzmite gutljaj vašeg crnog čaja i uživajte u njegovoj čistoti i snazi bez ikakvih dodataka.

Ako ste uvek pili vaš čaj sa mlekom i ne želite to da promenite, evo trika koji deluje ako želite da smanjite količinu šećera koju stavljate u vašu šolju čaja.

Počnite sa sipanjem malo manje mleka u svaku šoljicu i vremenom ćete se navići na ukus čistog čaja.

• Pomoć pri mršavljenju

– Možda ste već ranije čuli o dijetama uz pomoć čajeva, pa imajte na umu da i crni čaj može da vam pomogne da izgubite težinu.

– Antioksidansi u crnom čaju u kombinaciji sa kofeinom će ubrzati vaš metabolizam, pomažući vam da brže sagorite kalorije.

Dakle, možete da uživate u blagodetima crnog čaja, bez obzira da li koristite kesice čaja, list crnog čaja ili crni čaj u prahu, i da izgubite težinu radeći neke fizičke vežbe. To nije previše teško, zar ne?

Sada, to ne znači da treba da počnete da pijete crni čaj što je više moguće. Molimo vas, nastavite da čitate i saznajte zašto kofein nije nešto što treba da bude zloupotrebljeno.

• Zdravstveni stimulans

– Da li tražite zamenu za kafu, a da se i dalje osećate energični ujutru? Pa, ne tražite dalje! Crni čaj ima najveći sadržaj kofeina, u poređenju sa drugim čajevima, zbog načina na koji se obrađuje i listova koji se biraju.

– Međutim, ne morate da brinete. Crni čaj ima manje kofeina od kafe (oko pola), koji će se dramatično umanjiti ako ga skuvate više puta.

– Dakle, šta može kofein u crnom čaju da učini za vas? Može da pomogne vašoj memoriji, unapređenjem vaše spoznaje i osećajem budnosti.

– Još jedna od prednosti crnog čaja je da će poboljšati vaše reflekse, poboljšati vašu mišićnu sposobnost, dok stimuliše vaše srce i respiratorni sistem.

– Ako studirate ili radite do kasno, a koncentracija i memorija treba da vam budu na vrhuncu i treba da se osećate dobro i zdravo, crni čaj je dobra alternativa za kafu. Probajte!

zdrav caj

• Prevencija raka

– Kao i zeleni čaj, ovaj jak i ukusan čaj takođe može pomoći u borbi protiv raka.

– Prisustvo flavonoida u crnom čaju zaustavlja rast raka smanjenjem uticaja slobodnih radikala, koji su odgovorni za pojavu raka i reumatoidnog artritisa.

– Nedavno otkriće je potvrdilo da TF-2, jedinjenje u crnom čaju, ubija kolorektalne ćelije raka i ograničava COX-2, koji uzrokuje upale. Dakle, nastavite da ga pijete i uživajte u blagodetima crnog čaja koji blokira rak i štiti vaše telo.

• Borba protiv virusa

– Koristi crnog čaja takođe se odnose i na vašu kožu i usta. Poput zelenog čaja, crni čaj može da neutrališe bakterije i da spreči pojavu virusa, koji izazivaju nekoliko bolesti, kao što su dijareja, upala bešike, kožne infekcije, herpes, dentalni plak, karijes ili loš zadah.

– Dakle, ako želite opet da se smejete, bez brige o ovim užasnim virusima, crni čaj će biti od ogromne koristi. Razmislite o tome kao o zameni za kafu kada jedete u restoranu. Gledajte na to kao na priliku da degustirate čaj.

• Pomaže disajnom sistemu

Ako patite od astme ili drugih respiratornih problema, konzumiranje crnog čaja će biti dobar izbor za vas. Zbog kofeina koji sadrži, crni čaj poboljšava protok vazduha u pluća.

• Druge važne zdravstvene prednosti crnog čaja su:

– Ublažava želudačne i crevne probleme.

– Poboljšava gustinu kostiju kod starijih žena.

– Pomaže u borbi protiv Parkinsonove bolesti.

– Daje prirodan sjaj kosi čineći je pritom mekšom. Pored toga utiče na smanjenje opadanja kose, a pripadnice lepšeg pola ga mogu koristiti i ukoliko žele da potamne svoju kosu.

– Uklanja podočnjake. Možete stavljati obloge od crnog čaja na podočnjake i držati ih 15-20 minuta za postepeno njihovo uklanjanje.

– Suzbija neprijatan miris nogu. Ukoliko vam neprijatno mirišu stopala, možete napraviti kupku od crnog čaja, potopiti ih u lavor i držati tako oko 15 minuta.

svi benefiti crnoga caja

Kao što ste mogli da vidite, postoji nekoliko zdravstvenih prednosti crnog čaja koji će zaštititi vas i vaše voljene od mogućih bolesti.

Međutim, postoje neki neželjeni efekti crnog čaja za koje bi trebalo da znate, pa pogledajte odeljak ispod i saznajte zašto treba da uravnotežite vaš unos crnog čaja.

Neželjeni efekti crnog čaja

Nema mnogo studija u vezi sa sporednim efektima crnog čaja, pored onih usmerenih na efekte kofeina.

Da, kofein, kao što ste pročitali, ima moćne i pozitivne efekte na vaše zdravlje, kada se uzima u umerenim količinama.

Međutim, ako preterate, posledice su brojne. Hajde da pogledamo neke od negativnih efekata koje kofein može imati na vaše telo i um.

Višak kofeina:

Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema, pa ako ste preosetljivi na kofein ili uzimate velike količine, može doći do nesanice, osipa na koži, anksioznosti, glavobolje, razdražljivosti, zamagljenog vida, vrtoglavice i može se pogoršati inkontinencija (jer deluje kao diuretik).

Takođe, može pogoršati simptome čira, povećavajući proizvodnju želudačne kiseline.

Crni čaj u trudnoći i tokom dojenja:

Ako ste trudni ili dojite, morate biti posebno oprezni kada pijete čaj. Trebalo bi da smanjite unos kofeina, jer kofein se vezuje za spontane pobačaje, intrauterini zastoj rasta, malu težinu novorođenčeta i urođene defekte.

Kada dojite, deca mogu da pate od nesanice, drhtanja i lupanja srca. Zato vam savetujemo da ograničite crni čaj na jednu ili dve šoljice dnevno, u zavisnosti od onoga što vam vaš lekar preporuči.

Korišćenje lekova i crnog čaja zajedno

Ako koristite lekove trebalo bi, takođe, da budete svesni da zbog sadržaja kofeina, može doći do negativnih efekata kada pijete crni čaj. Obavezno konsultujte vašeg lekara ako je ovo slučaj i sa vama.

Sada kada ste videli koristi od crnog čaja, želimo da vam pokažemo kako da napravite ovaj čuveni čaj, kako biste iz njega izvukli ono najbolje. Sigurni smo da želite da oslobodite njegove moćne antioksidanse i da uživate u njegovom istančanom ukusu.

priprema crnog caja

Priprema najboljeg crnog čaja

Važno je da spremite vaš čaj pravilno ako želite da izvučete najviše koristi od njega, kao što je gore navedeno. Pođite sa nama dok vas vodimo, korak po korak, u jedinstvenu umetnost spremanja crnog čaja:

• Prvo proverite da li koristite kvalitetnu vodu. Izbegavajte vodu iz česme, jer može da promeni ukus vašeg pića. Ako vam je samo voda sa česme na raspolaganju, uzmite gutljaj prvo da vidite da li vam se sviđa ukus. Ako vam se ta voda ne sviđa, ni čaj napravljen od nje neće biti ništa bolji.

• Temperatura vode je takođe veoma važna. Spremanje crnog čaja zahteva višu temperaturu, u odnosu na zeleni i beli čaj. Dovedite vodu do ključanja, oko 91-95 stepeni i prelijte je preko listova čaja.

• Sada neka odstoji 3 do 5 minuta i promešajte. Dozvolite vašim listovima da se isprave i mešajte u čajniku. Važno je da imaju dovoljno prostora. Uživajte u ovoj igri i udišite zavodljivu aromu čaja dok se listovi ne skuvaju do savršenstva.

Evo nekoliko važnih saveta:

Zagrejte vaš čajnik da bi održao ukus crnog čaja i izbegavajte da ga previše natapate jer može postati gorak.

Crni čajevi idu dobro sa nekim dodacima, pa ako želite da isprobate nove ukuse, možete dodati limun ili mleko. Međutim, imajte na umu da ovo treba da uradite samo posle pripreme čaja, jer može da pokvari ukus čaja i zapamtite da mleko smanjuje koristi crnog čaja.

Crni čaj sa djumbirom:

Ukoliko crnom čaju dodate malo djumbira na taj način ćete pospešiti svoj organizam da radi brže a ujedno će vas ukoliko ga pijete u hladnim zimskim danima ugreajti i napuniti energijom. Pored djumbira, crni čaj se jako dobro kombinuje i sa cimetom.