You are here: Home » Zeleni čaj » Zeleni čaj – sve prednosti

Zeleni čaj – sve prednosti

O zelenom čaju se dosta govori i obično nam kažu da treba više da ga pijemo. Prednosti ovog čaja su višestruke i idu od gubitka težine pa sve do prevencije raka.

U ovom tekstu ćemo navesti sve naučno dokazane dobrobiti zelenog čaja koje bi trebalo da vas navedu da počnete da ga pijete, a ako već to činite, onda da počnete da ga pijete u većim količinama.

Zdravstvene prednosti

Služi kao stimulativno piće – Zeleni čaj može da popravi vaše raspoloženje zahvaljujući kofeinu koji sadrži. U pitanju je kofein iz prirodnog izvora, a ne kofein koji se nalazi u bezalkoholnim pićima, i ima ga u manjim količinama nego u šoljici kafe. Dakle, ne morate da brinete da će da vam izazove nervozu, osim ako ga ne pijete u ogromnim količinama. Ovaj čaj može da posluži i kao dobro energetsko piće, pored svojih drugih zdravstvenih prednosti. Može da posluži kao zdravija zamena za kafu i za druga “energetska pića”.

Hidrira telo – Tim naučnika u Australiji nedavno je zaključio da osam čaša vode koje je potrebno unositi svaki dan, zapravo, ne mora da bude čista voda. Voda koja se koristi da se napravi zeleni čaj je dovoljna, a pošto ne sadrži mnogo kofeina neće dovesti do dehidratacije tela, kao što se nekada verovalo. Ovo može da vam olakša uzimanje preporučene količine tečnosti svakoga dana, a naučnici sugerišu i da se voda sadržana u hrani kao što je zelena salata takođe računa u vaš unos tečnosti.

Pomaže kod zubobolje – Zbog svojih antibakterijskih svojstava zeleni čaj nekada može ublažiti zubobolju tako što ćete ga koristiti za ispiranje usta. Ovo nije lek, nego način da se privremeno ublaži bol u tom delu. Međutim, i dalje će biti potrebno da posetite lekara, kako biste rešili problem na adekvatan način.

Bori se sa upalom – EGCG u zelenom čaju ne pomaže samo pri mršavljenju, već takođe pomaže u borbi protiv zapaljenja u organizmu, a na taj način sprečava i bolesti i stanja koja su izazvana time. Broj oboljenja izazvanih upalama je prilično veliki, a oboljenja mogu da variraju od hroničnih stanja kao što je artritis pa do raka. Zato je dobro kombinovati zeleni čaj sa ishranom koja je bogata anti-inflamatornom hranom. Postoje čak i određeni načini ishrane koji su usmereni ka borbi protiv upalnih procesa.

Smanjuje stres – Dokazano je da teanin u zelenom čaju proizvodi umirujući efekat. Jedina stvar je ta da ako biste da osećate manji stres pijući zeleni čaj, onda ćete morati da pijete nekoliko šoljica zelenog čaja dnevno, do šest. Na ovaj način ćete uneti istu količinu kofeina koja se nalazi u jednoj šoljici kafe, tako da ako ne pijete kofein onda treba da pijete zeleni čaj bez kofeina da ne biste bili previše napeti i da biste mogli da osetite relaksirajući efekat ovog čaja.

Jača imunitet – Dajte vašem imunom sistemu podsticaj pijući zeleni čaj! U pitanju su katehini, koji osim što pomažu u prevenciji raka, takođe vas štite od bolesti. Oni to rade stvarajući antibakterijsko stanje u telu, čineći vas otpornijim na bakterijske i virusne infekcije. Ovo je naročito prisutno tokom sezone gripa i prehlada, pa kada izgleda kao da će svi oko vas da se razbole možete sa njima da podelite vašu tajnu o uživanju u toploj šolji zelenog čaja.

Oslobađa vas bola – EGCG u zelenom čaju može da pomogne u otklanjanju određenih vrsta bola. Jedan od dokazanih načina koji pomaže da se oslobodite bola u artritisu je da se pije topla šolja zelenog čaja. Za postizanje najboljih rezultata to možete da činite dva puta dnevno. Iako možda ne pomaže u lečenju akutnog bola i ne zahteva konsultaciju sa vašim doktorom o najboljem toku lečenja, ipak može malo da vas oslobodi bola.

zdravstvene prednosti zelenog caja

Smanjenje rizika

Smanjuje rizik od srčanih bolesti – Bolest srca je ubica broj jedan u Sjedinjenim Američkim Državama i za muškarce i za žene. To je dovoljan razlog da počnete sa dodavanjem šolje zelenog čaja u vašu dnevnu rutinu. Pokazano je da može da smanji nivo lošeg holesterola, poveća nivo dobrog holesterola i generalno da unapredi način funkcionisanja arterija. Ne može se zanemariti značaj zdravog srca, pa je od suštinskog značaja da preduzmete korake kako biste se osigurali da pijete pića i jedete hranu koja pomaže vašem srcu.

Sprečava formiranje krvnih ugrušaka – Omogućiti da krv teče glatko predstavlja veliku dobrobit za vaše telo. Ne samo da to smanjuje šanse za moždani udar ili srčani napad, već čini da se osećate energičnijim i aktivnijim. Krvni ugrušci su zapravo normalni i korisni kada se koriste za isceljenje tela, ali nenormalni krvni ugrušci predstavljaju problem. Oni su odgovorni za mnoge probleme koji utiču na ljude koji imaju preko 50 godina, pa ako spadate u tu kategoriju trebalo bi da dodate zeleni čaj svojoj svakodnevnoj ishrani.

Smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska – Nivoi krvnog pritiska su jedan od najvećih pokazatelja koliko ste zdravi. Dobri nivoi su obično povezani sa zdravljem i vitalnošću, dok su loši nivoi često razlog za uzbunu ili poziv za buđenje da treba da budete oprezniji što se tiče vašeg načina života. Hipertenzija je često prethodnik ozbiljnih zdravstvenih stanja, a pokazano je da zeleni čaj dovodi do zapaženih poboljšanja. Takođe je pokazano da će rezultati biti bolji ukoliko pijete čaj u većim količinama.

Smanjuje nezdravi šećer u krvi – Nivoi šećera u krvi imaju veliku ulogu u vašem celokupnom zdravlju i ne bi ih trebalo zanemariti. Oni mogu predstavljati razliku između mršavljenja i dobijanja na težini i često prethode stanjima kao što je dijabetes. Pokazano je da ih zeleni čaj drži pod kontrolom tako što ih smanjuje zahvaljujući prisustvu polifenola i polisaharida. Takođe, katehin koji se nalazi u čaju pomaže u tom procesu, tako da je ovo fantastično piće za održavanje zdravog nivoa glukoze.

Mršavljenje

Pomaže kod mršavljenja – Ako tražite način da izgubite na težini, a da ne promenite bilo šta drugo u vašem načinu života, možda ćete poželeti da probate zeleni čaj. U odnosu na kontrolnu grupu, pokazano je da su oni koji su uzimali dodatak zelenog čaja izgubili na težini u nekoliko ključnih izmerenih oblasti, kao što su ukupan broj izgubljenih kilograma, obim struka i indeks telesne mase. To znači da bez nekih posebnih vežbi i bez radikalne dijete, možete da primetite pozitivne promene u svojoj težini i opštem zdravlju.

Oslobađa telo od viška tečnosti – Oslobađanje viška tečnosti je jedan od načina da izgubite kilograme i pruža efekat mršavljenja. Diuretička svojstva zelenog čaja vekovima se koriste da pomognu telu da se oslobodi viška tečnosti koja mu nije potrebna. Možda ćete biti iznenađeni koliko bolje izgledate i koliko se bolje osećate kada nemate u sebi višak tečnosti.

Jača izdržljivost kod vežbanja – Tu je opet reč o katehinima! Ovde oni pomažu telu da sagori mast kao gorivo, tako da vaši mišići mogu podneti veće opterećenje u teretani. Kada ste u stanju da vežbate više to znači da sagorevate više kalorija, što dovodi do kalorijskog deficita i povećanja čiste mišićne mase. To dovodi i do prirodnog gubitka težine tokom vremena i konačno dolazite do svoje idealne težine. U odnosu na uzimanje nepoznatih suplemenata sa sastojcima koji se ne mogu jasno odrediti, poželjno je piti prirodni čaj kao što je zeleni.

gubljenje kilograma sa zelenim cajem

Koža

Štiti kožu od oštećenja sunca – Ovo se odnosi na površinsku upotrebu zelenog čaja koji deluje kao krema za sunčanje. Antioksidansi koje sadrži mogu da deluju spolja ka unutra, ne samo iznutra ka spolja, i otkriveno je da, iako ne blokira sunčeve zrake, ipak ublažava štetu koja je naneta koži od sunca. Slobodni radikali koji pomažu da UV zraci oštete kožu se neutrališu, a zeleni čaj pomaže i kod upalnih procesa na koži.

Tonira kožu, kosu i mišiće – Ovo je još jedna od površinskih upotreba zelenog čaja. Ne morate čak ni da ga pijete da biste imali neke koristi od njega. Kada se nanosi na kosu može da pomogne njenom bržem rastu. Kada ga pijete trebalo bi da pomogne da vaši mišići funkcionišu na višem optimalnom nivou, jer im pomaže da se kontrahuju. Ako želite zdravije desni poznato je da možete jednostavno da isperete usta zelenim čajem i videćete poboljšanje zdravlja desni.

Smanjuje psorijazu – Ako imate problema sa crvenilom i iritacijom koji dolaze sa psorijazom, možete osetiti olakšanje uz pomoć zelenog čaja. Istraživanje je pokazalo da zeleni čaj može da pomogne da se uspori proizvodnja viška ćelija kože koja predstavlja osnovni uzrok za stanja kao što je psorijaza. To čak može da pomogne da se izmene geni u vašem telu, tako da je ovo jedan moćan, potpuno prirodni, lek.

Smanjuje crvenilo kada je u pitanju rozacea – Crvenilo koje rozacea uzrokuje je nešto čega većina ljudi pokušava da se otarasi. Dobra vest za korisnike zelenog čaja je da je u kontrolnoj studiji pokazano da zeleni čaj obezbeđuje daleko superiornije smanjenje crvenila od placebo efekta. Ovo je pokazano na osnovu korišćenja površinske kreme koja sadrži zeleni čaj. To je najverovatnije zbog umirujućeg dejstva koje ima zeleni čaj, kao i zbog antioksidanasa koji rešavaju problem.

Sprečava bore – Ponovo je reč o tim vernim antioksidansima. Čini se da ne postoji ograničenje u broju pogodnosti koje oni pružaju, a pošto je zeleni čaj prepun antioksidanasa, to je najbolji način da potrošite svoj novac kako ide starenje. Nekoliko faktora starenja zavisi od slobodnih radikala, a dobijanje bora je jedan od njih. Držeći vaše telo puno antioksidansima, zeleni čaj smanjuje verovatnoću dobijanja bora tako da možete duže izgledati mlađe.

Prevencija i lečenje bolesti

Može da izleči multiplu sklerozu – Nedavne studije pokazuju obećavajuće rezultate u upotrebi ekstrakta zelenog čaja za lečenje MS. To je zasluga polifenol antioksidanasa prisutnih u čaju, koji pomažu nervnim ćelijama da podnesu razarajuće efekte multiple skleroze. Više istraživanja treba da se uradi da bi ovo bilo primenjeno i uspešno korišćeno kod ljudi, ali ipak ima nade, iako je pokazano da je MS bolest koja je otporna na različite oblike lečenja.

Pomaže kod Parkinsonove bolesti – Delovanje antioksidanasa na slobodne radikale u telu čine da zeleni čaj bude potencijalna prevencija i metod lečenja Parkinsonove bolesti. Slobodni radikali uzrokuju mnoge bolesti i veoma je važno da se borimo protiv njih svakodnevno. To je samo još jedan razlog zašto bi trebalo da uzimate šolju zelenog čaja svakoga dana. To jednostavno deluje kao metod prevencije za različite bolesti.

Sprečava gubitak memorije – Ako ste zabrinuti zbog gubitka pamćenja kako starite, važno je da preduzmete korake da pokušate da sprečite da se to desi. EGCG u zelenom čaju pomaže moždanim ćelijama da napreduju. Do sada su se testovi bazirali na kliničkim istraživanjima i ispitivanjima na miševima, ali znaci su obećavajući, i što više saznajemo o zelenom čaju, sve više se dokazuje ta tvrdnja i to nas navodi da ga često konzumiramo.

Bori se sa kancerogenim ćelijama – Katehini u zelenom čaju su posebni antioksidansi koji traže i uništavaju slobodne radikale koji mogu da oštete DNK organizma, stvarajući uslove za kancerogeno tkivo. Zvuči pomalo kao bitka ,,Ledenog doba”, ali to se, zapravo, svakoga dana dešava u vašem telu. Zato je važno dobiti određeni broj antioksidanasa svakoga dana, da bi se smanjila šteta koju stvaraju slobodni radikali i da bi se smanjile šanse za dobijanje raka.

prevencija raznih bolesti pomocu caja

Najčešće postavljana pitanja o zelenom čaju:

Da li zeleni čaj sadrži kofein?

Zeleni čaj sadrži manje količine kofeina od drugih uobičajenih pića sa kofeinom, a zeleni čaj bez kofeina ima čak i manje. Trebalo bi da pijete nekoliko šolja zelenog čaja svakoga dana da biste uneli istu količinu kofeina koju ima jedna šoljica kafe. U zavisnosti od toga koliko dugo ostavite čaj da odstoji, i koliko puta ste napravili napitak od iste kesice, količina kofeina koju čaj sadrži će varirati.

Da li će zeleni čaj pomoći kod prehlade?

Antioksidansi u zelenom čaju mogu vam pomoći da se oporavite od prehlade brže nego kada ga ne pijete. Antioksidansi koje sadrži zeleni čaj pomažu da se održi vaš imuni sistem, a kada ste prehlađeni biće vam potrebna sva moguća pomoć. Ispijanje zelenog čaja svaki dan pomoći će vam da izbegnete prehladu koju biste u drugom slučaju dobili, tako da to predstavlja odličan dodatak vašoj dnevnoj rutini.

Da li je zeleni čaj kiseo?

Zeleni čaj se predstavlja kao alkalna hrana na većini lista kiselosti/alkalnih lista. Antioksidansi koje sadrži najverovatnije pomažu telu da dostigne alkalno stanje i dok se mnogi čajevi smatraju kiselim, zeleni čaj nije težak za varenje, što je razlog zašto zadržava toliko mnogo zdravih svojstava.

Da li zeleni čaj stvara mrlje na vašim zubima?

Da, stvara ih, ali ne tako mnogo kao neki drugi čajevi. Ipak, trebalo bi da operete vaše zube nakon šoljice zelenog čaja. Mnoge zdravstvene prednosti zelenog čaja nadmašuju mane tog blagog bojenja zuba. Samo preduzmite korake da održite svoje biserno bele zube takvim i dalje i sve će biti u redu.

Da li će mi zeleni čaj dati energiju?

Energetski efekti zelenog čaja verovatno su povezani sa količinom kofeina koju sadrži, ali takođe se mogu pripisati antioksidansima koji se nalaze u njemu. Niski nivoi antioksidanasa u vašem sistemu mogu dovesti do zamora, jer slobodni radikali tada prave štetu u vašem telu. Najbolje je držati antioksidanse na određenom nivou.

vise energije

Da li je zeleni čaj siguran tokom trudnoće?

Mnoge buduće mame se odriču svih oblika kofeina i stoga teže da pređu na zeleni čaj. Umereno konzumiranje zelenog čaja izgleda bezbedno, ali ipak ne postoje dokazane pogodnosti za bebu, tako da bi možda bilo bolje jednostavno sačekati da se beba rodi. Možda je sigurnije da pijete zeleni čaj dok za vreme dojenja.

Da li zeleni čaj pomaže kod akni?

Iako postoje mnogi zagovornici koji kažu da zeleni čaj pomaže kod akni zbog svojih detoksifikacionih svojstava, većina ovih informacija dolazi od onih ljudi koji pokušavaju da prodaju proizvode za akne pravljene na bazi zelenog čaja. Još uvek je nejasno da li ili ne zeleni čaj ima blagotvorno dejstvo na akne, a tvrdnje da deluje kao benzoil peroksid uglavnom nisu dokazane.

Da li je zeleni čaj laksativ?

Iako možda postoje neki razlozi da zeleni čaj može da stimuliše rad creva, zeleni čaj ipak nije poznat po svojim laksativnim svojstvima, kao što je slučaj sa nekim drugim čajevima. Zeleni čaj je poznat po svojim diuretičkim svojstvima, pa zbog njega možete češće ići u kupatilo.

Da li vas zeleni čaj čini pospanim?

Zeleni čaj može imati umirujući efekat ako se uzima u velikim dozama, ali to dolazi u sukob sa kofeinom koji sadrži. Ako ste zabrinuti zbog toga da će zbog zelenog čaja na poslu da vam klone glava, on ipak ne bi trebalo da vas čini pospanim ako ga uzimate u manjim količinama.

Da li je zeleni čaj diuretik?

Da, zeleni čaj je diuretik i oslobađa telo od viška tečnosti.

Završna reč

Nadamo se da smo pokazali da je u vašem najboljem interesu da pijete najmanje jednu šolju zelenog čaja svaki dan. Dobra stvar je što možete da ga prilagodite godišnjim dobima. Ako topla šolja puna pare ne izgleda privlačno na toplom letnjem danu, prelijte je ledom i uživajte. Iako je najveća korist kada se pije topao, takođe postoji dosta razloga da ga konzumirate svakodnevno, jer bez obzira da li je topao ili hladan vi radite dobru stvar za vaše telo i za celokupno blagostanje.