You are here: Home » Zeleni čaj » Zeleni čaj za zdravlje usta i zuba

Zeleni čaj za zdravlje usta i zuba

Mnogo se poslednjih godina piše i zna o koristima zelenog čaja. Manje je poznato, međutim, da redovno konzumiranje ovog popularnog napitka na više načina doprinosi i zdravlju zuba i usne duplje.

Kada se govori o zdravlju, međutim, posebno kada se preporučuju biljke sa lekovitim svojstvima, treba naglasiti odmah, na početku, da su čajevi pomoćna sredstva.

Stomatološka ordinacija u Beogradu, ili bilo gde u Srbiji, jedino je mesto na kojem treba potražiti pomoć kad se pojave problemi sa zubima, sluzokožom usta, viličnim zglobom… A svaki stomatolog će vam sigurno, uz neophodnu intervenciju, i sam preporučiti čaj kao blagotvoran.

zeleni-caj-za-zdravlje-usne-duplje

Pet načina na koje deluje zeleni čaj

Evo, ukratko, objašnjenja kako zeleni čaj deluje na zdravlje usta i zuba.

  1. Pomaže u prevenciji karijesa

Zeleni čaj kontroliše razvoj bakterija i snižava kiselost pljuvačke i zubnog plaka, čime sprečava nastanak karijesa. Istovremeno, sprečava i krvarenje desni. Dovoljno je samo pet minuta ispiranja usta zelenim čajem pa da se postigne ovo dejstvo, pokazuju najnovije studije.

  1. Smanjuje upale desni i sluzokože usta

Antiinflamatorno dejstvo zelenog čaja pozitivno deluje na zdravlje desni, sprečava paradontozu i poboljšava stanje ukoliko je do nje došlo. Jedno japansko istraživanje pokazalo je da osobe koje piju zeleni čaj redovno imaju bolje zdravlje desni, a u Nemačkoj je utvrđeno da je dovoljno čak i jesti bombone sa ekstraktom zelenog čaja.

  1. Umanjuje opasnost od gubitka zuba

Zdrav razum govori da, ukoliko nešto smanjuje verovatnoću za nastanak karijesa i poboljšava stanje desni, istovremeno dovodi do smanjenog rizika od gubitka zuba. Japanci su u nezavisnoj studiji utvrdili upravo ovo poslednje – muškarci i žene koji piju jednu ili više šolja zelenog čaja dnevno imaju više prirodnih zuba od kontrolne grupe koja ga ne pije.

  1. Pozitivno deluje čak i kod postojanja oralnog karcinoma

Još jedno ispitivanje, ovoga puta na Univerzitetu Teksas, dokazuje koristi od zelenog čaja, čak i kada je najteža bolest nastala. Antioksidanti i drugi sastojci štite zdrave ćelije od oštećenja i tako sprečavaju rast tumora. Prekancerozne promene u ustima imaju manju verovatnoću da prerastu u karcinom. Slično su dokazala i istraživanja na životinjama.

  1. Bolji dah

Kod osoba koje piju zeleni čaj dah je svežiji, pošto napitak uništava mikrobe. Na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Britanska Kolumbija u Kanadi rađeni su eksperimenti u ovoj oblasti, u kojima je pronađeno da zeleni čaj u sprečavanju lošeg daha bolje deluje nego mentol bombone, žvake, čak i ulje od semena peršuna, koje se smatralo najefikasnijim.

Zašto zeleni, a ne crni   

Ukoliko već volite i redovno pijete crni čaj, možda ćete postaviti pitanje – zašto mi je potreban baš zeleni? Evo odgovora.

Pošto se crni čaj duže obrađuje pre upotrebe, on sadrži manju količinu antioksidanata i drugih korisnih hemijskih sastojaka u samoj biljci. Crni čaj ima, takođe, dva do tri puta više kofeina nego zeleni, tako da može da dovede do neželjenih pratećih pojava – nervoze i poremećaja sna. Kofein može da ima i uticaj na izvesne lekove koje uzimate, pa se konsultujte sa doktorom ili farmaceutom, ukoliko pijete veće količine crnog čaja.

Zeleni čaj je, dakle, za čitav organizam, pa i kada se uzima zbog zdravlja usne duplje, preporučljiviji.

Ukoliko ne želite da pijete čaj, potražite proizvode za higijenu usta koji ga sadrže, kao što su voda za ispiranje usta i pasta za zube. Možete žvakati žvaku i uzimati bombone sa zelenim čajem, isključivo, naravno, one bez šećera.