You are here: Home » Zeleni čaj » Dijeta sa zelenim čajem

Dijeta sa zelenim čajem

Ispijanje zelenog čaja svaki dan je sjajan način da budete na dijeti, jer sa četiri ili više čaša zelenog čaja dnevno pokrenućete vaš metabolizam i ješćete manje. Dijeta sa zelenim čajem može da vam pomogne da izgubite težinu blokirajući apsorpciju ugljenih hidrata i sagorevajući rezerve masti u telu. Kao snažan antioksidans, zeleni čaj dijeta, takođe, može da vas zaštiti od bolesti. Uz umereni režim vežbanja, videćete kako kilogrami počinju da nestaju.

Kako da pratite dijetu sa zelenim čajem?

Zeleni čaj je lako dostupan u većini prodavnica mešovite robe ili u bilo kojoj drugoj prodavnici koja prodaje čajeve! Zeleni čaj dijeta je jednostavan način da se počne program mršavljenja. Kao i kod bilo koje druge dijete, obavezno porazgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete ovu dijetu. Kada budete spremni da počnete, jednostavno sledite ove proste korake koji uključuju ispijanje četiri čaše zelenog čaja svakoga dana.

1. Započnite svaki dan zelenim čajem
Topao ili hladan, zeleni čaj je sjajan način da se probudite ujutru. Počnite dan sa 2-2,5 dl zelenog čaja i na taj način ćete početi dan sagorevanjem masti i čašom punom antioksidanata, što će povećati vaš imuni sistem. Neki dokazi potvrđuju da ispijanje hladnog zelenog čaja može pomoći većem sagorevanju kalorija, jer vaše telo mora da koristi energiju da zagreje hladno piće.

2. Pijte pre doručka
Pre nego što doručkujete popijte još jednu čašu od 2-2,5 dl zelenog čaja. Pored prednosti koje proističu iz zelenog čaja ispijanje dve čaše čaja pre jela pomoći će vam da se osećate puni. Rezultat toga je da ćete jesti manje za doručak i tokom ostatka dana. Nemojte da preskačete doručak jer to je obrok koji pomaže da se ubrza vaš metabolizam.

pijenje zelenog caja

3. Pijte pre ručka
Vaša treća čaša zelenog čaja je pre ručka. Opet, ona će uticati na sagorevanje masti, a dodatna tečnost pre nego što jedete pomoći će da se osećate punijim i omogući će vam da jedete manje za ručak.

4. Pijte pre večere
Na kraju, trebalo bi da popijete vašu poslednju čašu od 2-2,5 dl zelenog čaja pre nego što večerate. Videćete iste prednosti kao i kod ostalih obroka. Da li to znači da treba da pijete samo četiri čaše zelenog čaja svaki dan? Apsolutno ne! Jedan od najboljih načina da se poveća gubitak težine je da se poveća količina tečnosti koju pijete svakoga dana. Ako u toku dana osetite glad, pokušajte da popijete još jednu čašu zelenog čaja umesto užine.

Saveti:

• Zeleni čaj je prirodni diuretik i može da dovede do dehidratacije ako je to vaše jedino piće u toku dana. Balansirajte unos zelenog čaja sa jednakom količinom obične vode. Većina nutricionista preporučuje da zdrave osobe piju 8 čaša tečnosti dnevno. Vodite računa da deo vašeg dnevnog unosa tečnosti bude čista voda. Iako je zeleni čaj dobar za vaše zdravlje, obična voda je takođe potrebna.

• Probajte hladan zeleni čaj da povećate sagorevanje kalorija. Setite se da vaše telo mora da koristi energiju (i da sagoreva kalorije) da bi se ugrejalo hladno piće.

• Budite svesni da zeleni čaj sadrži kofein, pa ćete možda poželeti da ograničite unos zelenog čaja pre spavanja. Kofein i L-teanin (amino kiselina u zelenom čaju) zajedno će da vas drže budnim u toku dana, ali ova ista kombinacija može da vas razbudi noću.

• Antioksdansi u zelenom čaju su kritični za neutralizaciju slobodnih radikala u vašem telu. Istraživanja ukazuju da ovi antioksidansi mogu pomoći osobama koje konzumiraju zeleni čaj da se zaštite od raznih vrsta raka.

mrsavljenje uz zeleni caj

Kako dijeta sa zelenim čajem deluje?

Postoji kontroverza o tome kako zeleni čaj, zapravo, deluje na gubitak težine. Neki stručnjaci smatraju da je kofein u čaju taj koji daje rezultate. Ipak, preovladava mišljenje da je aktivni sastojak Epigalokatehin galat (EGCg) taj koji, zapravo, dovodi do gubitka težine. EGCg je antioksidans koji neutrališe slobodne radikale, ubrzava metabolizam i snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Takođe, moguće je da deo EGCg pomaže da se kontroliše nivo glukoze u krvi tako što kontroliše apsorpciju ugljenih hidrata u telu. Ovo može pomoći da kontrolišete vaš apetit – što dovodi do mršavljenja!

Mere predostrožnosti

Zeleni čaj može ili ne može da utiče na mršavljenje. Nema dovoljno studija koje bi obezbedile preporuke zasnovane na dokazima. Bez obzira da li zeleni čaj pomaže ili ne kod mršavljenja, ispijanje zelenog čaja može imati i druge zdravstvene beneficije.

Postoji neslaganje oko toga da li zeleni čaj pomaže kod mršavljenja. Čak i oni koji misle da zeleni čaj može da pomogne kod mršavljenja ne slažu se oko stvarnog mehanizma njegovog delovanja. Neki misle da EGCg uzrokuje gubitak kilograma, a drugi misle da je to kofein. Opet, više kontrolnih studija će morati da se uradi da bi se pružio definitivan odgovor na ovo pitanje. Administracija za hranu i lekove ne kontroliše koja supstanca i koliko te supstance je, zapravo, prisutno u suplementu. Budite svesni da razne pilule koje sadrže zeleni čaj, a izdaju se bez recepta, mogu ali i ne moraju da pružaju kvalitet zelenog čaja koji vi očekujete.