You are here: Home » Blog » Da li je lubenica voće ili povrće?

Da li je lubenica voće ili povrće?

Tokom vrelih letnjih meseci, kada živa na termometru dostigne i 36ti podeok, nema ništa lepše nego zaustaviti auto, i onako na brzaka zatražiti jednu od 5-6 kg uličnom prodavcu, ili svratiti do najbliže pijace po povratku sa posla, plaže ili rada u polju.

Ako imamo vremena, zadržaćemo se koji minut, i u želji da izaberemo što zreliju, kucaćemo redom po tom raskošnom zelenilu, dok ne čujemo najtuplji zvuk.

Da li je lubenica voće ili povrće

Jedan od najboljih načina da se osvežimo i povratimo izgubljenu tečnost u toplim danima leta, jeste da gricnemo makar i jedno parče bostana. Izuzetno bogata vodom, lubenica je odličan trik da se rehidriramo, ali istovremeno i zasladimo. Postavlja se pitanje – Kako je onda lubenica povrće?

Botaničari tvrde da je lubenica povrće , jer pripada porodici tikvi, koja je povrće. Postoji i ustaljeno mišljenje da je svaka jednogodišnja biljka, kakva je i lubenica koja se mora svake godine iznova saditi – povrće, dok se za voće smatra da pripada višegodišnjim biljkama. Danas su na našim prostorima ponovo dostupne i veoma popularne tzv. žute lubenice koje se od „klasičnih“ lubenica razlikuju jedino po svojoj žutoj unutrašnjosti (srži, pulpi), zbog čega nas i podsećaju na tikvu i naginju povrću. Međutim, za njih važi pravilo da su nešto slađe od lubenica sa roze pulpom, pa nas ta činjenica tera da pomislimo da se ipak radi o voću.

Ipak, diskusija na ovu temu ne prestaje. Problem je dostigao tolike razmere, da je stigao i do suda, gde zakonodavci donose odluku o tome da li je neka biljka voće ili povrće.  U ovom slučaju, zakonodavci Oklahome rešili su da lubenicu proglase – povrćem.

Ta dilema preti da ostane večita, jer , iako eksperti tvrde da je lubenica povrće, dobri poznavaoci ukusa tvrde da je ona slatka i da kao takva ustvari predstavlja voće. Ipak, ono što sigurno znamo jeste da je u voćnoj salati neizostavna.

Bilo kako bilo, u jedno smo sigurni. Tokom vrelih letnjih meseci malo šta može ugasiti žeđ kao lubenica. Iako ne volimo da čujemo onu čuvenu „obrao si zelen bostan“, ne možemo da joj osporimo veliku ulogu u našoj ishrani. Bilo da su okrugle ili duguljaste, sa ili bez semena, jako zelene ili isprugane kore, lubenice su veoma bogate vodom, vitaminom C,A, kalijumom i magnezijumom. Kao takve veoma su zdrave za bubrege, kardiovaskularni sistem, za čišćenje organizma od toksina. Niskokalorične su pa se mogu koristiti i u dijetama, a od njihovog semena moguće je napraviti i čaj.