You are here: Home » Blog » Da li med goji?

Da li med goji?

Med je prirodna super hrana u čiji blagotvorni efekat na ljudsko zdravlje svakako ne treba sumnjati. Lekovitost ovog slatkog zlatnog eliksira iz prirode je poznata milenijumima unazad, a u ljudskoj ishrani se koristi čak deset hiljada godina. Pčelinji med sadrži značajnu količinu svih materija koje su neophodne za pravilan rast, razvoj i opšte funkcionisanje organizma. Med je nezamenljiva prirodna namirnica i lekoviti preparat, često prisutan u brojnim tradicionalnim receptima narodne medicine.

Med se baš zbog svojih izuzetnih svojstava vrlo često nalazi u žarištu debata o kalorijama i dijetama za mršavljenje. Postoje planovi dijeta za gubitak kilograma čiji je med glavni sastojak, a koje obećavaju brz i efikasan gubitak kilograma, bez njihovog neželjenog vraćanja. Med koriste sportisti, izuzetan je za decu, blagotvoran kod tretmana mnogih zdravstvenih stanja i može da nadoknadi gotovo svaki nedostatak u organizmu i ishrani. Ali, da li je dobar za mršavljenje?

Da li med goji

Med i kalorije

Dijete za mršavljenje koje se baziraju na konzumaciji meda, kao glavnom mehanizmu za gubitak klograma, objašnjavaju uspeh dijete delovanjem sastava meda na naš organizam. Med sadrži visok procenat fruktoze, a odnos fruktoze i glukoze u medu je jedan prema jedan. Med deluje kao prirodni stabilizator glukoze u našem krvotoku, a kada je njen nivo stabilan, organizam luči hormone koji oporavljaju tkiva i sagorevaju masti. Prema autorima dijete, jedna kašičica meda pred spavanje je dovoljna za održavanje ovog balansa i pomaže u regulaciji telesne težine.

Sigurno zvuči primamljivo, ali med nije čudotvoran preparat za mršavljenje, ukoliko se ne pridržavamo dijetalnog režima, ne promenimo navike i ne bavimo se fizičkom aktivnošću. Med je sam po sebi kalorična namirnica i nikada se ne preporučuje konzumacija u velikim količinama. Osim toga, bogat je prirodnim šećerima, koje treba unositi u optimalnoj količini.

Med goji, kao i sve ostale namirnice, ako se konzumira više nego što je potrebno. No, ako se dvoumimo između meda kao zaslađivača i belog, pa i smeđeg šećera, med je apsolutni pobednik. Matematički, jedna kašičica meda je kaloričnija od šećera, ali se on drugačije absorbuje u našem krvotoku, njegove hranljive materije su korisne za ishranu celog organizma i bolje se upotrebljavaju od običnog šećera, koji donosi prazne kalorije.Med je odlična alternativa za šećer, bilo da se pridržavamo dijetnog režima ili jednostavno vodimo računa o svojoj israni i zdravlju.

Zaključak

Med je visokokalorična hranljiva namirnica, sa brojnim blagotvornim svojstvima za naš organizam. Mnoge namirnice koje se smatraju izuzetno zdravim imaju i jako veliki broj kalorija u maloj količini, no njihove nutritivne vrednosti se dobro iskorišćavaju u organizmu.

Ono što treba imati u vidu ako vodimo računa o kilaži ili želimo da smršamo, jeste da se ne zavaramo zdravstvenim prednostima ovih namirnica, pa da ih koristimo u velikim količinama.

Isti je slučaj i sa medom, a svakako je preporučljivo zameniti rafinisani šećer i slatkiše ovim blagotvornim zaslađivačem, u preporučenim dnevnim dozama.