You are here: Home » Blog » Da li pirinač goji?

Da li pirinač goji?

Kada je reč o zdravoj ishrani i održavanju telesne težine, vrlo često dolazimo u zabludu da sva hrana koja se smatra zdravom i korisnom zapravo uopšte ne goji. Pirinač je jedna do namirnica koja je česta tema kada se govori o dijetama i mršavljenju. Ova super hrana se smatra odličnim izborom tokom dijetalnih režima za gubitak kilograma i svakako donosi mnogo prednosti.

Sam pirinač nije mnogo kaloričan i umerena konzumacija sisurno nas neće učiniti gojaznim. Tajna je zapravo u načinu na koji se on sprema i dodacima kojima se obogaćuju i začinjavaju jela sa pirinčem.

Da li pirinač goji

Pirinač u ishrani i gojenje

Vrlo je važno znati da postoji više vrsta pirinča i da se one različito ponašaju u našem organizmu. Beli pirinač ima veoma visok glikemijski indeks, nije toliko bogat biljnim vlaknima i vitaminima, kao neke druge vrste. Integralni pirinač je, za razliku od njega dosta hranljiviji, ima niži glikemijski indeks i sadrži biljna vlakna, koja podstiču lakše ii brže varenje. Zbog toga se upravo integralni pirinač preporučuje kao odlična namirnica tokom dijetalnih režima za mršavljenje.

Ono na šta je takođe važno obratiti pažnju, jeste način pripreme i obrade pirinča i vrste jela koja se sa njim sprema. Pirinač je prilog u mnogij jelima azijske kuhinje, ali to ne znači da su takva jela dijetalna i dobar izbor ako smo na dijeti. Veoma često su pržena sa dosta ulja, bogato začinjena, sa dodatkom soseva i umaka i predstavljaju prave kalorijske bombe. To ne znači da su nezdrava, ali možda nisu uvek najbolji izbor kada želimo da smršamo. Naravno , veliki deo uspešne dijete se krije i u količini hrane.

Sam pirinač se takođe priprema na više načina. Može biti kuvan, pržen ili zapečen, pomešan sa raznim povrćem, mesom i začinima. Od načina pripreme takođe zavisi kalorijska vrednost jela. Kada je u pitanju dijeta sa pirinčem, najbolje je kozumirati integralni kuvani pirinač, pripremljen bez ikakvih masnoća. Ako uz njega konzumramo bareno povrće i meso spremljeno sa vrlo malo masnoće, unećemo u organizam dovoljno korisnih materija i nećemo se ugojiti.

Zaključak

Pirinač je odličan izbor hranljive namirnice tokom dijetalnih režima za skidanje viška kilograma. Na internetu je moguće naći i detaljne planove dijeta baziranih na konzumaciji pirinča, sa tačnim razmerama i načinima na koji se on jede i sprema. Sve to ne znači da je pirinač namirnica bez kalorija, od koje nije moguće ugojiti se.

Tajna je u balansiranom jelovniku koji obuhvata sve korisne i neophodne nutritijente za postepen gubitak kilograma, bez uskraćivanja materija koje su nam potrebne. Ukoliko ga konzumiramo u umerenoj meri, pirinač može da pomogne u održavanju i regulaciji telesne težine, posebno ukoliko u ishrani koristimo smeđi, integralni pirinač, bogat nutritijentima i biljnim vlaknima.