You are here: Home » Blog » Depilacija lica – postupak i saveti

Depilacija lica – postupak i saveti

Dlačice na licu mogu biti paperjaste, svetle i gotovo nevidljive, ali isto tako tamne i izražene, posebno one iznad gornje usne. Bilo da ste crnka sa tamnijim dlačicama ili pak plavuša čije se dlake presijavaju na suncu, malje na licu vas sigurno nerviraju. Međutim, ne treba da brinete jer je depilacija lica jednostavan postupak. Naravno, ovde se misli na slučajeve gde su nausnice normalno izražene. Ukoliko primetite da se pojačavaju, da postaju gušće ili oštrije, obratite se lekaru jer je moguće da patite od hormonskog disbalansa.

Da ih ne biste ojačali i učinili vidljivijim, potrebno je da obratite pažnju na to kako ih uklanjate. Depilaciju lica je moguće uraditi na nekoliko načina. U nastavku teksta ćemo videti koji su to načini, a takođe ćemo se upoznati i sa nekim narodnim receptima za uklanjanje neželjenih dlačica na licu.

Depilacija lica - postupak i saveti

Depilacija lica kremom. Fine i jedva vidljive dlačice na licu se lako mogu ukloniti kremom za depilaciju. Dovoljno je namazati kremu na mesta koja želite da depilirate i da sačekate dva-tri minuta i dlačice će same otpasti. Međutim, ova metoda ima isti efekat kao da ste upotrebili brijač. Dakle, nakon uklanjanja malja kremom, one postaju gušće i jače, te se stoga ne preporučuje za uklanjanje dlaka na licu. Osim toga, kreme za depilaciju najčešće sadrže hemijske materije na koje koža lica može loše da odreaguje. Izbegavajte ovaj metod koliko god je to moguće. Jedino mu možete pribeći ako baš hitno treba da uklonite malje, a nemate vosak pri ruci. U tom slučaju krema za depilaciju je ipak bolje rešenje od brijača.

Depilacija lica voskom. Kod ove metode najbolje rešenje je odlazak u kozmetički salon. U dva-tri poteza, pomoću toplog voska, kozmetičarka će vam pomoći da se rešite neželjenih dlačica i bićete mirni tri-četiri nedelje.

Za kućnu upotrebu možete koristiti tračice sa hladnim voskom, koje se veoma lako koriste. Odlepe se jedna od druge i zalepe se na mesta sa kojih želite da uklonite dlačice. Tračice treba pritisnuti prstima kako bi se sve dlačice što bolje zalepile, a onda traku treba naglo trgnuti da bi se dlačice iščupale iz korena. Jedini problem kod ove metode je u tome što je jako bolna ako imate jake dlake, pa vam neće biti lako da ovo sami odradite. Ako ste hrabri, stisnite zube na nekoliko sekundi i trgnite. Važno je da napravite energičan pokret kako biste iščupali dlake i kako na licu ne bi ostali tragovi voska. Ako su vam malje prirodno slabe, bol koji ćete osetiti prilikom depilacije lica hladnim voskom je prilično zanemarljiv.

Čupkanje dlačica pincetom. Ovu metodu je najbolje koristiti ako imate nekoliko dužih dlaka koje vam rastu na istim mestima na licu. Međutim, za veću površinu treba vam dosta vremena. Ako imate strpljenja i ako vam se čini da je depilacija lica pincetom za vas najprihvatljivija metoda, prihvatite se posla.

Pre nego što krenete, dezinfikujte pincetu i temeljno očistite kožu. Može se desiti da iz korena jačih dlaka krene krv, što je gotovo nevidljivo, ali čak i tako mala rana može da se inficira.

Ako pribegavate ovoj metodi, ne smete čekati da dlake mnogo izrastu. Osim toga, svakog ili svakog drugog dana morate da čupate nove malje koje izrastu. U tome je problem sa ovim načinom depilace.

Za depilaciju lica možete koristiti i neka narodna sredstva, koja su podjednako efikasna kao razne skupe metode u kozmetičkim salonima. U nastavku teksta slede recepti za prirodna sredstva pomoću kojih ćete se rešiti neželjenih dlačica.

Domaće sredstvo za uklanjanje dlaka sa sodom bikarbonom

Ovaj tretman treba raditi uveče pred spavanje. Jednu kašiku sode bikarbone prelijte sa 200 ml ključale vode, promešajte i ostavite da se ohladi. U rastvor umočite komadić vate ili gaze, malo ocedite i stavljajte na mesta gde rastu neželjene dlake. Zalepite flasterom i ostavite preko noći. Ujutru uklonite zavoj i obavezno namažite hranljivu kremu na problematične delove. Već posle dva-tri tretmana primetićete da će dlake početi da opadaju.

Smesa za uklanjanje malja s lica sa apotekarskim jodom

Za pripremu ovog narodnog leka potrebni su vam sledeći sastojci: 2 ml joda, 1,5 ml amonijum hidroksida (10%), 40 ml 70%-og alkohola i 10 ml ricinusovog ulja. Sve sastojke dobro promešajte i ostavite da odstoji  dok smesa ne postane bezbojna. Utrljavati u delove lica na kojima rastu neželjene dlačice ujutru i uveče. Dlake će početi da opadaju posle nekoliko dana korišćenja. Postoje tvrdnje da je ovo metoda za trajno uklanjanje dlaka s lica.

Smesa za uklanjanje malja s lica od ulja koprive

Recept za ovo efikasno sredstvo je poznat od davnina. Koristile su ga žene još u 17. veku. On glasi ovako: 3 kašike semena koprive prelijte sa 100 ml bilo kojeg biljnog ulja. Ostavite da odstoji 14 dana na toplom mestu. Zatim procediti kroz gazu, sipati u staklenu teglicu i zatvoriti poklopcem. Umočite komadić vate ili gaze i nanesite na problematične delove lica. Ostavite da deluje pola sata (možete zalepiti flasterom da ne spada). Zatim umijte lice sapunom i vodom. Postupak ponavljajte svako veče, sve dok dlake ne otpadnu.

Beli luk kao efikasno sredstvo za uklanjanje malja na licu

Nekoliko puta dnevno trljajte problematične delove lica sveže isceđenim sokom od belog luka. Za postizanje najboljih rezultata, sok od belog luka treba držati pola sata na licu. Zatim isprati lice vodom i namazati kremom.