You are here: Home » Blog » Depilacija šećernom pastom – postupak i saveti

Depilacija šećernom pastom – postupak i saveti

Šećerna pasta je smesa za depilaciju koja se pravi od šećera, limuna i vode i koju možete napraviti sami kod kuće. Kada se dlačice uklanjaju šećernom pastom, ne postoji mogućnost urastanja dlačica i iritacije kože. Osim toga, bol je neuporedivo manji nego kod uklanjanja dlačica voskom i broj dlačica se vremenom smanjuje i one postaju sve mekše i ređe, a period između dve depilacije sve duži. To je zbog toga što ovaj način depilacije zatvara folikule dlaka i onemogućava njihov rast. Zbog toga se ovaj način depilacije ponekad naziva epilacijom.

Osim što uklanja neželjene dlačice, šećerna pasta ujedno uklanja i izumrle suve ćelije sa kože. Nakon depilacije šećernom pastom, koža će vam biti nežna i glatka poput bebine. S obzirom na to da šećerna pasta sadrži isključivo prirodne sastojke koji gode telu i ne lepe se za kožu poput voska, nema alergijskih reakcija niti drugih neprijatnih nuspojava. Šećernom pastom se mogu skidati dlačice i sa intimnih delova jer je tu koža veoma nežna i osetljiva,  a preporučuje se i za skidanje dlačica s ruku.

U nastavku teksta sledi recept za pripremu šećerne paste, a zatim i uputstvo za depilaciju ovom smesom.

Depilacija šećernom pastom - postupak i saveti1

Priprema šećerne paste

Za pripremu šećerne paste biće vam potrebni sledeći sastojci: ¼ šolje soka od sveže isceđenog limuna, ¼ šolje vode i 2 šolje šećera.

Sve sastojke dobro izmešajte, stavite u dublju posudu i kuvajte na visokoj temperaturi 4-5 minuta. Kada proključa, sklonite sa vatre i sipajte u dublju posudu, najbolje metalnu. Smesa bi trebalo da liči na karamelizovani šećer za kolače. Ostavite da se malo ohladi (ne previše), pa počnite sa odvajanjem i razvlačite deo po deo smese prstima dok ne poprimi strukturu sličnu žvakaćoj gumi. Po potrebi dodajte kap vode, ali nikako više od toga.

Uputstvo za depilaciju šećernom pastom

Pre nego što započnete s depilacijom, dobro očistite kožu na mestima na kojima planitate da uklanjate dlačice. Možete po tim mestima posuti malo dečjeg pudera kako bi se koža dodatno isušila. Dlačice ne smeju biti duže od 5 mm. Postupak se izvodi tako što se odvojeni deo šećerne paste nanese na mesto s kojeg želite da uklonite dlačice suprotno od smera rasta dlake. Zatim se zalepljeni deo paste povuče u smeru rasta dlačica i gotovo! Kao što ste verovatno primetili, postupak je drugačiji nego kod depilacije voskom, gde se vosak lepi u smeru rasta dlake, a povlači suprotno od toga.

Nakon što završite sa depilacijom, kožu obavezno isperite vodom i nanesite kremu koja odgovara vašem tipu kože. Depilaciju šećernom pastom u početku sprovodite 2-3 puta nedeljno, a kasnije pređite na jednom mesečno jer će se do tada dlačice znatno prorediti, pa neće biti potrebe da ih tako često uklanjate. Smesu koju ste upotrebili za depilaciju nikako nemojte vraćati u posudu za drugi put, jer se ista smesa ne sme koristiti više puta!

S obzirom na to da se šećerna pasta ne zagreva i da stoga nema opasnosti od opekotina, depilaciju šećernom pastom mogu sprovoditi i žene koje imaju problema sa proširenim venama i ispucalim kapilarima. Jednom rečju, depilacija šećernom pastom je pogodna za svakoga i preporučuje se svima! Jedino na šta treba da pripazite je da ne zakačite smesu dok je još vruća i ne prospete je po podu, jer biste zbog toga mogli imati silnih muka oko čišćenja ili da je vrelu ne pospete po sebi i time izazovete ozbiljne opekotine na koži.