You are here: Home » Recepti » Domaći džem i pekmez od borovnica – recepti za pripremu

Domaći džem i pekmez od borovnica – recepti za pripremu

Borovnice su slatkog ukusa i pune su soka pa recepti za pripremu džema od njih nisu mnogo komplikovani.

Džem od borovnice sa želatinom

Sastojci:

2 kg borovnica

600 g šećera

dve kesice želatina

Pre pripreme borovnice prvo oprati, a potom ih staviti u šerpu i dodati šećer pa kuvati na tihoj vatri i mešati bez prekida kako se smesa na bi zalepila za dno. Povremeno probajte da proverite da li je dovoljno kuvan. Kada džem bude gotov sklonite ga sa šporeta pa dodajte želatin i promešajte pa stavite da se kuva još 10 minuta dok se ne zgusne dovoljno. Sipajte ga u u sterilisane tegle koje ćete dobro poklopiti da ne uđe vazduh i ostaviti u rerni dok se ne ohlade, a potom ih držite ih na hladnom mestu.

Domaći džem i pekmez od borovnica - recepti za pripremu

Džem od borovnica sa vodom

Sastojci:

600 g borovnica

300 g šećera

2 dl vode

Borovnice operite i stavite u dublji sud pa dodajte šećer i vodu, a potom kuvajte na srednjoj vatri od 30 do 45 minuta. Povremeno mešajte, skidajte penu i probajte džem da ocenite gustinu. Kada bude gotov sipajte ga u prethodno sterilisane tegle koje ćete dobro zatvoriti da bi se napravio vakum.

Džem od borovnica sa džemfiksom

1 kg borovnica

1000 ml ceđene pomorandže

dve kesice vanillin šećera

500 g šećera

dve kesice džemfiksa

Borovnice očistite i operite pa ih procedite da izađe višak vode. Stavite ih u šerpu zajedno sa ceđenom pomorandžom, vanillin šećerom i prethodno napravljenom mešavinom od 50 g šećera i džemfiksa. Dobro izmešajte dok smesa na postane ujednačena i kuvajte na jakoj vatri uz stalno mešanje dok ne proključa. Nakon toga dodajte preostalih 50 g šećera i kuvajte još od tri do pet minuta i mešajte bez prekida. Spremljen džem naspite u tople tegle koje ćete okrenuti sa poklopcem na dole i ostaviti da se ohlade u rerni.

Pekmez od borovnica

500 g borovnica

sok od pola limuna

500 g šećera

Borovnice operite i očistite pa izmešajte sa sokom od limuna i šećerom u sudu za kuvanje koji ćete potom poklopiti i ostaviti smesu da odstoji oko 4 sata da borovnice puste sok. Nakon toga stavite da kuvate na jačoj vatri, uz neprekidno mešanje varjačom, sve dok ne proključa.  Posle toga kuvajte još od tri do pet minuta. Džem sipajte u čiste tegle koje su zagrejane i sterilisane u rerni i čvrsto zavrnite poklopce da ne prodre vazduh. Najbolje je da džem čuvate u ostavi ili u frižideru.