You are here: Home » Recepti » Domaći džem i pekmez od dunja – recepti

Domaći džem i pekmez od dunja – recepti

Dunje su jesenje voće poznate po svom specifičnom i lepom mirisu zbog čega su se u stara vremena držale u sobama na ormarima umesto današnjih osvežiavača prostorija.

Takođe, od njih se sprema vrlo lep i ukusan slatko kao i džem.

Pošto sadrže pektin koji daje gustinu za pripremu džema od ovog voća se uglavnom ne dodaje želatin, a kombinuju se i sa jabukama koje su takođe jesenje voće bogato pektinom.

Domaći džem od dunja i jabuka

Sastojci:

2 kg očišćenih dunja

1 kg očišćenih jabuka

1.5 kg šećera

4 kesice vanilin šećera

3 dl vode

Domaći džem i pekmez od dunja - recepti

Dunje operite, očistite od dlačica grubom stranom sunđera i isecite ih na kocke. Jabuke takođe operite i isecite na kocke. Stavite u šerpu dunje, jabuke, šećer i vodu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok smesa ne proključa i voće ne pusti sok. Potom skinite šerpu sa šporeta i sačekajte koji minut da se malo ohladi pa ispasirajte dunje i jabuke ručnom mutilicom ili u blenderu. Nakon toga nastavite sa kuvanjem na srednoj temperaturi uz neprekidno mešanje sve dok džem ne bude dovoljno gust. Sipajte ga vrućeg u zagrejane i sterilisane tegle koje ćete vratiti u još toplu rernu da se polako ohlade. Potom ćete čvrsto zavrnuti poklopce da ne uđe vazduh i prekriti ih krpom, a kada se skroz ohlade stavite ih u ostavu.

Domaći pekmez od dunja i jabuka

Sastojci:

2 kg dunja

400, 500 g jabuka

700 g šećera

2 ceđena limuna

3 dl vode

Dunje i jabuke operite, očistite i isecite na kocke. Stavite ih u šerpu pa dodajte šećer, ceđeni limun i vodu.

Kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Kada smesa provri i voće omekša i pusti sok, skinite šerpu sa ringle i nakon što se dunje i jabuke malo ohlade isitnite ih ručnom mutilicom. Potom nastavite sa kuvanjem još 15 minuta dok se pekmez ne zgusne dovoljno, a onda ga vrućeg sipajte u sterilisane tegle koje se zatim stavljaju u zagrejanu rernu na srednju temperaturu da se uhvati površinska korica na pekmezu. Nakon toga izvadite tegle iz rerne i sačekajte da se u potpunosti ohlade pa ih odložite u ostavu.

Pekmez od dunja sa limunom i pomorandžama

Sastojci:

2 kg dunja

1 ceđena pomorandža

2 ceđena limuna

1 kg šećera

1 dl vode

Dunje operite, dobro očistite i isecite ih na jednake parčiće. Potom ih stavite u šerpu pa dodajte ostale sastojke. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju i ne puste sok, a potom ih skinite sa šporeta i isitnite ručnom mutilicom pa nastavite sa kuvanjem još nekoliko minuta dok se pekmez skroz ne zgusne. Nakon toga vrućeg ga sipajte u zagrejane tegle koje su prethodno sterilisane u rerni. Kada se pekmez ohladi ostavite ga u frižider.