You are here: Home » Recepti » Domaći džem i pekmez od kupina – recepti

Domaći džem i pekmez od kupina – recepti

Kupina je jedno od najzdravijeg i najlekovitijeg voća od koga se priremaju najukusnije poslastice kao što su slatko, sok, džem, pekmez, marmelada kao i sve popularnije kupinovo vino. Kupina se dobro kombinuje i sa drugim voćem i sastojcima pa je njena primena vrlo široka i rasprostranjena kod nas.

Divlje kupine imaju mnogo veća lekovita svojstva i sočniji ukus od onih sa plantaže, mada ih je mnogo teže naći jer rastu u šumama i oko njih. Bez obzira na to koja vrsta kupina je u pitanju, proizvodi od ovog voća se dosta koriste i lepog su ukusa. A ovo su neki od recepata za pripremu džema od kupina:

Domaći džem i pekmez od kupina - recepti

Džem od divljih kupina

Sastojci:

2,5 kg divljih kupina

1 kg šećera

Kupine opertie pa ih usitnite ručnom mutilicom ili u blenderu. Potom ih stavite u odgovarajuću šerpu i prelijte ih sa 1,5 l vode. Ostavite da odstoje tako potopljene oko 3 sata pa ih procedite kroz đevđir. Vratite ih u šerpu, dodajte šećer i kuvajte uz stalno mešanje dok smesa ne postane dovoljno gusta. Džem sipajte u sterilisane tegle koje ćete kada se ohlade dobro zatvoriti i odložiti ih u ostavu.

Džem od kupina sa cimetom i vanilin šećerom

Sastojci:

2 kg kupina

jedan ceđeni limun

20 g cimeta

četiri kesice vanilin šećera

800 g šećera

Operite kupine i stavite ih u dublji i širi sud za kuvanje pa dodajte sok od limuna, cimet, vanilin šećer i šećer. Kuvajte na tihoj vatri dok se šećer skroz ne istopi i masa ne postane sjedinjena pa pojačajte na srednju vatru i nastavite sa kuvanjem uz neprekidno mešanje oko 45 minuta još (sve dok smesa ne postane dovoljno gusta). To ćete proveriti tako što ćete na vrh varjače zahvatiti malo džema i ako ne curi i ne sliva se, znači da je kuvan. Džem sipajte u oprane i sterilisane tegle koje ćete potom držati u vrućoj rerni ili u vrućoj vodi oko 15 minuta nakon čega ćete ih ostaviti da se ohlade. Tegle hermetički zatvorite uz pomoć celofana preko koga ćete staviti gumicu i poklopac koji je neophodno čvrsto zavrnuti. Džem čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Džem od kupina za pola sata

Sastojci:

1 kg kupina

jedan veći ceđeni limun

1 kg šećera u prahu

Kupine operite pa ih stavite u šerpu i dodajte sok od limuna. Kuvajte  na tihoj oko 15 minuta i dodajte malo vode po potrebi ako je smesa mnogo gusta. Potom dodajte šećer i mešajte bez prekida dok se ne istopi. Zatim pojačajte vatru i pustite da smesa vri još oko 15 minuta bez mešanja. Kada vidite da se džem zgusnuo dovoljno skinite ga sa šporeta i ostavite da se ohladi pa ga sipajte u sterilisane tegle.