You are here: Home » Recepti » Domaći džem i pekmez od malina – recepti

Domaći džem i pekmez od malina – recepti

Maline se najviše koriste za pravljenje sokova i sirupa, ali takođe i džemova, pekmeza i marmelada.

Često se kombinuju sa drugim voćem i raznim sastojcima.

Evo nekih od recepeta za pripremu džema i pekmeza od malina.

Domaći džem od malina sa limunom

Sastojci:

3 kg malina

3 limuna

1.5 kg šećera

Domaći džem i pekmez od malina - recepti

Maline operite, procedite kroz krupniju cediljku pa ih stavite u šerpu za kuvanje i pospite šećerom i ostavite da tako odstoje preko noći kako bi upile šećer i pustile sok . Ujutru operite limun i isecite ga na tanje kolutove pa ga poređajte preko malina. Smesu zatim stavite da se kuva na srednjoj vatri oko 20 minuta. Kada skinete šerpu sa šporeta odstranite penu koja se uhvatila na površini i ostavite džem da odstoji oko 15 minuta dok se ne zgusne. Sipajte ga u oprane i sterilisane tegle i sačekajte da se u potpunosti ohladi. Nakon toga tegle čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Džem od malina sa matičnjakom

Sastojci:

2 kg malina

1 kg šećera

3 kesice želatina

6 kašičica matičnjaka

Pripremiti želatin prema uputstvu sa kesice i staviti ga u šerpu za kuvanje pa dodati maline i dobro izmešati. Dobijenu smesu kuvajte na srednjoj vatri i postepeno dodajite šećer, mešajte i skidajte penu.Povremeno probajte džem da proverite da li je dovoljno gust i sladak. Kada bude kuvan sipajte ga vrućeg u sterilisane tegle koje ćete, kada se ohlade, hermetički zatvoriti i ostaviti u ostavu ili u frižider.

Džem od malina sa cimetom i lavandom

Sastojci:

2 kg malina

3 kesice cimeta

6,7 kašika cvetova lavande

1 kg šećera

2 kesice želatina

Maline operite pa ih zajedno sa cimetom, šećerom i cvetovima lavande stavite u dublji sud i prelijte vodom. Kuvajte smesu na srednjoj vatri oko 40 minuta uz povremeno mešanje i skidanje pene sve dok  ne postane sjedinjena i maline se na rastope. Kada džem bude kuvan skinite ga sa šporeta, dodajte želatin i dobro promešajte. Sipajte ga u sterilisane i zagrejane tegle pa ostavite da se postepeno ohlade u rerni, a potom stavite celofan i poklopac na njih kako biste sprečili da prodre vazduh i držite ih u ostavi.

Džem od malina sa džemfiksom

Sastojci:

2 kg malina

1 kg šećera

2 kesice džemfiksa

Maline operite pa ih stavite u sud za kuvanje i pospite šećerom. Ostavite ih da odstoje oko dva sata kako bi upile šećer, omekšale i pustile sok. Potom stavite smesu da se kuva oko 20 minuta na srednjoj vatri dok se ne zgusne i ne ispari višak soka. Povremeno promešajte i proverite gustinu. Pred kraj kuvanja dodajte džemfiks pa ostavite džem na ringli još tri minuta uz neprekidno mešanje. Kada se ohladi i stegne sipajte ga u sterilisane tegle pa ga odložite na tamno i hladno mesto.

Džem od malina sa konzervansom

Sastojci:

2 kg malina

1 kg šećera

2 dl vode

2 kesice konzervansa

Stavite šećer u vodu i pustite da proključa pa nakon toga dodajte maline i kuvajte na jačoj vatri uz stalno mešanje i skidanje pene koja se stvara na površini. Kada pena prestane da izbija i gustina bude dovoljna džem je gotov. Na kraju dodajte konzervans i kuvajte ga još pet minuta. Sipajte ga tek skuvanog u sterilisane i zagrejane tegle pa ostavite da se polako ohlade, a potom ih odložite u ostavu.

Dodatak: Ukoliko želite da sami izgajate domaće maline, pročitajte ovaj članak.