You are here: Home » Blog » Domaći prirodni lekovi za suvi i običan kašalj

Domaći prirodni lekovi za suvi i običan kašalj

Kašalj je iritirajući i bolan problem koji otežava svakodnevne aktivnosti. Pored toga što nam ometa san, ne možemo da govorimo glasno kada se to od nas traži.

U takvoj situaciji većina nas će otići u apoteku i kupiti lekove. Međutim, zašto bismo uradili tako kada za ovu bolest lek možemo potražiti i u svom domu? Isprobajte neke od sledećih domaćih lekova.

1. Grgljajte toplu slanu vodu

Grgljanje uklanja iritanse iz grla i rastvara sluz. Ako vas boli grlo, grgljajte toplu slanu vodu, koja će ukloniti višak sluzi iz upaljenih regija.

2. Pijte tople napitke

Izbegavajte hladne napitke i pijte toplu vodu koja ublažava upalu grla. Gotovo svako više voli supu od obične vruće vode. Pijte napitke po izboru, ali imajte na umu da treba da budu zdravi i topli.

prirodni lek za suvi kasalj

3. Koristite masti za utrljavanje

Masti vrlo brzo ublažavaju kašalj i čak i deca preko 2 godine starosti spavaju bolje posle nanošenja ovih masti. Ove magične masti sadrže mentol, kamfor i eukaliptus, a zovu ih magičnim jer se ne zna tačan razlog njihove efikasnosti. Veruje se da njihovi sastojci mogu ublažiti osećaj zapušenosti.

4. Spavajte s podignutom glavom

Sekret koji se sliva iz nosa u grlo izaziva jak kašalj. Situacija se pogoršava preko noći zbog položaja tela koji pogoduje slivanju sekreta. Spavanje s podignutom glavom smajuje slivanje sekreta i mnogi u tom položaju spavaju bolje i ređe kašlju.

5. Magična kurkuma

Ako želimo da izlečimo kašalj kurkumom, možemo to uraditi na više načina. U nastavku slede neki od njih. Vruće mleko s kurkumom je tradicionalni lek protiv kašlja jer ima antibakterijska svojstva. Rastvorite pola kafene kašičice kurkume u prahu u šolji vrućeg mleka i pijte dok je toplo.

Grgljajte dva puta dnevno mešavinu od pola kašičice kurkume u prahu i pola kašičice soli rastvorenih u čaši vruće vode. Ova mešavina vrlo efikasno ublažava kašalj.

Udisanje dima zapaljene kurkume je odličan lek protiv kašlja i prehlade.

6. Magični med

Med je tradicionalni lek za ublažavanje iritacije grla i smanjivanje kašlja.

Pijte šolju toplog mleka s malo meda pred spavanje kako biste manje kašljali u toku noći.

Pomešajte med i limunov sok u šolji tople vode i pijte tri puta dnevno ako kašljete.

7. Magični đumbir

Prokuvajte šolju tople vode u koju ste dodali komadiće đumbira. Kuvajte dok se količina ne prepolovi. Procedite i dodajte kašičicu meda. Pijte dok je toplo. Ovaj čaj ublažava kašalj.

Ako želite, možete dodati 10 listova mrvljenog bosiljka u sok od malog komadića đumbira i napraviti odličan lek protiv kašlja.

8. Beli luk

Izmrvite 5 češnjeva belog luka, dodajte kašičicu gi maslaca i propržite. Jedite dok je toplo kako biste ublažili kašalj i prehladu.

9. Magični smeđi šećer za izbacivanje sekreta

Kuvajte nekoliko zrna bibera u vodi oko 20 minuta. Pomešajte sa malo kumina i smeđeg šećera. Popijte mešavinu. Stavite malo smeđeg šećera u sredinu četvrtine crnog luka i žvaćite. Ovo je odlično za ublažavanje kašlja i izbacivanje sekreta.

10. Magično grožđe za izbacivanje sluzi

Grožđe je dobro za pluća jer deluje kao prirodni ekspektorans koji uklanja sekret iz njih. Napravite sok od grožđa i dodajte med. Pijte pre odlaska na spavanje ili kada dobijete napad kašlja.

11. Jabukovo sirće kao olakšanje

Jabukovo sirće blagotvorno deluje na sve vrste kašlja. Pomešajte dve kašike jabukovog sirćeta i 30ml vode. Za brže rezultate zagrejte ovu mešavinu i dodajte kašičicu meda. Pijte nekoliko puta dnevno i kašalj će nestati.

12. Sok od aloja vere i med za čišćenje disajnih puteva

Sok od aloja vere s medom ublažava simptome prehlade i kašalj. Ovaj sok možete piti i bez meda. Preporučuje se da bude topao kako bi imao najbolje dejstvo.

13. Čaj od divizme za uklanjanje sekreta

Za pravljenje ovog čaja upotrebite sušenu biljku koju ćete ubaciti u kipuću vodu i ostaviti da odstoji 10 minuta. Procedite i pijte. Ovaj čaj ublažava bol u grlu i uklanja sekret iz pluća. Ako dodate med, ukus je bolji i efekti su jači.

14. Zrno bibera za odrasle

Izmrvite zrno bibera, dodajte malo soli i nekoliko semenki kumina. Dobro promešajte i uzimajte da ublažite kašalj. Ovaj lek mogu uzimati samo odrasli.

15. Listovi bosiljka i med za decu

Operite nekoliko listova bosiljka, izmrvite ih i iscedite sok. Pomešajte s medom i zagrejte u kašiki. Dajte detetu nekoliko puta dnevno i primetićete da se stanje popravlja. Ovaj domaći lek leči kašalj kod dece brže nego bilo koji drugi.