You are here: Home » Blog » Dvopek dijeta – jelovnik i iskustva

Dvopek dijeta – jelovnik i iskustva

Dvopek dijeta je još jedna u nizu popularnih dijeta za mršavljenje. Ona se ponekad naziva i dijeta sa dvopekom i pomorandžama, pošto su to dve glavne namirnice koje se konzumiranju u toku ovog režima ishrane. U nekim tačkama se poklapa i sa medicinskom dijetom, a osim za mršavljenje je dobra i kao režim za detoksikaciju čitavog organizma.

Ovaj režim ishrane kombinuje dosta voća i povrća, kao i integralnih žitarica. Dobra je za brzo skidanje kilograma, a takođe deluje i kao odličan metod za čišćenje organizma od toksina i otpadnih materija. Hrana koja se konzumira je lagana, bogata vitaminima i mineralima, a nešto manje proteinskim namirnicama. Osim toga, u toku ove dijete se u organizam unosi dosta dijetalnih vlakana, za koja znamo da igraju važnu ulogu u procesu mršavljenja.

Dvopek dijeta – jelovnik i iskustva

Dijetalna vlakna su esencijalna u održavanju vitke linije, ali i celokupnog zdravlja. Ona ubrzavaju proces varenja hrane, pospešuju funkcionisanje metabolizma, podstiču sagorevanje kalorija i masnoća u telu. Zbog toga su odlična za skidanje viška masnih naslaga i gubljenje neželjenih kilograma. Dijetalna vlakna iz citrusnog voća, kao što je pomorandža, kao i integralnih žtarica, odlična su za pročišćavanje čitavog organizma i korisna su za celokupno zdravlje.

Jelovnik za dvopek dijetu

Dijeta sa dvopekom, odnosno sa dvopekom i pomorandžom, drži se ukupno petnaest dana, odnosno tri puta po pet dana jelovnika. Praktikuje se pet dana, pa se pravi vikend pauza i tako redom. Ne treba menjati redosled dana i jelovnika. Smatra se da se nakon nje izgubljeni kilogrami ne vraćaju i da se nakon nje možemo vratiti normalnom režimu ishrane, bez bojazni od naglog dobijanja na kilaži. Naravno, pri tome se podrazumeva da ishrana bude raznolika i uravnotežena.

Tokom pripreme obroka se podrazumeva da se meso i kuvano povrće mogu začiniti vegetom i da se namirnice mogu konzumirati hladne i tople. Alkohol je zabranjen u toku trajanja dijete sa dvopekom. Preporučuje se da se konzumira dvopek od integralnog brašna.

Prvi dan

 • Doručak – Šolja čaja ili kafe bez šećera, jedan dvopek, jedna pomorandža ili neko drugo voće, a preporučuju se jabuka, kruška, breskva, dinja ili lubenica
 • Ručak – Bareno jaje, jedna pomorandža i jedna kisela pavlaka
 • Večera – Dva paradajza ili 2 dl kuvanog paradajza, dva kuvana jajeta ili jedan krastavac i dva dvopeka

Drugi dan

 • Doručak – Šolja čaja ili kafe, dvopek, pomorandža
 • Ručak – Kuvano jaje, pomorandža, dva dvopeka i kisela pavlaka
 • Večera – 125 gr mlevene junetine, jedan paradajz, jedna pomorandža, jedna glavica salate ili dva krastavca, kafa ili čaj

Treći dan

 • Doručak – Šolja kafe ili čaja, dvopek, pomorandža
 • Ručak – Kuvano jaje, pomorandža, dva dvopeka, kisela pavlaka
 • Večera – 125 gr mlevenog mesa, pomorandža, dvopek, šolja čaja ili kafe

Četvrti dan

 • Doručak – Šolja čaja ili kafe, dvopek, pomorandža
 • Ručak – 125 gr kravljeg sira, jedan paradajz ili 1 dl kuvanog paradajza, dvopek
 • Večera – 125 gr mlevenog mesa, dva paradajza, jedna jabuka, dvopek

Peti dan

 • Doručak – Šolja kafe ili čaja, dvopek, pomorandža
 • Ručak – 200 gr kuvanog mesa ili ribe, jedan paradajz, dvopek
 • Večera – pola kile kuvanog povrća, jedno kuvano jaje, jedan paradajz

Nakon petnaest dana držanja dijete se vraća normalnom režimu ishrane, s tim što se svakog ponedeljka primenjuje sledeći jelovnik, koji je dobar za detoksikaciju organizma.

 • Doručak – Čaša soka od limuna bez šećera
 • Ručak – Jedna jabuka, dvopek
 • Večera – Jedno jaje, jedan paradajz, dvopek

Važnost pomorandže u dijeti sa dvopekom

Mada se dijeta naziva dvopek dijeta, pomorandža zapravo igra vrlo važnu ulogu u ovom režimu. Ona je bogata vitaminima i mineralima, a prvenstveno vitaminom C, koji je poznati antioksidans i deluje na jačanje imuniteta. Takođe sadrži i važne minerale, kalcijum, fosfor i gvožđe. Pomorandža je niskokalorijsko voće, a sadrži mnogo korisnih supstanci, među kojima su svakako veoma važna dijetalna vlakna. Osim toga, veoma je ukusna, tako da nikom neće teško pasti da je konzumira u toku restriktivnog režima ishrane.

Uloga dvopeka u dvopek dijeti

Dvopek je dobar izbor za različite dijetetske režime, posebno ukoliko odaberemo dvopek od integralnog brašna. Dvopek ne opterećuje želudac i često se preporučuje tokom ishrane za oporavak, u bolničkoj ishrani i jedna je od retkih namirnica koja neće stvoriti osećaj mučnine ako se oporavljamo od problema sa stomakom, dijarejom i sličnih tegoba.

Dvopek jeste kaloričniji od običnog hleba, ali je svakako mnogo bolja alternativa mekom belom hlebu. Parče dvopeka ima mnogo manje od 100 gr, koji sadrže oko 360 kalorija. Osim toga, integralni dvopek je pun dijetalnih vlakana, koja pomažu metabolizmu i varenju. Dvopek se duže žvaće i daje duži osećaj sitosti, što ga čini odličnom dijetalnom namirnicom, jer između obroka neće biti naleta gladi i potrebe za nezdravim namirnicama.

Napomene u vezi dvopek dijete

Prema nekim izvorima o dvopek dijeti, ovaj režim obećava gubitak od čak 15 kilograma za navedeno vreme. U praksi nije baš tako, ali se oni koji su praktikovali ovaj režim mogu pohvaliti gubitkom između 7 i 10 kilograma. Svakako treba biti obazriv prilikom držanja ovakvog režima, budući da nagli gubitak veće količine kilograma nikako nije dobar za zdravlje, posebno kada je reč o osobama koje nisu preterano gojazne i nije nužno da izgube na težini u tolikoj meri.

Takođe, ova dijeta ima smanjen unos dosta važnih nutritijenata, zbog čega je vrlo važno voditi računa o trenutnom zdravstvenom stanju osobe i njenim ciljevima držanja pomenutog režima.

Iskustva sa dvopek dijetom

Što se tiče dvopek dijete u praksi, iskustva su različita, što je potpuno normalno, budući da se i svaka osoba razlikuje po svom zdravstvenom stanju, količini neželjenih kilograma, nameri držanja dijete i tako dalje. Uglavnom su iskustva pozitivna što se tiče mršavljenja i ova dijeta nesumnjivo topi kilograme. Kao što je pomenuto, može se izgubiti i do desetak kilograma, ukoliko se pridržavamo pravila dijete.

Što se tiče povratka uobičajenoj ishrani nakon petnaestodnevne dvopek dijete, iskustva su različita. Dok su neki veoma zadovoljni rezultatima i tvrde da nisu vratili nijedan kilogram, druga iskustva su suprotna. I ovaj režim spada u takozvane brze dijete i ne primenjuje se na duge staze, a jojo efekat nije neočekivan, ukoliko osoba koja drži dijetu inače ima nezdrave životne navike i želi kratkoročno da izgubi veći broj kilograma. Kao i kod svake dijete, dvopek dijeta može da bude uspešna uz usvajanje zdravih životnih navika i uz balansiranje uobičajene ishrane.