You are here: Home » Recepti » Džem i pekmez od šipka – recepti

Džem i pekmez od šipka – recepti

Džem i marmelada od šipka su jedni od najukusnijih i najviše korišćenih kod nas. Šipak se takođe odlično kombinuje i sa drugim voćem zbog svojih specifičnih svojstava i ukusa.

Priprema džema od šipaka je malo napornija i kompleksnija nego kod ostalih džemova jer su njegovi plodovi sitni i tvrdi, ali se trud isplati s obzirom na to da je džem od ovog voća  jako lepog ukusa.

Domaći džem od šipka

Sastojci:

3 kg šipka

2 kg šećera

Džem i pekmez od šipka - recepti

Operite šipak i odstranite mu peteljke i kapice pa ga ostavite da odstoji dan, dva u dubljem sudu da plodovi malo omekšaju. Nakon toga prelijte šipak sa vodom i kuvajte ga dok ne postane mekan. Izvadite ga iz šerpe i sačekajte da se ohladi pa ga potom ispasirajte kroz mašinu za mlevenje ili u blenderu pa sipajte dobijenu smesu u najlon čarape i dobro procedite kako biste uklonili sve dlačice. Na jedan litar ovako proceđene tečnosti sipajte 300 – 400 g šećera pa stavite da se kuva na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. Kada se džem dovoljno zgusne skinite ga sa šporeta i sipajte ga u sterilisane tegle. Nakon što se ohlade na tegle prvo stavite celofan pa ih poklopite i ostavite na hladno mesto.

Džem od šipka – jednostavnija priprema

Sastojci:

6 kg šipka

6 kg šećera

5 l vode

Oprati šipak i odstraniti sa njega peteljke i kapice. Nasuti vodu u lonac i staviti na šporet da provri pa nakon toga dodati šipak u sud. Kuvati oko pola sata, a zatim kada se smesa ohladi propasirati je u blenderu, sokovniku ili na mašini za mlevenje. Dobijenu tečnost nakon pasiranja vratiti na šporet i nastaviti sa kuvanjem oko pola sata na jakoj temperaturi uz postepeno dodavanje šećera i stalno mešanje da ne zagori. Vruć džem sipati u sterilisane tegle koje se nakon hlađenja odlažu u frižider ili ostavu.

Domaći pekmez od šipka

Sastojci:

10 kg šipka

7 kg šećera

Operite šipak i skinite sa njega peteljke i kapice pa ga ostavite na odstoji dva, tri dana na ćebetu. Nakon toga stavite ga u dublji lonac, prelijte ga sa vodom i kuvajte dok ne postane mekan. Potom ga procedite kroz cediljku pa ga ponovo stavite da se kuva dok ne provri, a zatim ga skinite sa šporeta. Nakon što se ohladi još dva puta ga propasirajte kroz cediljku i na kraju ga procedite kroz gazu kako bi sav talog i dlačice bili uklonjeni. Potom stavite ponovo da se kuva pa kad masa provri i počne da se zgušnjava dodajite postepeno šećer i neprekidno mešajte. Povremeno zahvatite malo smese na varjaču da probate. Kada pekmez bude gotov sipajte ga u sterilisane tegle i ostavite ih da se polako ohlade u zagrejanoj rerni, a potom ih odložite u ostavu.

Marmelada od šipka

Sastojci :

4 kg šipka

100 g šećera

kora od dva limuna

Šipak operite, skinite mu peteljke i kapice i očistite ga od dlačica pa ga isecite na polovine. Ostavite ga da odstoji tri dana na toplom mestu u poklopljenom sudu. Propasirajte ga kroz cediljku ili đevđir pa stavite dobijenu smesu da se kuva na srednjoj vatri uz postepeno dodavanje šećera i stalno mešanje. Povremeno uzmite malo smese na varjaču kako biste proverili da li je marmelada dovoljno gusta. Nekoliko minuta pre nego što bude kuvana dodajte narendanu koru limuna pa promešajte i ostavite još dva, tri minuta na ringli. Vruću marmeladu sipajte u sterilisane tegle koje ćete kada se ohlade držati u ostavi.