You are here: Home » Biljni čajevi » Earl Grey čaj

Earl Grey čaj

Jedan od najboljih čajeva za dobro zdravlje je jak čaj Earl Grey, glavni napitak Britanaca, koji je postao omiljen širom sveta.

Ovaj poznati crni čaj ima ukus koji veoma podseća na citruse i aromu pomorandže i koji je savršen kad mu se doda malo šećera, meda ili mleka i kada se pije uz torte i kolače.

Osim toga, ovaj čaj ima lekovita svojstva, zbog čega je popularan među onima koji žele da preduprede ili izleče niz bolesti.

Zdravstvene koristi čaja Earl Grey

Nasuprot uvreženom mišljenju, ovaj čaj ne sadrži kinesku istoimenu biljku, već se pravi od listova čaja iz Indije i Šri Lanke, koji uključuju poznate vrste darjeeling i assam. Listovi se podvrgavaju procesu fermentacije koji ih potamnjuje, usled čega čaj ima jak ukus. Zatim se mešaju sa uljem bergamota, koji se gaji u italijanskoj regiji Kalabriji.

Dokazano je da upotreba ovog čaja ima mnogo zdravstvenih prednosti. U nastavku se navodi samo mali broj blagodeti koje ovaj čaj ima za vaše zdravlje.

Antioksidativna svojstva

Crni čaj je prirodan i moćan antioksidans, koji se koristi vekovima za unapređenje zdravlja. Jedna šoljica dnevno bori se protiv slobodnih radikala u organizmu i tako štiti od raznih infekcija i raka.

Antidepresiv

Osećate se potišteno? Bergamot, ključni sastojak čaja Earl Grey, se često koristi za lečenje depresije. Pored toga, toplina čaja umiruje, tako da sa svakim gutljajem ovog čaja dobijate duplog borca protiv depresije.

Smanjuje groznicu

Bergamot takođe efikasno smanjuje groznicu i pomaže kod stomačnih problema i gripa. Ako ste bolesni, šoljica ovog čaja vam može pomoći da se osećate bolje.

za sta je dobar earl grey caj

Deluje umirujuće

Ponekad jednostavna radnja poput pijenja čaja vas može smiriti. Srećom, ovaj čaj sadrži minimalnu količinu kofeina, tako da vas neće razbuditi ili izazvati drhtavicu. Nekim vrstama ovog čaja se dodaje lavanda, koja je poznata po svojim opuštajućim svojstvima.

Dezinfekciono sredstvo

Ulje bergamota je prirodno dezinfekciono sredstvo koje može izlečiti blaže infekcije. Ovo se posebno odnosi na infekcije usne duplje i grla.

Poboljšava oralno zdravlje

Budući da čaj Earl Grey deluje kao antiseptik, njime možete osvežiti dah i održavati zdrave desni. Mada crni čaj može ostaviti mrlje na zubima, ako temeljno operete zube posle njegovog konzumiranja, to se neće desiti.

Zdrava zamena za kafu

Za one koji vole kafu, ali ne vole njene efekte na organizam, ovaj čaj je zdrava alternativa. Potpuno je prirodan i ima duplo manje kofeina od standardne šoljice kafe. Ovaj čaj će vas razbuditi bez drhtavice.

Poboljšava varenje

Za ovaj čaj se dugo veruje da poboljšava varenje, pa se zato koristi za olakšanje tegoba vezanih za dispepsiju, mučninu i grčeve. Ako imate bilo kakve stomačne probleme, čaj Earl Grey vam može pomoći.

nezeljena dejstva earl grey caja

Moguća neželjena dejstva

Kao i svaki zdrav napitak, i ovaj čaj ima blagodeti, ali i neke neželjene efekte.

• Na primer, ako ne treba da unosite previše kofeina, imajte na umu da čaj Earl Grey sadrži izvesnu količinu. Previše kofeina može izazvati drhtavicu i anksioznost.Prevelike količine kofeina mogu izazvati zavisnost, a nagli prestanak njegovog unošenja dovodi do apstinencijalne krize.

• Ostali neželjeni efekti uključuju gubitak apetita, glavobolju, vrtoglavicu, nesanicu, dijareju, povraćanje i nepravilan rad srca. Imajte na umu da ovo važi za unošenje svih prekomernih količina čaja, tako da je najbolje da se držite doze od maksimalno 6 šoljica dnevno bilo koje vrste crnog čaja.

• Ako osetite bilo kakve tegobe posle konzumiranja ovog čaja, posetite lekara da utvrdite šta vam ne odgovara. Unapredićete zdravlje ako konzumirate napitke poput ovog čaja u umerenim količinama. Obratite pažnju na neželjene efekte, ali znajte da su oni retki-njegove blagodeti su brojnije!