You are here: Home » Blog » EFT tapkanje – za ljubav, novac, zdravlje, čuda + iskustva

EFT tapkanje – za ljubav, novac, zdravlje, čuda + iskustva

EFT tapkanje (skraćenica, eng.  Emotional Freedom Techniques) je takozvano terapijsko tapkanje uz pomoć kog korisnici dolaze do emocionalnog oslobađanja. EFT tehnika je nastala u SAD-u krajem 20. veka. Tvorac ove tehnike je Geri Kreg, američki psiholog. EFT tapkanjem, smatra Kreg, svako može sam sebi pomoći. Zapravo, čovek se može osloboditi negativnih emocija i to veoma jednostavno i učinkovito, smatraju pobornici ove teorije.

Negativne emocije, prema njihovom mišljenju, su ustvari kratki spojevi u energetskom sistemu čoveka, odnosno tačka blokiranja putanje tog sistema. ETF tapkanjem se mogu otkloniti, kako fizički bolovi, tako i oni mentalni, emocionalni, te razni strahovi, čudni osećaji i slično. Takođe, EFT tapkanje je korisno radi boljih porodičnih odnosa, odnosa sa kolegama na poslu, odnosa sa prijateljima, a veoma je delotvorno i prilikom držanja dijeta, lečenja bolesti zavisnosti, nesanice i sl.

EFT tapkanje - za ljubav, novac, zdravlje, čuda + iskustva

Spisak (nepotpun) delovanja EFT metode:

 • Ublažavanje stresa, relaksiranje uopšte, opuštanje, odmaranje;
 • Lečenje fizičkog bola, akutnog i hroničnog;
 • Oslobađanje od anksioznosti i sličnih stanja;
 • Oslobađanje od tuge, besa, frustracije i sličnih stanja;
 • Podizanje samopouzdanja;
 • Povećavanje unutrašnjeg mira;
 • Lečenje emocionalne boli (raskidi, gubici voljenih osoba, povređenost od strane drugih ljudi);
 • Poboljšanje seksualnog života;
 • Pomoć u dostizanju ciljeva;
 • Smanjenje potrebe za preteranom konzumacijom hrane;
 • Uklanjanje potrebe za alkoholom, cigaretama, kockanjem i drugim porocima;
 • Lečenje nesanice;
 • Poboljšavanje finansijskog stanja pojedinca;
 • Razrešenje sukoba sa drugim osobama;
 • Poboljšanje međuljudskih veza;
 • Približavanje pravoj i istinskoj ljubavi…

Kako se vrši EFT tapkanje?

Pobornici ove tehnike objašnjavaju da postoji 8 akupresurnih tačaka koje treba tapkati, u zavisnosti od toga koji problem se rešava. Pomenute tačke su: 1. vrh glave, 2. početak obrve, 3. slepoočnice, 4. predeo  ispod očiju, 5. predeo ispod nosa, 6. predeo koji se nalazi tik iznad brade, 7. predeo koji se nalazi iznad ključnih kostiju i 8. pazuh. Pre samog tapkanja, neophodno je osmisliti određenu rečenicu, mantru, koja će biti ponavljana tokom samog procesa. Osmislite afirmativnu rečenicu koja se usresređuje na problem koji rešavate. Dakle, “Imam problem (taj i taj), ali mi on ne pravi smetnju u prihvatanju samog sebe” ili “Osećam se fantastično”.

Mantranje je važno jer se njime suočavate sa problemom, lokalizujete ga, a samim tapkanjem otklanjate konkretnu napetost. Problem se na neki način tapkanjem odtapka, čime se smanjuje anksioznost ili bol. Samo tapkanje treba da se vrši sa 4 prsta, može i sa 2, a tapka se određena tačka 10-ak puta uzastopce, uz obavezno ponavljanje osmišljene mantre. Zatim se tapka sledeća tačka na isti način. Akutni bolovi treba da prestanu veoma brzo, u roku od 15-ak minuta. Prilikom tapkanja, treba duboko disati, ali i naizmenično treptati očima, te gledati u levo, pa u desno, zatim kolutati očima u smeru kazaljke na satu, a zatim i suprotno od tog smera. Na ovaj način odblokirava se energija koja stvara problem.

Primeri mantri:

Iako mi je na poslu izuzetno stresno, ja duboko i potpuno volim i prihvatam sebe u svakom slučaju.

Iako sam tužan zbog raskida, ja duboko volim i prihvatam sebe u svakom slučaju.

Iako se plašim vožnje liftom, ja duboko volim i prihvatam sebe u svakom slučaju.

Iako me boli noga, ja duboko volim i prihvatam sebe u svakom slučaju.

Iako imam potrebu da pojedem čokoladu, ja duboko volim i prihvatam sebe u svakom slučaju.

Iako mi fali novac, voljan sam da se to promeni.

Umesto drugog dela mantre, možete govoriti:

 • vreme je da se to zaleči;
 • mogu da dozvolim osećanjima da bezbedno teku kroz mene;
 • otvoren sam za mogućnosti isceljenja voljan sam da se to promeni;
 • ja priznajem sva svoja osećanja, ja poštujem sebe;
 • jer sam izdržao takvu poteškoća.

Tapkanje za druge ljude/ decu/ životinje

Moguće je tapkati i za druge. Možete tapkati na tačkama drugih osoba i mantrati umesto njih, ali moguće je tapkati i na sebi, ali za druge. Možete tapkati i za kućne ljubimce, ali sasvim slobodno tapkajte i njihove akupresurne tačke. Nije isključeno da tapkate decu, ali u tom slučaju rečenice pmoraju biti prilagođenje njima, uz igru, igračke, vesele boje i oblike.

Mesto tapkanja

Tapkanje možete činiti bilo gde. Iako je najbolje u miru sopstvenog doma, slobodno izađite u prirodu, u javni prostor, ili tapkajte za druge putem telefona. Možete tapkati u bilo kom položaju, dakle, ležeći, sedeći, u vodi, u kadi. Pustite mašti na volju.

Kada EFT ne deluje?

Osim što postoje psihijatri i psiholozi koji tvrde da EFT ne deluje uopšte, pobornici teorije, smatraju da postoje slučajevi prilikom kojih ova metoda ne daje rezultate. Važno je da budete dovoljno konkretni, jer nekonkretnost ne donosi rezultate.

Takođe, važno je da procenite postoji li neki dublji problem, pa je vaš fokus prilikom tapkanja previše površan, te ne deluje. Važno je da znate da neki nesvesni delovi ličnosti mogu da budu veoma uporni u svojoj blokiranosti i da treba biti uporniji od njih, isprobavanjem različitih mantri  i redovnošću tapkanja.

Iskustva korisnika EFT metode

Iskustva onih koji su pokušali da spreče određeni problem EFT tapkanjem su raznolika. Osim onih koji smatraju da im tapkanje nije pomoglo, pa čak i odmoglo, ima korisnika koji tvrde da im je ova metoda višestruko bila značajna da se izbore sa bolom, strahovima i problemima.

Takođe, oni savetuju da se leči problem po problem, nikako sve odjednom, jer u tom slučaju tehnika nema efekata. Postoje i psihijatri koji podržavaju tapkanje, tvrdeći da ono može pomoći, ne zato što je specifično i učinkovito samo po sebi, već zato što deluje kao svaka druga autosugestija i samim tim ono nije loše. Brojne studije dokazuju delovanje ove tehnike. Jedna od tih studija, dokazuje tapkanje uz pomoć krvi korisnika metode.

Zapravo, uzeti su uzorci krvi različitih grupa ljudi – vitalnih, depresivnih i bolesnih. Krve ćelije kod ovih grupa, pod miksroskopom, imale su različita kretanja. Kod zdravih ljudi, one su se kretale brzo, kod bolesnih i depresivnih veoma sporo. Nakon što su druge dve grupe primenile EFT tehniku, njihovi nalazi kretanja krvnih ćelija postali su identični zdravih osoba.

Poznate ličnosti koje su praktikovale EFT tapkanje su: Madona, Dipak Čopra, Mark Atkinson, Nikol Kidman, Lili Alen i druge.