You are here: Home » Biljni čajevi » Gavez čaj – upotreba i priprema

Gavez čaj – upotreba i priprema

Gavez je biljka koja se koristi kao biljni lek i služi kao dobar proizvod za razne bolesti tela. Takođe, smatra se važnom biljkom u organskom baštovanstvu i koristi se kao đubrivo. Ovaj članak pruža neke informacije o ovoj biljci.

Biljka gavez ima crni korenov sistem nalik na rep, sa širokim dlakavim listovima i cvetovima u obliku zvona koji mogu biti roze, svetlo ljubičaste, bele ili krem boje. Stručni naziv za ovu biljku je Symphytum officinale i pripada porodici Boraginaceae.

Ova biljka je poreklom iz Evrope. Stari Grci i Rimljani kuvali su listove ove biljke u vodi da bi lečili polomljene kosti. Čaj napravljen od ove biljke ima ogromne zdravstvene koristi i širom sveta je prihvaćen kao biljni lek.

Upotreba čaja od gaveza

Sastojci čaja

Lekovita vrednost ovog čaja duguje se prisustvu velikog broja farmakološki aktivnih jedinjenja, kao što su rozmarinska kiselina, alantoin, simfitin, ehimidin, tanini, lasiokarpin, pirolizidinski alkaloidi, fitosteroli, fenolna jedinjenja itd.

upotreba caja od gaveza

Takođe, ovaj čaj je bogat vitaminom B12, fosforom, kalcijumom, azotom i kalijumom. Svi ovi elementi imaju svoja sopstvena lekovita svojstva koja pomažu organizmu na ovaj ili na onaj način. Tanini imaju astringentska svojstva, a alantoin je najvažnije jedinjenje koje regeneriše tkiva i pomaže zarastanju rana. Esencijalne masne kiseline i simfitum su aktivna jedinjenja koja pomažu u kontroli nivoa holesterola i lečenja čireva.

Medicinske upotrebe

Ovaj čaj je koristan za gotovo svaki deo našeg tela.

• Veruje se da je blagotvoran u lečenju zdravstvenih poremećaja, kao što su uganuća, artritis, žir na želucu, bronhitis, slomljene kosti, astma, atletsko stopalo itd.
• Ovaj čaj može da pomogne u lečenju opekotina, akni, osipa i na taj način doprinosi zdravlju kože. Sadržaj sluzi umiruje i hidrira kožu.
• Ova biljka održava ravnotežu između kalcijuma i fosfora i luči hormon pepsin koji pomaže u varenju.
• Umiruje rane od uboda pčela, ujeda pauka i staf infekcija koje utiču na kožu.
• Veruje se da je čaj ili sok od ove biljke dobar lek za hemoroide, dijareju, stomak i crevne poremećaje.

Priprema čaja od gaveza

Za pripremanje ovog čaja uglavnom se koriste listovi i koren. Standardna procedura za pripremanje ovog čaja je da se kuvaju 2 kašičice sušene biljke u 2 šolje vode oko 5 minuta. Takođe, možete sipati ključalu vodu preko biljke, pustiti da odstoji 10 minuta i procediti.

Ako koristite svežu biljku, ¼ šolje bi bila prava mera. Kora i seme biljke takođe se mogu upotrebiti za spremanje ovog biljnog napitka. Količina bi trebalo da bude 1 kašičica kore i 2 kašičice semena u 2 šolje ključale vode. Takođe, možete dodati zaslađivač, med ili sok od limuna za prijatan ukus.

Da biste koristili ovu biljku kao đubrivo, možete napraviti biljnu mešavinu tako što ćete lišće ove biljke staviti u posudu. Sipajte dovoljno vode da potopite lišće. Preklopite posudu i pustite da stoji 4 nedelje. Nakon toga uklonite lišće i iscedite što više soka. Stavite 1/3 šolje ovog soka u jedan litar vode. Ova mešavina deluje dobro kao malč, kompost aktivator i tečno đubrivo.

priprema gavez caja

Neželjeni efekti

Oralna konzumacija proizvoda od gaveza ili čaja ograničena je prema FDA smernicama. Nedavno, studije o toksičnim efektima pirolizidinskih alkaloida prisutnih u biljci dovele su do sumnje kada je u pitanju bezbednost konzumiranja ovog čaja. Veruje se da zbog prisustva otrovnih hemikalija oralna upotreba ovog čaja može izazvati oštećenje jetre, oštećenje pluća ili rak. Međutim, veruje se da je ovaj čaj bezbedan za spoljnu upotrebu.

Takođe, važno je da zapamtite da bi otrovne hemikalije mogle da prođu kroz kožu. Do toga može doći kada se ovaj proizvod primenjuje na ispucalu kožu ili kada se nanose velike količine čaja. Stoga, smatra se da je ovaj čaj bezbedan kada se primenjuje na koži koja nije ispucala i kada se primenjuje u malim količinama manje od 10 dana. Vodite računa da li ste pravilno očistili ranu pre nanošenja proizvoda.

Trebalo bi strogo izbegavati korišćenje ovog proizvoda duži vremenski period. Ovaj čaj, takođe, ne preporučuje se ljudima kojima je ograničen unos kalijuma. Ovaj čaj bi za vreme trudnoće trebalo strogo izbegavati.

Istraživačke studije pokazuju da se gavez i proizvodi od gaveza uglavnom koriste za spoljašnju upotrebu. Ako želite da konzumirate ovaj napitak, veoma je važno da potražite savet lekara kako biste izbegli dalje komplikacije.

Napomena: Ovaj članak je samo u informativne svrhe i ni na koji način ne može da zameni savet koji vam može dati stručnjak na ovu temu.