You are here: Home » Biljni čajevi » Ginseng (Žen Šen) čaj

Ginseng (Žen Šen) čaj

Ginseng je višegodišnja biljka, čiji se mesnati koren koristi za lečenje raznih tegoba.

Obe vrste ginsenga, azijski (Panax ginseng) i američki (Panax quinquefolius), sadrže aktivne lekovite sastojke pod nazivom ginsenozidi, koji blagotvorno deluju na ljudsko zdravlje. Biljni čaj koji se dobija od mesnatog korena ginsenga pije se godinama zbog brojnih blagotvornih svojstava.

Za šta je dobar ginseng čaj?

Kardiovaskularno zdravlje

Čaj od ginsenga sadrži antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale i saniraju štetu koju oni nanose srcu. Takođe snižava nivo lošeg holesterola i pomaže u poboljšanju kardiovaskularnih tegoba, kao što su holesterol oksidaza i visok krvni pritisak, smanjujući rizik od bolesti izazvanih ovim stanjima.

Regulacija nivoa šećera u krvi

Ako pijete nezaslađen čaj od ginsenga, možete sniziti nivo šećera u krvi bez drastičnog i opasnog pada. S obzirom na to, čaj od ginsenga može biti efikasan lek za kontrolu dijabetesa tipa 2.

Podrška imunološkom sistemu

Ginsenozidi u ginsengu jačaju imunološki sistem. Ovaj čaj vas brani od infekcija i pomaže vam da se brže oporavite od bolesti tako što suzbija upale.

ginseng caj

Poboljšava vitalnost i mentalne performanse

Čaj od ginsenga poboljšava fizičku izdržljivost. Zahvaljujući anaboličkim supstancama koje sadrži, poboljšava energiju i funkcionisanje organizma i efikasno smanjuje umor. Konzumiranjem čaja od ginsenga takođe možete unaprediti kognitivne veštine i povećati koncentraciju.

Prevencija raka

Čaj od ginsenga usporava i zaustavlja rast kancerogenih ćelija u organizmu, čime se smanjuje rizik od pojedinih vrsta raka.

Redovnim konzumiranjem čaja od ginsenga možete unaprediti fizičko i mentalno zdravlje i dobro se osećati. Ovaj čaj, kada se koristi u preporučenim dozama, uspostavlja prirodnu ravnotežu tela i ne izaziva pojavu štetnih neželjenih efekata.

Priprema ginseng čaja

Kao i većinu drugih čajeva i ovaj možete spremati na klasičan način. Kupite čaj i kesicu stavite u šolju. Prelijete kesicu sa oko 2 dl vrele vode i ostavite da odstoji tako 10ak minuta.

Zatim izvadite kesicu, promešate čaj i pijete kada želite.