You are here: Home » Blog » Govedji želatin – kako se pije i za šta je dobar

Govedji želatin – kako se pije i za šta je dobar

Kada kažemo želatin, uglavnom su nam prva asocijacija ukusni i sočni voćni kolači. Međutim, malo je poznato da ova namirnica ima mnogo širu primenu od one u kulinarstvu. Tu se naravno ne misli na želatin u prahu ili listićima kakav smo navikli da koristimo, ali mu je poreklo isto.

Želatin se dobija izdvajanjem kolagena iz životinjskih kostiju, posebno svinjskih ili goveđih. Želatin ekstrakovan iz goveđih kostiju je skuplji i cenjeniji, a osim u kulinarstvu, ima široku primenu i u farmaciji i kozmetičkoj industriji. Želatin koji koristimo dobija se preradom vezivnih tkiva koja obiluju kolagenom, te je odličan za tretiranje koštanih i oboljenja tkiva. Želatin je odličan za tretiranje oštećenih tkiva poput hrskavica. Kolagen koji se u njemu nalazi sadrži aminokiseline glicin i prolin koje tkivima vraćaju elastičnost i fleksibilnost. Takođe, navedene aminokiseline poseduju i antiinflamatorna svojstva, te su odlične za sprečavanje upalnih procesa u organizmu nakon većeg opterećenja.

Govedji zelatin kako se pije i cena

Želatin ima ogromnu primenu u kozmetičkoj industriji. Osnovni je sastojak antirid krema i preparata protiv starenja. Već smo spomenuli kolagen, čiji se deficit u organizmu prvo primeti na koži i kosi, i što je najgore, može dovesti do raznih degenerativnih promena na koštanom sistamu ukoliko se njegov nedostatak ne uoši na vreme. Kako starimo, opada sposobnost organizma da sintetiše kolagen, zbog čega vlakna u koži gube na elastičnosti. Tako da dolazi do stvaranja bora. Primetna je ekspanzija kozmetičkih proizvoda koji sprečavaju starenje i daju mladalački izgled koži. Izlišno je reći da se starenje ne može sprečiti, ali se posledice svakako mogu umanjiti, pa i bore. Kolagen iz krema i losiona je dobijen iz vezivnih tkiva goveda, i kao prirodan sastojak poseduje moć vezivanja vode, čime se sprečava dehidriranje organizma. Koža koja se redovno hidrira, sporije stari i duže zadržava svoju prirodnu elastičnost.

Već smo spomenuli da je želatin odličan način reparacije oštećenih tkiva i tkiva koja gube svoju funkciju. Kako starimo, pokreti su nam teži i bolniji kao rezultat već spomenute smanjene sinteze kolagena. U slučaju da ste već primetili da vam je uvek potreban još jedan pokret više kako bi izveli najprostiju moguću radnju, počnite sa konzumiranjem želatina. Najbolje je da pakovanje kupite u apoteci ili prodavnici zdrave hrane. Jedno pakovanje vam je dovoljno otprilike za mesec dana. Može se kupiti običan želatin, bez ukusa i mirisa, a od skoro se u prodaji mogu naći i želatini sa voćnim ukusima.

Bez obzira na to u kakvom obliku će te ga koristiti, način upotrebe je manje više isti. Uveče natopiti kašiku želatina sa toliko količinom tečnosti da, kad ga razmutite, on i dalje bude tečan. To je otprilike dupla količina tečnosti u odnosu na želatin. To može biti voda, čaj, voćni sok, mleko ili jogurt. U toku noći želatin će nabubriti i pretvoriti se u želastu masu. Ujutru ga pojedite na prazan stomak. Ukoliko se masa nije sčvrsnula, nema veze, verovatno ste dodali više tečnosti nego što treba. U tom slučaju popijte želatin, ne gubi na lekovitim svojstvima. U zavisnosti od intenziteta tegoba koje vas muče, želatin možete konzumirati i dva puta dnevno.

Osim za zdravlje, želatin je izuzetan saveznik lepote. Već smo spomenuli njegov povoljan uticaj na kosti i kožu, sad ćemo vam dati i jedan recept za veoma efikasnu masku za jačanje i vraćanje elastičnosti kosi. Pogotovo kosi koja je oštećena od silnog hemijskog i toplotnog tretiranja. Za ovu masku vam može poslužiti i želatin koji se koristi za kolače, najbolje onaj u prahu. Kašiku želatina prelijte sa tri kašike hladne vode i ostaviti da se stegne. Kad već kreće da se želira, smesu staviti na ringu i malo ugrejati. Skloniti sa šporeta i umešati u to količinu maske ili balzama koju koristiti nakon pranja kose i smesu naneti na vlažnu kosu. Nakon sat vremena, isprati mlakom vodom. Ovu masku je dovoljno spravljati jednom nedeljno, a rezultati su vidljivi jako brzo.

Koja je cena i gde se može kupiti govedji želatin?

Govedji želatin ćete moći da nabavite u našoj internet prodavnici koju uskoro otvaramo. Da imate pravo na velike popuste i obaveštenja kad se krene sa prodajom, prijavite se besplatno na našu email listu.