You are here: Home » Biljni čajevi » Graham brašno – sastav i recepti

Graham brašno – sastav i recepti

Graham brašno je jedna od najzastupljenijih makrobiotičkih sirovina i broj jedan u pripremi integralnog hleba i peciva. Zbog posebne tehnologije mlevenja celog zrna pšenice, kojom se dobija ovaj tip brašna, ono ima visoke nutritivne vrednosti i smatra se jednom od najboljih vrsta za zdravu ishranu.

U korist graham brašna svedoči i poreklo njegovog imena. Naziv je dobilo po Silvesteru Grejemu, jednom od pionira u pokretu za prelazak na prirodnu i zdravu ishranu u Americi. Pokret se borio za izbacivanje belog brašna i prerađene hrane iz upotrebe, a zalagao se za korišćenje brašna od integralnog zrna.

Graham brašno – sastav i recepti

Od čega se sastoji graham brašno?

Graham brašno je bogato hranljivim materijama, zahvaljujući načinu na koji se dobija. Ono nastaje posebnim postupkom mlevenja pšenice, odnosno tako što se delovi zrna melju odvojeno. Mlevenjem samo unutrašnjeg dela zrna i njegovim temeljnim usitnjavanjem se dobija belo pšenično brašno, a ljuska i klice se melju krupno. Kada se pomešaju, dobija se brašno tamnije boje i grublje strukture. Graham brašno zbog ovakvog načina obrade, odnosno procesuiranja iz celog zrna, čuva izuzetne nutritivne vrednosti i odlično je za zdravlje.

Bogato je vitaminima B kompleksa i E vitaminom, a sadrži i značajan izvor minerala, pre svega esencijalnih minerala poput kalijuma, kalcijuma i gvožđa. Takođe je bogato i proteinima, zbog čega je vrlo sita i energetski dobra namirnica. Siromašno je glutenom, pa se zbog toga od čistog graham brašna uglavnom ne mogu praviti peciva, već se preporučuje mešanje sa belim pšeničnim brašnom, kako bi pecivo bilo rastresitije. Manje je kalorično od belog brašna i zbog svojih pozitivnih strana se preporučuje u redovno j ishrani svih osoba koje vode računa o zdravom načinu života.

Recepti sa graham brašnom

Graham brašno je osnovna sirovina za pripremu integralnog hleba i drugih integralnih peciva. Takva peciva su nešto grublje strukture, hranljivija su, sadrže dijetalna vlakna, vitamine i korisne minerale. Imaju i manje glutena, zbog čega su dobre za osetljive osobe. Zbog nutritivnog sastava se često preporučuju sportistima, dijabetičarima, kao i deci u razvoju. Namirnice od graham brašna su zastupljene u makrobiotici, hrono kuhinji i drugim pravcima zdrave ishrane. Sledi nekoliko recepta za zdrava i hranljiva peciva od graham brašna.

Jednostavan graham hleb – Graham brašno je odličan izbor za pripremu zdravog hleba i peciva. Za razliku od običnog belog hleba, bogatije je hranljivim materijama i vlaknima koje pomažu varenje i ubrzavaju metabolizam. Za pripremu graham hleba je potrebno:

 • 500 gr graham brašna
 • 1 kašičica suvog kvasca
 • 2 kašičice soli
 • 3 do 4 dl mlake vode

Pomešati u posudi brašno, so i kvasac, pa uliti vodu. Umestiti rukama testo, uz dodavanje vode po potrebi. Dodati i malo brašna ako treba da bi se testo odlepilo od posude. Manji kalup ili tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa staviti testo i zarezati ga nožem odozgo. Pokriti čistom krpom ili salvetom i ostaviti da odstoji oko pola sata, a rernu zagrejati na 220 stepeni. Peći hleb oko 45 minuta.

Graham hleb sa semenima – Graham brašno se koristi za najrazličitije varijente integralnog hleba. Kada mu se dodaju sastojci poput semenki, dobija na hranljivosti i mutritivnoj vrednosti i predstavlja kompletnu zdravu namirnicu. Za pripremu je potrebno:

 • 500 gr graham brašna
 • 200 gr pšeničnog belog brašna
 • 1 kašičica suvog kvasca
 • 1 kašičica soli
 • 1 kašika šećera
 • 1 kašika sirćeta
 • 2 kašike maslinovog ulja
 • Kašika suncokkretovog semena
 • Kašika bundevinog semena
 • Kašika lanenog semena
 • Kašika susama
 • 500 ml tople vode

Pomešati u posudi suve sastojke, bez semenki. Napraviti udubljenje u brašnu, pa dodati ulje, sirće i vodu. Umesiti varijačom, pošto je testo lepljivo, pa se teže mesi rukama. Nakon desetak minuta mešanja prekriti posudu folijom i krpom i ostaviti da naraste oko sat vremena. Posle toga ponovo premesiti testo varijačom i ostaviti da se udvostruči, za šta treba oko pola sata. Preko naraslog testa sipati semenke, pa premesiti treći put, da se one rasporede u testu. Testo staviti u veći pleh obložen nakvašenim i isceđenim papirom za pečenje, posutim sa malo brašna. Odozgo zaseći i po želji posuti sa još malo semenki. Peći u zagrejanoj rerni  oko sat i po vremena, uz proveravanje nožem. Ukoliko počne da gori, prekriti ga folijom dok se peče.