You are here: Home » Blog » Grickanje noktiju kod dece i odraslih – kako se odvići

Grickanje noktiju kod dece i odraslih – kako se odvići

Grickanje noktiju i zdravlje

Grickanje noktiju je ružna navika koju ima mnogo ljudi. Kada ih pitate zašto to rade, često ni sami ne znaju da daju odgovor. Neko će reći da gricka nokte zbog nervoze i stresa, ali pravi razlog može biti mnogo dublji. Grickanje noktiju je mnogo više od obične ružne navike jer može uticati na vaše zdravlje. Naime, grickanje noktiju i zdravlje su itekako povezani. Ruke su deo tela koji je u najvećem kontaktu sa spoljnom sredinom jer, kao što znamo, čovek skoro sve radi rukama. Zamislite onda koliko se bakterija i virusa može skupiti ispod vaših noktiju, a vi ih grickanjem unosite u organizam. Na taj način možete zaraditi neku ozbiljnu infekciju, imati tegobe sa digestivnim traktom, oštetiti zube i sl.

Osim toga, grickanjem oštećujete nokatnu ploču, te možete imati deformisan nokat. Pored toga, možete izazvati upalu kože ili pukotine na koži oko nokta, što pogoduje razvoju gljivične ili bakterijske infekcije. Dakle, treba da znate da grickanje noktiju nije bezazlena ružna navika i da morate potražiti pomoć i odvići se.

Grickanje noktiju kod dece i odraslih – kako se odvići

Grickanje noktiju i psihologija

Stručnjaci grickanje noktiju dovode u vezu sa psihologijom. Grickanje noktiju i psihologija zaista imaju dodirnih tačaka. Jasno je da je u pitanju neka vrsta zavisnosti, budući da to stalno radite. Naročito je opasno ukoliko je kod vas ova navika uznapredovala, jer ako ne možete da se kontrolišete i grickate nokte agresivno čak do krvi, radi se o ozbiljnom psihološkom problemu i neophodna vam je stručna pomoć.

Uzrok grickanja noktiju treba tražiti u vašem psihičkom sklopu. Ako ste stidljiva, nesigurna i bojažljiva osoba, onda grickanjem noktiju skrivate svoju nesigurnost i smirujete napetost.

U osnovne razloge zbog kojih neko gricka nokte najčešće spadaju stres, strah, neizvesnost i napetost. Ovakvim ponašanjem osobe koje grickaju nokte smiruju sebe i postaju opuštene u trenucima jake emotivne nadraženosti i njima grickanje noktiju služi kao lek za smirenje.

Grickanje noktiju kod dece

Deca veoma često grickaju nokte. Međutim, stručnjaci tvrde da je to samo prolazna navika koja se ne zadržava u odraslom dobu.

Dete najčešće gricka nokte usled straha, umora i dosade. Pored toga, dete na koje roditelji ne obraćaju dovoljno pažnje ili koje je zanemareno grickaće nokte kako bi smirilo nesigurnost i napetost. Kada roditelji preteruju u kritikama i grdnji, dete oseća strah i nezadovoljstvo i počinje da gricka nokte.

Takođe, ako ga u školi očekuje ocenjivanje ili bilo kakav javni nastup, dete će imati tremu, biće nervozno i tada može grickati nokte. Zatim, dete koje je opterećeno dnevnim obavezama zbog kojih se oseća umorno, može usled napetosti da počne da gricka nokte.

Što se tiče rešavanja ovog problema, nikako ne treba paničiti, već mu treba mirno prići i postepeno ga rešavati. Budući da su deca jako osetljiva, sa njima ne smete biti napadni, grubi ili da im naređujete. Dete mora postati svesno da grickanjem noktiju može ozbiljno ugroziti svoje zdravlje. Pokušajte da otkrijete uzrok zašto dete gricka nokte i lečenjem uzroka će se dete lakše odvići. Možete potražiti pomoć pedijatra, koji će vam objasniti kako da se pravilno postavite prema detetu kako biste uspešno rešili ovaj problem.

Grickanje noktiju kod odraslih

Uzrok grickanja noktiju kod odraslih je najčešće stres ili bilo kakav emocionalni nadražaj, poput nervoze, napetosti, iščekivanja nekog događaja, treme ili pojačane osetljivosti. Dok neki stručnjaci tvrde da je to samo jedna u nizu loših navika, u kojoj ne treba tražiti dublji psihološki uzrok, drugi tvrde da psihološki sklop ličnosti dovodi do toga da neko počne da gricka nokte, a da neko drugi to ne radi. Osobe koje su sramežljive i nesigurne u sebe češće grickaju nokte. Najbitnije je da shvatite da je ovo ozbiljan problem i da može ugroziti vaše zdravlje. U nastavku teksta slede saveti za odvikavanje od ove loše i opasne navike.

Odvikavanje od grickanja noktiju

Odvikavanje od grickanja noktiju nije nimalo jednostavno, ali vredi pokušati. Naime, nijedna loša navika nije jača od vas. Dovoljno je da samo razmislite koliko ona utiče na vaše zdravlje i izgled noktiju. Budite uporni i ne odustajte tako lako. Dovoljno je nekoliko korisnih saveta, snaga volje i jaka želja da se odviknete. Ovim ste rešili pola problema.

Odvikavanje od grickanja noktiju:

– najpre probajte da se samokontrolišete kad god možete

– namažite nokte nekim ljutim umakom ili ljutom papričicom

– ukoliko ste kod kuće, probajte da zalepite nokte samolepljivom trakom ili nosite rukavice od lateksa

– redovno secite i negujte nokte tako da nemate šta da grickate ili da ne poželite da narušite lep izgled vaših noktiju

– možete umočiti prste u maslinovo ulje ili u sok od limuna

– kada poželite da grickate nokte, nađite drugu zanimaciju kojom ćete uposliti ruke i tako sprečiti da do grickanja dođe

– takođe možete naneti razne kreme za odvikavanje od grickanja noktiju, koje možete nabaviti u apoteci

– možete i istrljati nokte  belim lukom.