You are here: Home » Blog » Indijski orah – kalorije, dnevna doza, lekovita svojstva i cena

Indijski orah – kalorije, dnevna doza, lekovita svojstva i cena

Indijski orah (Anacardium occidentale) je poreklom iz Južne Amerike, tačnije iz Brazila. Na područje Indije ovaj orah su preneli Portugalci, a danas je Indija najveći proizvođač indijskog oraha. Indijski orah ima sladak ukus i miris. Iako se zove orah, indijski orah, botanički gledano, predstavlja seme. To su zapravo semenke u obliku bubrega koje rastu na voću poznatom kao indijska ili kešu jabuka. Ove semenke su zakačene na donjem delu ploda kešu jabuke, a na svakom plodu raste po jedna semenka.

Indijski orah se može jesti sirov, pečen ili pržen sa puterom i solju. Takođe, može se koristiti za pripremu raznih jela, kao što su piletina sa indijskim orahom ili puter od oraha. Indijski orah se može dodati gotovo svim jelima jer će svojom aromom doprineti boljem ukusu. Međutim, indijski orah je mnogo više od ukusne namirnice.

Indijski orah - kalorije, dnevna doza, lekovita svojstva i cena

Kalorije u indijskom orahu

Indijski orah u svojih 100 grama ima oko 573 kalorije.

Šta sadrži indijski orah?

Indijski orah je bogat izvor minerala koji su neophodni za funkcionisanje organizma, kao što su gvožđe, fosfor, selen, kalijum, cink i magnezijum. Od vitamina u indijskom orahu su najviše prisutni vitamini C i K i folna kiselina. Smatra se da vitamina C u indijskom orahu ima 5 puta više nego u pomorandži. Takođe, ovaj orah sadrži velike količine antioksidanasa i mononezasićenih masti i veoma je dobar za zdravlje.

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala i uklanjaju ih iz organizma. Magnezijum pomaže u borbi protiv visokog krvnog pritiska, migrene, hroničnog umora i grčeva u mišićima. Takođe, magnezijum održava nivo kalcijuma u nervima i na taj način opušta nerve, koji su osnova zdravih kostiju i mišića. Smatra se da u oko 30 g sirovih indijskih oraha ima čak 82, 5 mg magnezijuma. Zahvaljujući velikim količinama bakra, indijski orah učestvuje u proizvodnji energije u organizmu. Takođe, bakar proizvodi melanin, pigment kose i kože, a pomaže i u razvoju vezivnog i koštanog tkiva. Nešto više o zdravstvenim prednostima ovog oraha sledi u nastavku teksta.

Zdravstvene prednosti indijskog oraha

1. Leči srce. Zahvaljujući velikim količinama nezasićenih masnih kiselina i oleinske kiseline, indijski orah je dobar za srce i za celo kardiovaskularno zdravlje. Poznato je da mononezasićene masti u indijskom orahu smanjuju nivo triglicerida, koji su jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti.

2. Smanjuje rizik od dijabetesa. Mononezasićene masti u indijskom orahu takođe povoljno utiču i na dijabetičare. Smanjenjem nivoa triglicerida smanjuje se i rizik od pojave šećera i holesterola.

3. Snižava holesterol. Indijski orah sadrži 0 % holesterola. Iako sadrži dosta masnoće (100 g indijskog oraha sadrži čak 47, 77 g masti), važno je znati da su to uglavnom mononezasićene masti, koje smanjuju loš ili LDL holesterol, a povećavaju dobar ili HDL holesterol.

4. Sprečava kamen u žuči. Istraživanja su pokazala da je samo jedna šaka indijskih oraha dnevno dovoljna da se spreči stvaranje kamena u žuči.

5. Pomaže kod mršavljenja. Indijski orah se preporučuje kao užina u raznim dijetama. Ovi orasi sadrže dosta dijetetskih vlakana i pružaju osećaj sitosti i zadovoljstva, što je veoma važno za motivaciju osoba koje pokušavaju da smršaju. Važno je da se jedu u umerenim količinama jer sadrže dosta kalorija. 100 g sirovih oraha sadrži oko 533 kalorije. Ono što je bitno je da sadrže dobre masti i minimalne količine šećera. Međutim, pečeni posoljeni indijski orah sadrži 582, a prženi indijski orah ima čak 749 kalorija na 100 g, pa ga zato treba izbegavati, ako želite da izgubite kilograme. Takođe, prženi i posoljeni indijski orasi mogu da dovedu do visokog krvnog pritiska.

6. Deluje kao afrodizijak. Indijski orah može biti sjajan afrodizijak, naročito u kombinaciji sa crnim vinom i medom. On poboljšava protok krvi u organizmu i na taj način pomaže muškarcima koji imaju problema sa erekcijom. Konzumiranjem indijskog oraha ćete se osećati zadovoljno i vaše raspoloženje će se poboljšati. Ovaj orah otklanja loše misli, stres i nervozu, opušta nerve i povećava seksualnu želju. Još od davnina se koristio za jačanje potencije, a i danas je popularan širom sveta kao moćan afrodizijak.

7. Održava zdravlje zuba. Indijski orah uništava bakterije koje prouzrokuju karijes i bolesti desni, tako da je idealan za negu zuba, ali i za održavanje celokupnog zdravlja u ustima.

Reč upozorenja

Nisu zabeleženi neželjeni efekti kada je u pitanju konzumiranje indijskog oraha. Međutim, indijski orah je alergen i o tome treba voditi računa. Postoje neka istraživanja koja pokazuju da ga i trudnice mogu konzumirati, jer će on, kao i ostali orašasti plodovi, zaštititi dete od budućih alergija. Ipak, ne treba preterivati sa konzumacijom ovih oraha.

Kao što ste mogli videti, indijski orah je zdrava i hranljiva namirnica koju treba konzumirati redovno, ali umereno. To može biti zdrava užina koja će vas brzo zasititi i sprečiti vas da posegnete za nezdravim grickalicama, poput čipsa. Najbolje je da jedete neposoljene sirove ili pečene indijske orahe, kako biste održali svoju liniju i izvukli najviše zdravstvenih koristi. Ovaj orah je odličan izbor za naše zdravlje ukoliko se konzumira na pravi način.

Gde ga kupiti i koja je cena?

Mi uskoro otvaramo prodavnici pa ćete moći da ga nabavite kod nas po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se na email listu ispod i dobićete obaveštenje čim se nadje u prodaji.