You are here: Home » Biljni čajevi » Iva čaj – kao lek i priprema

Iva čaj – kao lek i priprema

Biljka iva, raste uglavnom u brdsko planinskim predelima i to kao prizemni višegodišnji grm. Može da dostigne visinu od oko 30 cm i odlikuje se belim ili žutim raskošnim cvetovima koji cvetaju u periodu od jula do septembra.

Upravo u vreme cvetanja biljke, ona se bere i od nje se priprema čaj.

Kako se priprema čaj od ive?

Čaj od ive se priprema na sledeći način: biljka se u periodu cvetanja obere a zatim suši na promaji. Kada postane potpuno suva, isecka se što sitnije i čuva u kartonskoj ambalaži ili papirnoj kesi do trenutka pripreme za konzumiranje.

Priprema za konzumiranje se izvodi tako što se jedna ravna kašika sušenog čaja prelije sa 2 dl ključale vode, a zatim se ostavi da odstoji oko deset minuta.

Nakon deset minuta čaj se procedi, zasladi po ukusu i pije dok je topao.

Za šta je sve dobar čaj od ive?

Čaj od ive je izuzetno lekovit i koristi se kod sledećih bolesti i stanja organizma:

– Kod osećaja hroničnog umora i iscrpljenosti organizma,

– Kod prisustva depresije i drugih anksioznih stanja,

– Kod prisustva povišene koncentracije želudačne kiseline i kod oteženog varenja,

– Kod prisustva štetnih mikroorganizama u flori želuca,

– Kod prisustva štetnih mikroorganizama u crevnoj flori,

caj od ive upotreba

– Kod pojave čestih nadimanja i bolova u stomaku,

– Kod anemije, tada čaj od ive daje najbolje rezultate ako se pomeša sa čajem od koprive,

– Kod stanja kada je potrebno izvršiti detoksikaciju organizma,

– Kod prisustva reumatskih smetnji. Tada je preporučljivo i dodavati čaj od ive u kupku, ili stavljati obloge od toplog čaja na područja na kojima je prisutan reumatski bol.

– Kod slabosti i pada imuniteta, bilo da se radi o padu imuniteta izazvanom devitaminozom organizma ili o stanjima posle dužih bolesti ili operativnih zahvata kada je organizam pretrpeo traume i postao podložan napadima različitih virusa i infekcija.

– Kod smetnji sa organima za disanje i kod plućnih oboljenja. O tome koliko je čaj od ive efikasan u lečenju plućnih oboljenja, govori i podatak da se on nekada koristio za lečenje tuberkuloze.

– Kod prisustva gljivičnih infekcija na koži. U tom slučaju, preporučuje se spoljašnja upotreba čaja od ive. Korišćenje se izvodi tako što se područja zahvaćena infekcijom, ispiraju hladnim čajem od ive ili se na njih stavljaju obloge od hladnog čaja.

Kod većine navedenih vrsta bolesti i stanja organizma, dovoljno je piti dve šoljice čaja od ive na dan i to pre ručka i pre večere.