You are here: Home » Recepti » Ječmena kaša – idealna za doručak + recepti

Ječmena kaša – idealna za doručak + recepti

Hranljiv i ukusan doručak je osnova dobrog zdravlja i vitalnog organizma. Prvi jutarnji obrok nas priprema za čitav dan koji je pred nama, pokreće naš metabolizam i sve procese u njemu. Daje nam snagu da se i fizički i psihički nosimo za obavezama koje su pred nama, da budemo odmorni, snažni i pre svega zdravi.

Kada je u pitanju izbor namirnica za dobar energetski doručak, žitarice prednjače nad ostalim proizvodima. Razne kombinacije pahuljica i kaša predstavljaju odličan izbor za ovaj obrok, a ječmena kaša se pokazala kao posebno kvalitetan izbor za pripremu kompletnog obroka za početak dana.

Ječmena kaša - idealna za doručak + recepti

Hranljivi ječam

Ječam je žitarica latinskog naziva Hordeum Vulgare koja potiče iz Etiopije i jugoistočnog dela Azije, na čijim se prostorima gaji i deset milenijuma unazad. Drevne civilizacije su ga još od početaka ljudske kulture koristile kao hranu i kao sirovinu za pripremanje alkoholnih napitaka. Ječam je predstavljao važnu namirnicu u ishrani sportista u antičkoj Grčkoj i Rimu, prevenstveno zbog verovanja da daje izuzetnu snagu i izdržljivost. Rimski gladijatori su nazivani horderai, što u prevodu znači “oni koji jedu ječam”.

U evropskom srednjem veku je stanovništvo mesilo hleb od ječma i raži, a danas se ječmeno brašno najčešće koristi pomešano sa pšeničnim, takođe u pripremi testa za hleb. Ječam se jede skuvan i kao varivo ili osnova za ukusnu i hranljivu obrok salatu. A kako su ga i antički narodi prepoznavali kao izuzetnu energetsku namirnicu, ječam je izvrstan izbor za pripremu hranljivog doručka.

Kako se priprema ječmena kaša?

Ječmena kaša ima brojne prednosti zbog kojih je idealan izbor za super energetski doručak. Ona je lagana za želudac, bogata je vlaknima, mineralima, vitaminima i antioksidansima. Gotovo da ne sadrži loše masti, te je često preporučivana i u sklopu dijeta za mršavljenje. O izboru ječma za pripremu kaše ipak treba da povedu računa osobe koje su osetljive na gluten, jer ga ječam sadrži u visokom procentu.

Priprema ječmene kaše – Ječmena kaša se relativno dugo kuva, ali je osim toga recept veoma jednostavan.  Noć ranije treba potopiti ječam u vodu i ostaviti ga da stoji. Ovaj postupak nije nužan, ali će zahvaljujući njemu biti ječam kašastiji i mekši. Namočen ili običan ječam kuvati u vodi oko 45 min, uz dodavanje tečnosti, pošto je ječam brzo upija. Razmera vode i ječma treba da bude u odnosu 1 prema 3.  Isključiti ringlu i ostaviti još sat vremena da ječam pokupi što više vode. Na kraju ocediti višak vode i osnovna kaša je gotova. Ona može da stoji u frižideru dugo, te se mogu pripremati i veće količine.

Slatka ječmena kaša i predlozi za doručak

Postoji bezbroj mogućih varijacija za ukusan i sladak zdrav jutarnji obrok čiji je glavni deo ječmena kaša. Najčešće se kao dodaci koriste suvo i sveže voće, orašasti plodovi, sojini i mlečni proizvodi, med i drugi sastojci slični onima za musli obroke. Sama ječmena kaša predstavlja izvrsnu osnovu koja obrok čini kompletnim i bogatim korisnim nutritijentima. Izbor dodataka je potpuno slobodan, po ukusu i želji, a predlozi za serviranje podrazumevaju druge prirodne i zdrave sastojke za ukusno slatko jelo.

Odlična kombinacija za doručak je ječmena kaša sa jogurtom, kašikom meda i šumskim voćem.

Dobar predlog je i ječmena kaša sa kašikom meda, narendanom svežom jabukom, cimetom i semenkama lana, odličan za probavu.

Ječmena kaša je takođe idealna i u kombinaciji sa kefirom, suvim voćem po izboru i voćnim kompotom.

Odličan predlog za slodokusce je ječmena kaša u kombinaciji sa sušenim marelicama, seckanim pečenim lešnicima, mlaćenicom, usitnjenom tamnom čokoladom sa visokim udelom kakaa i malo meda.

Za one kojima ne prijaju mlečni proizvodi super doručak može biti ječmena kaša sa sojinim mlekom, marmeladom i indijskim oraščićima.

Mogućnosti kombinacija su velike i mogu se lako prilagoditi svačijem ukusu za izuzetno hranljiv obrok, koji organizmu daje optimalnu količinu energije i korisnih materija za dobar početak dana.