You are here: Home » Blog » Kako očistiti lice i zaštititi se od mitisera i bubuljica

Kako očistiti lice i zaštititi se od mitisera i bubuljica

Čišćenje lica treba da bude deo vaše svakodnevne rutine, bez obzira da li vam je koža masna, suva ili normalna i bez obzira da li se šminkate ili ne.

Verovatno mislite da treba da koristite jake pilinge ako imate masnu kožu. Međutim, prejaki pilinzi mogu oštetiti zaštitni sloj kože, pa će koža onda pojačano lučiti sebum i postaće još masnija. Umesto toga, masnu kožu je najbolje čistiti preparatima koji sadrže minerale, esencijalna ulja, alge ili glinu, i koji se ispiraju vodom. Ako vašem licu ne prija voda, možete koristiti mleko i cvetni tonik.

Pre nego što počnete da čistite lice, dobro operite ruke sapunom, da ne bi došlo do pojave bubuljica.

Ako u kući nemate nijedan preparat za čišćenje lica, izmasirajte lice sa nekoliko kapi bebi ulja. Bebi ulje je najbolje sredstvo za uklanjanje pudera, jer puder sadrži uljane sastojke, a poznato je da se masnoća uklanja masnoćom. Nakon masiranja bebi uljem, osušite lice papirnom maramicom.

Kako ocistiti lice i zaštititi se od mitisera i bubuljica

Mnogi koriste vlažne maramice za čišćenje lica, mada one nisu baš preporučljive. One nisu dobre za osetljivu kožu i treba ih koristiti samo u hitnim slučajevima i kada nemate vremena da temeljno očistite lice.

Čak i ako nemate šminku, uvek treba da očistite lice da biste osvežili kožu i otklonili nečistoće koje se sakupljaju u porama i koje dovode do bržeg starenja kože.

Sredstva za čišćenje lica

Ulje. Naspite na dlan nekoliko kapi ulja i nekoliko kapi mlake vode. Nanesite to na lice i masirajte blagim kružnim pokretima, a potom isperite lice prvo mlakom vodom, a potom i hladnom.

Gel. Stavite na dlan malo gela i dodajte malo vode pa stavite to na lice. Masirajte lice nežnim pokretima prstiju, a potom isperite gel. Možete koristiti i sunđerčić ili rukavicu za skidanje šminke.

Losion. Losion se nanosi na lice vatom i ne ispira se vodom, a postupak treba ponavljati sve dok vata ne bude u potpunosti čista.

Mleko. Sipajte mleko na dlan i prstima ga rasporedite po licu i masirajte kružnim pokretima. Obrišite lice maramicom.

Vlažne maramice. Presavijenu maramicu u početku samo naslanjajte na lice. Zatim skinite šminku sa očiju, a onda trljajte maramicom po usnama i obrazima. Pređite maramicom i preko čela i po vratu. Ponavljajte postupak dok maramica ne bude potpuno čista.

Najbolje je da koristite preparate koji sadrže i vodu i ulje jer oni neće nadražiti vašu kožu. Dobro je da povremeno menjate sredstva kojima čistite lice, jer je koža nekada osetljivija, kao na primer u toku menstrualnog ciklusa, pa je tada najbolje koristiti neki blagi losion sa umirujućim efektom ili gelove koji se ispiraju vodom. Kada ste na putovanju, najbolji izbor su vlažne maramice.

Reč upozorenja

Veoma je bitno da dobro isperete sredstvo za skidanje šminke koje ste koristili. Ako vam je koža previše osetljiva nemojte koristiti vatu i nemojte grubo trljati kapke, da vam ne bi bili otečeni i nadraženi.

Bilo bi dobro da bar 2 puta mesečno nanesete na lice neku hranljivu masku. Takođe, za zdravu i lepu kožu veoma je bitno da pijete dosta vode i da se zdravo hranite.

Pored svih prirodnih preparata, ponekad je možda potrebno priuštiti svom licu i neki od tretmana. Trenutno su najpopularniji sledeći tretmani: mikrodermoabrazija i hemijski piling lica.