You are here: Home » Blog » Kako se jede mango voće i koje su njegove prednosti

Kako se jede mango voće i koje su njegove prednosti

Mango veoma lako može biti kralj svih voćnih plodova.

Mango se bori protiv raka, alkališe telo, pomaže u mršavljenju, reguliše dijabetes, pospešuje varenje, čisti kožu i predstavlja savršenu užinu.

Kako se jede mango?

Mango možete da konzumirati na različite načine, zavisno od vaše želje. Obično ga ljudi konzumiraju tako što ga oljušte, zatim odvoje koštice iz njega i seckanjem na sitnije delove jedu.

U nastavku sledi 17 razloga zašto bi trebalo da jedete mango svakoga dana.

mango voce kako se jede i prednosti

Grafikon ishrane

Jedna šolja manga (225 mg) sadrži sledeće procente koji se odnose na dnevnu vrednost.

• 105 kalorija
• 76 % vitamina C (antioksidant i jača imunitet)
• 25 % vitamina A (antioksidant i poboljšava vid)
• 11 % vitamina B6 i drugih B vitamina (proizvodnja hormona u mozgu i prevencija srčanih bolesti)
• 9 % zdravih probiotskih vlakana
• 9 % bakra (bakar je sporedni faktor za mnoge vitalne enzime, kao i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca)
• 7 % kalijuma (da se uravnoteži visoki unos natrijuma)
• 4 % magnezijuma

1. Bori se protiv raka

Antioksidanti kao što su kvercetin, izokvercetin, astragalin, fizetin, galne kiseline i metil galat koji se nalaze u mangu štite organizam od raka debelog creva, dojke, leukemije i prostate.

2. Održava holesterol pod kontrolom

Mango sadrži visok nivo vitamina C, pektina i vlakana, koji pomažu da se smanji nivo holesterola. Svež mango je bogat izvor kalijuma, koji je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti i koji može da kontroliše rad srca i krvni pritisak.

3. Čisti kožu

Mango pomaže otpušavanju pora i pruža svežinu licu. Mango je dobar za bilo koji tip kože. Mango pomaže da se otčepe pore koje uzrokuju akne. Samo isecite mango na tanke kriške i držite ih na licu 10 do 15 minuta, a onda se okupajte ili umijte lice i videćete rezultate.

4. Alkališe telo

Mango je bogat vinskom i jabučnom kiselinom, a sadrži i tragove limunske kiseline, koja prvenstveno pomaže u održavanju alkalnih rezervi u organizmu.

5. Mršavljenje

Mango sadrži dosta vitamina i hranljivih materija koje pomažu da se osećate siti. Takođe, ovo vlaknasto voće poboljšava digestivnu funkciju tela tako što sagoreva dodatne kalorije i pomaže u mršavljenju.

6. Reguliše dijabetes

Nije samo plod manga zdrav, već takođe i listovi. Ako patite od dijabetesa, samo skuvajte 5-6 listova manga u posudi, držite ih potopljene tokom noći i popijte filtriranu esenciju ujutru. Ovo će pomoći u regulisanju nivoa insulina.

Mango ima nizak glikemijski indeks (41-60) tako da ako malo preterate sa mangom to neće povećati vaš nivo šećera u krvi.

7. Afrodizijak

Mango ima afrodizijačka svojstva i takođe se zove ,,voće ljubavi”. Mango povećava muževnost kod muškaraca. Vitamin E, koji je prisutan u mangu u velikim količinama, pomaže da se regulišu polni hormoni i da se poveća seksualna želja.

8. Nega očiju

Da li ste znali da je mango bogat vitaminom A? Jedna šolja seckanog manga pruža 25% potrebne dnevne vrednosti vitamina A. Mango pomaže u regulisanju vida, pomaže kod suvih očiju i sprečava noćno slepilo.

9. Pospešuje varenje

Mango sadrži enzime koji pomažu u razbijanju proteina. Vlaknasta priroda manga pomaže u varenju. Mango je bogat probiotskim dijetetskim vlaknima, vitaminima i mineralima.

10. Toplotni udar

Kada vas upeče jako sunce ovoga leta, samo isecite mango u sokovnik; dodajte malo vode i jednu kašiku meda. Ovaj sok će vas odmah ohladiti i sprečiće toplotni udar.

11. Jača imunitet

Sjajna kombinacija vitamina C, vitamina A i 25 različitih vrsta karotenoida održava vaš imuni sistem zdravim.

12. Piling tela

Napravite pastu od izgnječenog manga, meda i mleka i koristite to kao piling za telo i osetićete da vam je koža glatka i nežna.

13. Pospešuje koncentraciju i memoriju

Učite za ispite? Ovo voće je bogato glutaminskom kiselinom, koja je važan protein za koncentraciju i memoriju. Mango je dobar za ishranu dece koja se teško koncentrišu na učenje.

14. Visok nivo gvožđa za žene

Mango je bogat gvožđem, pa je zato odličan prirodni lek za ljude koji pate od anemije. Žene u menopauzi i trudnice mogu da jedu mango, jer će on istovremeno povećati nivo gvožđa i kalcijuma.

15. Smanjuje rizik od kamena u bubregu

U kineskoj medicini, mango se smatra slatkim i kiselim voćem sa energijom hlađenja i sposobnošću da smanji rizik od formiranja kamena u bubregu.

16. Savršena užina

Umesto da za užinu grickate nezdravi čips i kolače, osladite se kriškama manga. Mango je možda jedno od najukusnijeg dehidratisanog voća.

17. Stomačni tonik

Pre nego što odete u krevet stavite nekih od 10 do 15 mango listova u vruću vodu i poklopite to. Sledećeg jutra filtrirajte tu vodu i popijte na prazan stomak. Ponavljajte ovaj proces redovno.