You are here: Home » Blog » Kako se ugojiti brzo i prirodno

Kako se ugojiti brzo i prirodno

Većina ljudi traži savete kako da izgube kilograme, ali postoje i oni koji zapravo pokušavaju da se ugoje, a to nije tako lako kao što izgleda.

Često se piše o tome kako neki glumci recimo pokušavaju da se ugoje da bi dobili određenu ulogu, a zatim pričaju o tome kako je sjajno jesti neograničene količine sladoleda, testa, hleba, čizburgera i peciva.

To jeste jedan od načina da se dobije na težini, ali nije najbolji način.

Kako se ugojiti brzo i prirodno

Postoje oni koji su izgubili težinu zbog operacije zuba, problema sa varenjem, stresa ili zbog bolesti i sada pokušavaju da se vrate na zdravu težinu. Postoje i sportisti koji izgube težinu usled napornih treninga u toku sezone takmičenja. U svakom od ovih slučajeva cilj je da se dobije na težini i da se povrati zdravlje.

Uostalom, stara fraza ,,Ti si ono što jedeš” je apsolutno tačna – hranljive materije iz namirnica su sirovine koje naše telo koristi za izgradnju novih ćelija. Ishrana sa mnogo namirnica koje ne sadrže hranljive materije ne pruža našem telu dovoljno energije – to je isto kao da gradite kuću uz pomoć kartona i trake umesto da koristite ciglu i malter. Drugim rečima, ne radi se samo o kalorijama.

Evo pet pravila za dobijanje kilograma:

1. Nemojte dozvoliti da prođe više od četiri sata a da ne jedete. Vašem telu je potrebno kontinuirano snabdevanje energijom jer ono je kao motor koji je uvek uključen (vaše srce uvek kuca, krv cirkuliše, mozak i mišići rade). Kada preskačete obroke, vi lišavate svoje telo goriva koje mu je potrebno da bi funkcionisalo. Rezultat je pad energije, koja nažalost uključuje mišićnu masu.

Najbolji način da sprečite da vaše telo izgubi bilo koje važno tkivo jeste da imate redovne obroke, u razmaku od tri do pet sati. Ukoliko pokušavate da dobijete novo mišićno tkivo, treba posebno voditi računa o vremenu obroka. Postoje oni koji kažu da ,,jedu sve vreme”, ali kada počnu da vode dnevnik ishrane oni uvide da to zapravo nije tačno. Doslednost je ključ svega.

2. Jedite nekoliko namirnica odjednom. Uvek jedite najmanje tri vrste namirnica. Umesto da pojedete samo bananu ili šaku oraha, uzmite nekoliko kriški integralnog hleba sa maslacem od badema i kriškama banana, zajedno sa čašom obranog organskog mleka ili zamene za mleko (soja, konoplja itd.).

Ova raznovrsnost namirnica pruža vašem telu široki spektar hranljivih materija uz pomoć kojih će ono funkcionisati celoga dana.

3. Jedite zdravu, ali gustu hranu. Najbolji način da pojačate vašu ishranu bez potrebe da jedete ogromne količine nezdrave hrane je da izaberete namirnice bogate hranljivim materijama koje sadrže dosta ugljenih hidrata, proteina ili masti u maloj porciji. Sušeno voće je sjajan primer.

Kada se ukloni voda, porcija voća se smanjuje za oko 75%, pa se šolja grožđa pretvara u četvrt šoljice suvog grožđa. Samo vodite računa da izaberete sušeno voće bez dodatog šećera ili konzervansa. U toku dana užinajte energetske grickalice, ovsene štangle, tamnu čokoladu i mleveno sušeno voće u puteru od badema.

4. Pijte vašu hranu. Tečnosti ne zasite toliko kao čvrsta hrana, pa kada pokušavate da se ugojite, one mogu da dodaju kalorije, a da se ne osećate siti ili naduveni.

punomasno mleko

Dobar izbor je 100% voćni sok, obrano organsko mleko ili zamena za mleko (kao što je organska soja ili konoplja) i frapei. Frapei su idealni jer možete da ih obogatite svim vrstama zdravih namirnica, kao što su pšenične klice, orasi, sok od šaragrepe i proteini u prahu.

5. Jedite neposredno pre odlaska u krevet. Veliki deo ozdravljenja i regeneracije našeg organizma dešava se upravo dok spavamo. Tada se grade mišići i tkiva, pa vas jedenje zdrave užine neposredno pre spavanja snabdeva hranljivim materijama koje deluju unutar tela.

Sjajna opcija od koje se nećete osećati prejedenim je mala činija salate sa testeninom napravljena sa žitaricama od celog zrna (pšenica ili druga opcija bez glutena), sa prelivom “vinaigrette” koji je napravljen od ekstra devičanskog ulja, seckanog povrća i proteina kao što je pasulj, seckano pileće belo meso ili sitni organski sir.

Završna reč

Ovo su naravno samo neki od saveta i mogućnosti kako da se ugojiti na brz i prirodan način, ali svakako imajte u vidu da je svaki čovek slučaj za sebe, i da ako nešto nekome daje rezultate, ne mora znači da će tako biti kod svih osoba. Zato se konsultujte sa svojim lekarom ili nutricionistom pre bilo kakvih odluka na svoju ruku.