You are here: Home » Blog » Kako usporiti brz metabolizam

Kako usporiti brz metabolizam

Ako ste suočeni sa problemom brzog metabolizma i bez obzira koliko da se trudite ne možete da se ugojite i da dostignete svoju optimalnu težinu, onda možda treba da saznate kako da usporite metabolizam uz neke promene u vašim sveukupnim aktivnostima. Važno je da zapamtite da veličina i građa vašeg tela, pol i godine u najvećoj meri utiču na vaš metabolizam.

Promene mogu nastati bez upotrebe bilo kakvih lekova, samo se fokusirajte na vašu ishranu i navike u vežbanju i na celokupni način života.

1. Jedite više kalorija

Ovo je sasvim jednostavna ideja. Ako jedete više kalorija, dobićete više kilograma. To znači da svaki put kada jedete, treba da jedete više nego što biste jeli normalno.

• Veći ali ređi obroci

Na primer, za večeru možete napraviti biftek, pire i kukuruz. Ako je vaša normalna porcija 4 parčeta mesa, povećajte na 6.

Ako obično jedete jednu kašiku pirea, pojedite dve kašike. A ako jedete pola kukuruza, sada pojedite ceo komad ili čak dva.

Kako usporiti brz metabolizam

Da biste uneli više kalorija, uvek možete uključiti granolu, punomasne mlečne proizvode, meso, orahe i suvo voće. Još jedan dobar način da dobijete dodatne kilograme jeste da hrani koju jedete dodate neke priloge, kao na primer majonez sendviču, med čaju, puter od kikirikija krekerima, puter vašem tostu ili testenini, a možete dodati i malo maslinovog ulja pre nego što dodate sos.

Takođe, možete usporiti metabolizam i ugojiti se ako napravite veće razmake između obroka. To znači da umesto čestog grickanja i obroka, vi imate samo tri velika obroka raspoređena na doručak u 7h, ručak u 13h i večeru u 21h.

• Složeni ugljeni hidrati

Jednostavni ugljeni hidrati, kao što su šećeri, brzo se apsorbuju i vare, dok se složeni ugljeni hidrati, kao što je hleb, vare i apsorbuju mnogo sporije, a potpuna oksidacija ugljenih hidrata je manja kod složenih ugljenih hidrata, pa da biste usporili metabolizam, trebalo bi da se opredelite za složenije ugljene hidrate. To mogu biti žitarice od celog zrna, paste sa krompirom i mlečni proizvodi.

• Orasi i semenke

Dodavanje oraha i semenki vašoj ishrani može biti veoma korisno. Mogu se upotrebiti na različite načine, na primer mogu se dodati salatama, jesti uz ručak i takođe mogu se koristiti u kuvanju. Ove ukusne namirnice kada se jedu obezbeđuju telu zdrave nezasićene masti. Takođe, imaju visoku kalorijsku vrednost. Bogate su i amino kiselinom poznatom kao arginin, koju telo koristi da bi proizvodilo azotni oksid. Metabolizam tela se može usporiti upotrebom azotne kiseline.

• Zdrave masne namirnice

Namirnice koje imaju veći sadržaj masti takođe će usporiti vaš metabolizam jer se ne mogu svariti tako lako kao neke druge namirnice. Možete grickati slatkiše, čips, orahe, semenke, jaja, avokado, ribu itd.

2. Vežbajte umereno

Vežbanje koje je po prirodi umereno može pomoći da izgradite mišićnu masu, što vam pomaže da dobijete na težini, dok će intenzivnije vežbanje pomoći da smršate. Dakle, umesto trčanja, usporite korak i šetajte. Uvedite u vašu rutinu trening snage i izgradite mišićnu masu da biste dobili dodatne kilograme.

3. Održite toplotu u telu

Važno je da održite toplotu u telu da biste usporili metabolizam, jer je gubitak toplote u telu glavni odvod energije.

Razdvojeni proteini, koji ometaju proizvodnju adenozin trifosfata (ATP), uvećavaju se kada je vaše telo hladno. Dakle, umesto da hrana koju jedete proizvodi korisnu energiju, ona proizvodi toplotu.

Ova situacija takođe vodi do povećanja hormona tiroidne žlezde, što može takođe dovesti do toga da telo proizvodi razdvojene proteine. Hormon tiroidne žlezde poznat je po tome što je ,,najznačajniji regulator bazalnog metabolizma”; on zapravo predstavlja polovinu bazalnog metabolizma.

4. Spavajte puno

Kako da usporite metabolizam? Samo spavajte. Dok spavate vaš metabolizam se usporava i usporen je čak i nekoliko sati nakon što se probudite. Vaše telo sagoreva kalorije bilo kojim pokretom koji napravite, nezavisno od toga koliko je to mali pokret. Kada vežbate, naravno sagorevate kalorije, ali vaš metabolizam takođe ostaje na povećanom nivou čak i kada je vežbanje završeno i kada se odmarate. Pokušajte što više da spavate, jer svaki korak koji napravite, bilo da je kratka ili duga šetnja, sagoreva stotinu kalorija i takođe ubrzava vaš metabolizam.

5. Izbegavajte određene stvari

• Hladnu vodu. Nije dobro da pijete hladnu vodu jer vaše telo reaguje na hladnoću tako što
se zagreva, čime se troši energija.

• Kofein. Preporučljivo je i da se izbegava kofein, jer je on stimulans i ubrzaće rad srca kao
i vaš metabolizam.

• Namirnice za aktiviranje metabolizma. Postoje takođe određene vrste hrane koje mogu pomoći da se ubrza vaš metabolizam. Na primer, namirnice koje su bogate proteinima i začini koji im se dodaju mogu da ubzaju metabolizam, a u Aziji se veruje da zeleni čaj ima efekte za ubrzanje metabolizma, tako da bi trebalo izbegavati zeleni čaj ako pokušavate da usporite metabolizam.

6. Umanjite stres

Stres je najveći uzrok ubrzanog metabolizma. Nivoi hormona adrenalina i tiroksina dosta utiču na metabolizam, jer ako su oni povećani direktno se ubrzava i metabolizam. Ova dva hormona se povećavaju tokom borbe ili bežanja.