You are here: Home » Blog » Kako zaustaviti hrkanje u snu – uzroci i lečenje

Kako zaustaviti hrkanje u snu – uzroci i lečenje

Hrkanje u snu se javlja usled suženja gornjih disajnih puteva u usnoj i nosnoj šupljini, grkljana i ždrela, gde prilikom prolaska vazduha dolazi do vibriranja sluzokože, pri čemu se proizvode specifični zvukovi.

Kako su ti zvukovi veoma neprijatni, hrkanje nije samo zdravstveni, već i sociološki problem, te je vrlo loše prihvaćeno i smeta ljudima.

Uzroci hrkanja

U najčešće uzroke hrkanja ubrajaju se devijacija nosa, hronična upala sluznice, alergije, polipi, urođen deformitet donje vilice, poremećaj u rastu zuba, velik jezik, meko nepce, duža resica ili suženo ždrelo.

Kako zaustaviti hrkanje u snu - uzroci i lečenje

Od ovog problema poremećaja disanja u snu najčešće pate gojazni ljudi sa debelim i kratkim vratom. Hrkanje u snu se može pogoršati konzumiranjem alkohola, cigareta ili lekova za smirenje. Ponekad je izazvano i nekim hormonskim poremećajima, a u retkim slučajevima javlja se kao posledica neuroloških bolesti, oštećenja mozga i tumora.

Kod dece je ovaj problem najčešće izazvan uvećanim krajnicima, ali i urođenim deformacijama poput uske nosne šupljine, suženja ždrela ili bolestima grkljana.

Neke žene mogu početi da hrču za vreme trudnoće. Ovo se najčešće dešava trudnicama koje značajno dobijaju na težini, kod kojih može doći do preprečavanja gornjih disajnih puteva. Takođe, usled pojačanog krvotoka u organizmu trudnice, koji širi krvne sudove u tom delu tela, može doći do otežanog disanja, što uzrokuje pojavu hrkanja u snu. Pojačan stres takođe može pogoršati situaciju.

Lečenje hrkanja

Osobama koje pate od hrkanja u snu preporučuje se podvrgavanje endoskopskom pregledu, kojim otorinolaringolog dobija uvid u stanje gornjih disajnih puteva. Ukoliko je ovaj poremećaj disanja u snu ozbiljniji i dovodi do privremenog prestanka disanja (slip apneja), neophodno je obaviti specijalistički pregled, koji se zove polisomnografija. Pomoću ove metode dobija se jasan  uvid u dužinu i broj epizoda sa prestankom disanja u snu. Terapija, koja može biti konzervativna i operativna, sprovodi se u zavisnosti od težine poremećaja. Alternativna medicina za rešavanje ovog problema nudi primenu akupunkture, hipnoze, bioenergije i fitoterapije.

Prilikom operacije, učvršćuju se nepce i resica, a najbilji rezultati postižu se laserskom operacijom. Za hrkanje u snu postoji i nekoliko pomagala. Tu spadaju oralna proteza za jezik koja se koristi za vreme spavanja, kao i tubusi koji guraju jezik napred (usno-ždrelni i nosno-ždrelni), zatim, aparat koji sprečava opuštanje vilice (ortodonski aparat) i mnogi drugi.

Kako biste sprečili pojavu hrkanja u snu, potrebno je da se klonite napetih situacija i stresa u toku dana, kako biste vašem telu obezbedili čvrst i kvalitetan san. Aktivnosti poput svakodnevne šetnje, slušanja muzike, druženja sa prijateljima ili vožnje biciklom mogu biti od izuzetne pomoći.

Budući da je hronični umor jedan od najčešćih izazivača pojave hrkanja u snu, potrebno je da se opustite i odmorite kako do ove pojave ne bi došlo. Za opuštanje je najbolje da koristite napitak od meda i cimeta, čiji recept sledi u nastavku.

Sipajte pola kašike cimeta i meda u mlaku vodu i dobro promešajte. Ovaj napitak je najbolje piti u popodnevnim satima.

Pokušajte da odlazite na spavanje uvek u isto vreme i spavajte najmanje 7 do 8 sati. Već nakon nedelju dana osetićete da vam se vitalnost i neophodna energija vraćaju.

Začepljen nos je još jedan uzročnik pojave hrkanja u snu. Ukoliko vas muči ovaj problem, možete isprobati jednu od sledećih metoda kako biste oslobodili disajne puteve.

Recept br. 1. Pre spavanja udišite kroz nos paru u koju ste dodali par kapi eteričnog ulja nane ili eukaliptusa.

Recept br. 2. Napravite rastvor za grlo od nane tako što ćete u šolju hladne vode dodati kap ulja od nane. Ispirajte grlo ovom mešavinom i nemojte gutati. Budući da ovaj rastvor ublažava otok i proširuje disajne puteve, biće od velike pomoći ukoliko je hrkanje izazvano prehladom ili alergijom.

Recept br. 3. Nanesite ulje od tamjana na grudi, vrat i na područje oko nosa. Ovo ulje se takođe primenjuje kao ovlaživač vazduha koji proizvodi paru i na taj način održava vlažnost disajnih puteva.

Ako želite da se oslobodite problema sa hrkanjem u snu, izbegavajte cigarete, alkohol i lekove za smirenje. Duvanski dim sužava disajne puteve, iritira sluzokožu i izaziva začepljenje nosa. Obilna večera i konzumiranje alkohola otežavaju protok vazduha u velikoj meri. Zato nemojte jesti najmanje tri sata pre odlaska u krevet.