You are here: Home » Blog » Kantarionovo ulje – upotreba za kožu, kosu i zdravlje + recept

Kantarionovo ulje – upotreba za kožu, kosu i zdravlje + recept

Kantarion (Hypericum perforatum) je višegodišnja zeljasta biljka sa velikim žutim cvetovima i gustim razgranatim stabljikama. Ona raste na prostranim pašnjacima, livadama i na obodima šuma i mnogi je smatraju korovskom biljkom.

U narodu se kantarion naziva još i gospin cvet, pljuskavica, gospina trava, gorac, trava Svetog Ivana ili Bogorodičina trava.

Kantarion je od davnina poznat po svom lekovitom dejstvu i najčešće se koristi u vidu ulja. Kantarionovo ulje se upotrebljava u medicinske i kozmetičke svrhe.

Kantarionovo ulje - upotreba za kozu, kosu i zdravlje + recept

Zdravstvene prednosti kantarionovog ulja

Kantarionovo ulje može da se koristi kako za spoljašnju, tako i za unutrašnju upotrebu. Ono poseduje antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Takođe, ono deluje antiupalno, pa štiti organizam od raznih upalnih procesa. Njegovo lekovito dejstvo je toliko jako da može čak da deluje i kod osoba koje su zaražene virusom HIV-a.

Kada je reč o unutrašnjoj upotrebi, kantarionovo ulje pomaže kod bolova u stomaku, upale creva i kod nekontrolisanog mokrenja u krevet kod dece ili kod odraslih. Ono reguliše varenje, stimuliše želudačne sokove i koristi se za lečenje čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu. Takođe, kantarionovo ulje sprečava grčeve i umanjuje bol kod gastritisa.

Istraživanja su pokazala i da kantarionovo ulje može biti efikasan lek protiv depresije i drugih anksioznih stanja. Međutim, treba voditi računa ako već koristite neke antidepresive ili sedative jer kantarionovo ulje može uticati na efikasnost ovih lekova. Zato je u tom slučaju najbolje da se pre upotrebe kantarionovog ulja posavetujete sa vašim lekarom.

Kantarionovo ulje konzumirajte tri puta dnevno nakon obroka. Dovoljno je da uzmete po jednu kafenu kašičicu kantarionovog ulja uz vodu, sok ili čaj.

Što se tiče spoljašnje upotrebe, kantarionovo ulje se koristi za lečenje i negu kože i kose, ali i za lečenje raznih vaginalnih infekcija, hemoroida, proširenih vena ili za upalu sluzokože. Ono je idealan lek protiv opekotina i rana koje krvare, povreda mišića, otoka i čireva.

Kantarionovo ulje za kožu. Kantarionovo ulje je efikasno u eliminisanju štetnih mikroorganizama i zato se koristi za lečenje raznih problema na koži, kao što su bubuljice, akne, osipi itd. Takođe, kantarionovo ulje može da pomogne u uklanjanju ožiljaka na licu, koji su posledica akni ili opekotina. Ovo ulje je efikasno i za lečenje ekcema, herpesa na usnama, posekotina i mnogih drugih povreda. Kantarionovo  ulje se koristi za kožu lica ali i celog tela. Potrebno je samo da obolelo mesto mažete kantarionovim uljem u tankom sloju jednom do tri puta dnevno i da se nekoliko sati nakon mazanja ovim uljem ne izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti, da se ne bi pojavile fleke na koži.

Da biste uz pomoć kantarionovog ulja lečili vaginalne infekcije, potrebno je da potopite tampon u ovo ulje i da ga stavite u vaginu, a nakon sat–dva da ga zamenite drugim tamponom koji ćete takođe natopiti u ulje. Taj drugi natopljeni tampon možete držati i tokom cele noći. Ako, pak, lečite infekcije sluzokože, namažite na inficirani deo kantarionovo ulje ili stavite gazu koju ste natopili uljem. Ako imate bolove u mišićima, dobro utrljajte kantarionovo ulje u kožu i masirajte mišiće. Ovo ulje je odlično sredstvo za masažu kod reumatizma, gihta, krstobolje i bolova u leđima. Ako imate problem sa proširenim venama ili hemoroidima, mažite kantarionovo ulje ili stavljajte obloge od kantarionovog ulja.

Kantarionovo ulje za kosu. Kantarionovo ulje neguje koren kose i pospešuje njen rast. Takođe, ono sprečava mašćenje kose, jača vlasi i čini kosu otpornom na štetne uticaje iz spoljašnje sredine. Kantarionovo ulje sprečava opadanje kose i pomaže u uklanjanju peruti, zato što ima blagotvorno dejstvo na kožu glave i poboljšava prokrvljenost u toj regiji. Ako redovno koristite kantarionovo ulje, vaša kosa biće mekana, sjajna i zdrava.

Da bi kantarionovo ulje imalo efekta na vašu kosu potrebno je da ga dva puta nedeljno pre pranja kose dobro utrljate u kosu od korena do vrhova i da nakon 15 minuta isperete kosu i operete je šamponom koji inače koristite. Dejstvo kantarionovog ulja će biti veće ukoliko za vreme držanja ulja na glavi obmotate glavu peškirom i zagrevate je fenom. Već nakon nekoliko ovakvih tretmana videćete da se kvalitet vaše kose znatno poboljšao.

Osim što možete kupiti gotovo kantarionovo ulje, možete ga i sami napraviti kod kuće veoma lako i jednostavno.

Recept za pripremu kantarionovog ulja

Sastojci:

  • 100 g zrelih kantarionovih cvetova
  • 1 l hladno ceđenog maslinovog ili nekog drugog biljnog ulja

Način pripreme:

Najpre je potrebno da operete sveže cvetove kantariona hladnom vodom i da pustite da odstoje na vetrovitom mestu tokom noći. Ujutru ih stavite u prozirnu staklenu flašu ili teglu i prelijte sa 1 l biljnog ulja. Zatim preko staklene posude stavite gazu savijenu u nekoliko slojeva i pričvrstite je koncem ili gumicom. Neka zatvorena staklena posuda stoji na suncu 40 dana. Potom procedite sadržaj i prespite u tamnu neprozirnu staklenu flašu sa hermetičkim zatvaračem. Ulje od kantariona koje ste dobili treba da bude jako crvene boje.