You are here: Home » Blog » Kapi (tinktura) od valerijane – upotreba za zdravlje

Kapi (tinktura) od valerijane – upotreba za zdravlje

Valeriana officinalis je latinski naziv za biljku valerijanu, macinu travu ili odoljen.

Ova biljka, ima najefikasnije spazmolitično i sedativno delovanje od svih biljaka koje se mogu naći u prirodi i koje su do sada ispitane.

Upravo zbog toga, valerijana je često zastupljena i u sastavu prirodnih preparata koji su namenjeni za smirenje i uklanjanje nervne napetosti i nervnih smetnji. Njeno dejstvo na organizam je toliko efikasno, da se koristi čak i kao potpuno adekvatna zamena za sedative.

Kapi od valerijane

Kapi od valerijane, zapravo su isto što i tinktura od valerijane.
Ove kapi, jedan su od najzastupljenijih prirodnih preparata na bazi ove biljke. Upravo zato, kapi od valerijane, dostupne su kao gotov proizvod u apotekama, ali takođe, one se mogu napraviti i u kućnoj varijanti.

Kako se prave kapi od valerijane?

Da bi ste napravili kapi od valerijane, nije vam potrebno puno veštine niti truda. Sve što vam je potrebno jeste oko dvadeset grama korena ove biljke i oko sto mililitara sedamdesetoprocentnog alkohola.

Postupak pripreme je krajnje jednostavan:

Dvadeset grama korena valerijane dobro operite, osušite papirnim ubrusom i izrendajte ili iseckajte što sitnije. Zatim, to prelijte sa oko sto mililitara sedamdesetoprocentnog alkohola i ostavite da u zatvorenoj staklenoj ambalaži odstoji deset dana.

Nakon deset dana, sadržaj procedite i koristite po potrebi.

Kako se kapi od valerijane koriste?

Kapi od valerijane treba koristite tako što ćete ih jednom, do najviše tri puta dnevno u količini od po dvadeset do trideset kapi popiti razmućene u čaši vode ili šoljici čaja. Takođe, možete ih konzumirati i sa kockom šećera, tako što ćete ih naneti na kocku šećera, a zatim tu kocku šećera pojesti.

Bez obzira za koji se vid konzumiranja kapi od valerijane opredelite, ne smete prelaziti dnevnu preporučenu dozu.

Kapi od valerijane

Za šta je dobro koristiti kapi od valerijane?

Kao što smo na samom početku teksta spomenuli, kapi od valerijane izuzetno su efikasne kao sedativno i spazmolitično sredstvo. To znači, da ih je preporučljivo koristiti kod prisustva najrazličitijih oblika uznemirenosti i nervne napetosti.
Konkretno, kapi od valerijane, pomažu kod sledećih stanja:

– Kod prisustva izloženosti stresu,
– Nakon pretrpljenog stresa,
– Kod uznemirenosti i nervoze,
– Kod osećaja agresivnosti,
– Kod nesanice,
– Kod depresije i drugih oblika anksioznosti,
– Kod prisustva bola u grudima i osećaja stezanja u predelu grudnog koša usled stresa,
– Kod prisustva povišenog krvnog pritiska koji je nastao kao reakcija na stres,
– Kod suicidnog procesa razmišljanja,
– Kod prisustva epiletičnih napada,
– Kod prisustva jako izraženog PMS-a.

Šta treba da znate ukoliko koristite kapi od valerijane?

Ukoliko koristite kapi od valerijane, izuzetno je važno da znate da one mogu delovati tako što će usporiti vaše motorne sposobnosti i psihofizičke reakcije. Zato, ove kapi nikako nemojte da koristite neposredno pre nego što ćete upravljati vozilom ili pre nego što ćete rukovati aparatom ili mašinom koja bi mogla da vas povredi ukoliko njom nedovoljno oprezno rukujete.

Takođe, kapi od valerijane, mogu i izazvati glavobolju ili osećaj stalne pospanosti ili usporiti brzinu misaonog procesa i otežati koncentraciju.

Kapi od valerijane u trudnoći

Kapi od valerijane, nikako nemojte koristiti u trudnoći ili u periodu dojenja.

Kapi od valerijane – cena i gde kupiti

Ove zdrave kapi ćete moći uskoro da nabavite u našoj interent prodavnici čim je otvorimo. Prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta da steknete specijalan popust.