You are here: Home » Blog » Ketoni maline za mršavljenje, iskustva, nuspojave i cena

Ketoni maline za mršavljenje, iskustva, nuspojave i cena

Rubus idaeus, poznatiji kao crvena malina, izaziva pometnju kada je u pitanju mršavljenje. Crvene maline proizvode hemikalije zvane ketoni koje daju telu njegov jedinstveni ukus i miris. Oko 100 godina su ovi ketoni korišćeni za davanje ukusa i mirisa hrani i kozmetici. Danas se ketoni maline prodaju kao biljni dodatak sa tvrdnjom da mogu da leče gojaznost, da pomognu u mršavljenju, da povećaju mišićnu masu i čak da leče gubitak kose.

Ketoni maline su prirodan antioksidant. U zdravoj ishrani su antioksidanti od suštinskog značaja. Rezultati proučavanja ishrane kod životinja uz upotrebu ketona maline bili su zapanjujući. U studijama životinja naučnici su primetili da se ubrzala prerada masti u telu životinja. Životinje su takođe pokazale smanjeno masno tkivo, naročito oko jetre. Ovo je odlično ne samo sa stanovišta mršavljenja, nego i sa stanovišta opšteg zdravlja. Nagomilavanje masti u jetri može da dovede do ozbiljnih bolesti jetre.

ketoni maline za mrsavljenje

 

Pored toga, naučnici su primetili da su određeni hormoni izmenjeni uz upotrebu ketona maline. Ovi hormoni su povećali sposobnost tela da sagoreva masti. Japanski istraživači su takođe otkrili da ketoni maline mogu biti dobri za kožu i kosu. U jednoj studiji malog obima istraživači su otkrili da je kod ćelavih pacijenata primećen ponovni rast kose uz upotrebu ketona maline.

Neželjeni efekti ketona maline i nuspojave

Iako su vesti o gubitku težine i obnavljanju kose uzbudljive, važno je napomenuti da nisu sprovedena klinička ispitivanja o efikasnosti ketona maline kada je u pitanju mršavljenje. Samo su sprovedena ispitivanja ograničena na kožu i kosu. Uz ispitivanja ograničena samo na životinje, bezbednost i efikasnost dugoročne upotrebe kod ljudi su nepoznate. Iako ispitivanja na životinjama pokazuju smanjenje telesne masti i gubitak težine, bez kliničkih ispitivanja se ne zna da li ljudski organizam reaguje na isti način.

Pored toga, veoma važno je doziranje. Odgovarajuća doza za efikasnost je nepoznata i na nju može uticati mnogo faktora uključujući godine i težinu. Najzad, zbog nedostatka ljudskog testiranja, ne zna se da li ketoni maline mogu uzrokovati neke interakcije sa lekovima i da li je upotreba ovih suplemenata bezbedna tokom trudnoće i dojenja. Neželjeni efekti su takođe nepoznati. Ketoni maline su hemijski slični nekim stimulansima, pa mogući neželjeni efekti mogu uključivati brze otkucaje srca, povišen krvni pritisak i tremu.

Kako ketoni maline deluju?

Nekoliko studija o ketonima maline je sprovedeno u Japanu i Koreji tokom prošle decenije. U testiranju su korišćeni miševi i pacovi. Dok su ranije studije sa pacovima bile neubedljive, kasnije studije na miševima su pokazale da su velike doze ketona maline promenile način na koji telo životinja metaboliše mast. Ubrzano je sagorevanje masti, što je dovelo do gubitka težine, ali doze su bile veoma visoke. Prosečna osoba konzumira manje od pola procenta ketona maline u svojoj svakodnevnoj ishrani. Količina ketona maline koja je davana miševima i pacovima je bila 4000 puta veća, a rezultat je bio 2% manje telesne masti. Pored toga, miševi kojima je davana hrana sa visokim procentom masti nisu dobili na težini kada im je davana velika količina ketona maline. Pokazano je da ketoni maline takođe razbijaju masne ćelije u epruvetama.

Kratak pregled ketona maline

Ketoni maline obećavaju i ovaj prirodni antioksidant je svakako zanimljiv onima koji žele da smršaju ili da obnove kosu. Ipak se preporučuje oprez. Iako se nivo ketona maline koji se koristi u kozmetici i aditivima smatra bezbednim, uz nedostatak tetsiranja na ljudima nepoznato je kako će ljudsko telo reagovati na velike doze ovih ketona. Nauka, jednostavno, još uvek ne zna da li su velike doze bezbedne.

Ketoni maline koji se prodaju kao biljni dodatak mogu biti nove magične pilule za mršavljenje, ali potrebno je još istraživanja i dokaza dok se ovo ne potvrdi. Za sada iskustva nekih korisnika pokazuju da dobijaju rezultate.

Ketoni maline tablete za mršavljenje – gde kupiti i koja je cena?

Moći ćete uskoro da ih nabavite u našoj prodavnici koju otvaramo. Prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta i obavestićemo vas čim počne prodaja da dobijete veliki popust.