You are here: Home » Blog » Kokosovo ulje – odlično za kosu, kožu, lice, mršavljenje i opšte zdravlje

Kokosovo ulje – odlično za kosu, kožu, lice, mršavljenje i opšte zdravlje

Ako trenutno ne koristite često kokosovo ulje u kuvanju, evo nekih njegovih koristi zbog kojih ćete verovatno poželeti to da promenite. Nisu sva ulja pravljena na isti način, a mnoga od njih nisu korisna za organizam. Međutim, druga ulja, kao što je maslinovo ulje, imaju velike zdravstvene koristi.

Takvo je i kokosovo ulje, koje ima mnogo sporednih koristi, što ga čini jednim od glavnih kandidata da postane broj jedan u vašoj kuhinji.

Bolesti i stanja

Sprečava rak – Ovo je verovatno najveći razlog da koristite kokosovo ulje umesto drugih manje zdravih ulja. Eksperimenti sa pacovima su pokazali da su oni koji su dobijali kokosovo ulje imali manju verovatnoću od razvoja tumora i bili su sposobniji da se bore protiv kancerogenih ćelija koje su namerno ubrizgane u njih. Iako je korelacija između pacova i ljudi diskutabilna, dobra je ideja da idete na sigurno i da jednostavno kupite kokosovo ulje sledeći put kada budete napolju.

Bori se protiv svraba i atletskog stopala – Ovo je jedna od glavnih upotreba kokosovog ulja, kada se primenjuje direktno na obolelo područje. Vodite računa da ga stavljate nekoliko puta dnevno da biste imali najbolje rezultate, a takođe dodajte ga i vašoj ishrani, tako da zadovoljite i dnevni unos kokosovog ulja. Ovo je jedan potpuno prirodni tretman koji predstavlja alternativu za lekove koje dobijate na recept, tako da ne morate da pribegavate medicini da biste rešili problem.

Kokosovo ulje cena i gde kupiti

Bori se protiv gljivičnih infekcija – Ovo je veoma važna karakteristika kokosovog ulja i više puta je dokazano da deluje kao antimikotik. Razlog zašto je kokosovo ulje toliko dobro je to što je prirodno, tako da ne pribegavate medicinskim tretmanima koji se nalaze u apoteci ili koji su prepisani od doktora. Dobra stvar je da jednostavno možete da popijete ovo ulje, ako ne želite da ga koristite u kuvanju. Potrudite se da uzmete vašu dozu kokosovog ulja pre nego što problematično stanje prođe.

Pomaže u lečenju nekih polno prenosivih bolesti – Antimikrobna priroda kokosovog ulja pomaže u lečenju nekih polno prenosivih bolesti koje su izazvane bakterijama. Jedan od takvih primera je hlamidija. Upotreba kokosovog ulja je bezbedna i bez neželjenih efekata, ali ovaj metod lečenja vam doktor sigurno neće preporučiti. To je opcija koju treba da probate pre nego što počnete sa lekovima. Isti efekat kokosovo ulje može imati i na lečenje drugih bolesti i prehlada, pa je dobro dodati ga kao deo sveobuhvatnog tretmana.

Dobre vesti za one koji su na dijeti: kokosovo ulje je odlično i za mršavljenje

Smanjuje masti na stomaku – Mast na stomaku je uglavnom najveći krivac kada je reč o dijetama. Većina onih koji su na dijeti žele da se oslobode tog problema. Upravo u ovoj oblasti kokosovo ulje može da pomogne. Obim struka onih koji su koristili kokosovo umesto drugih ulja smanjio se na uporednom testu, dok je kod onih koji ga nisu koristili ostao isti. Ako je ovo jedan od problema koji i vi imate, vreme je da počnete da uzimate više kokosovog ulja.

Pomaže kod mršavljenja – Ubrzavanje metabolizma je ključno, a to znači da će vam ovo ulje pomoći da sagorevate kalorije 24h dnevno, 7 dana u nedelji. To je zato što metabolizam uvek radi, pa ako je usporen, onda ste skloni lakom dobijanju kilograma i veoma ih teško skidate. Ako ubrzate metabolizam možete da sagorite više kalorija a da ne morate da radite ništa posebno, kao na primer da pojačate treninge.

Kontroliše nivo šećera u krvi – Ovo je jedan od velikih razloga da dodate kokosovo ulje vašoj ishrani, jer nivo šećera u krvi ima direktan uticaj na vašu sposobnost da smršate. Kokosovo ulje omogućava da ostanete energični i fokusirani sve vreme

Obezbeđuje energiju tako što stimuliše tiroidnu (štitnu) žlezdu – Masne kiseline u kokosovom ulju su efikasne u lečenju štitne žlezde, zbog čega vaše telo postaje energičnije. Imaćete više energije, pa ćete biti aktivniji tokom dana i sagorevaćete više kalorija, što će dovesti do gubitka kilograma. Produktivna tiroidna žlezda takođe ima mnogo drugih zdravstvenih koristi za organizam i za celokupno zdravlje. To je još jedan od razloga da počnete da ga koristite redovno.

Poboljšava varenje – Sporo varenje znači da će vam trebati više vremena da izgubite kilograme jer vaše telo ne apsorbuje hranljive materije i minerale iz hrane koju jedete. To takođe može da dovede do truljenja namirnica u vašem digestivnom sistemu, zbog čega vaše telo može postati puno toksina i može doći do nepotrebnog nagomilavanja kilograma. Poboljšanje varenja je jedan od načina na koji kokosovo ulje može pomoći da smršate, da se osećate lakše i da budete zdraviji.

Celokupno zdravlje i blagostanje

Jača ceo imuni sistem – Ovo su sjajne vesti ako ste primetili da vas brzo hvataju prehlada i virusi. Kokosovo ulje je dobro za lečenje gripa, boginja, a čak i većih bolesti kao što su hepatitis C i HIV. Razlog tome je prisustvo lanca masnih kiselina u kokosovom ulju koje ubijaju viruse i bakterije koje izazivaju mnoštvo problema. Ojačani imuni sistem daje samo prednosti. Detoksikuje telo – Ako tražite način da očistite telo iznutra, trebalo bi da dodate kokosovo ulje vašem detoksikacionom režimu. Ono čisto vaše telo iznutra, a rezultat je da vaš digestivni sistem postaje uravnotežen i očišćen od raznih toksina koji bi mogli da izazovu brojne probleme u vašem organizmu. Dobra strana je što ovo može dovesti do gubitka kilograma bez ikakvog napora.

Rastvara kamen u bubregu – Ako imate porodičnu istoriju kamena u bubregu i zabrinuti ste da biste takođe mogli da ga dobijete, trebalo bi da počnete svaki dan da uzimate kokosovo ulje. Ovo može da razbije kamen u bubregu tako da on lako i bezbolno može dospeti u vaš urin. Rezultat toga je da imate manje šanse od problema u bubregu ili žučnoj kesi. Kokosovo ulje je korisno ako imate porodičnu istoriju problema sa ovim organima.

Leči modrice brže – Velika korist kokosovog ulja je ta što ćete primetiti da vam modrice brže nestaju. To je zato što tkivo ispod vaše modrice zarasta brže. Možete ga namazati na vašu modricu ili ga uzimati kao suplement, tako da imate korist i od spoljašnje i od unutrašnje upotrebe. Ovo možda nije dovoljan razlog da počnete da koristite ovo ulje, ali ako se setite kakvo dejstvo ima sledeći put kada budete imali modricu bićete pripremljeni potpuno.

Odlične sporedne koristi

Povećava dobar holesterol – Kokosovo ulje je možda imalo lošu reputaciju u danima kada je sve što je povećavalo holesterol smatrano lošim. Međutim, sada kada je jasno određena razlika između dobrog i lošeg holesterola pokazano je da kokosovo ulje zapravo povećava nivo dobrog holesterola. Ćelijama u našem telu je potreban zdrav nivo dobrog holesterola, a ovo je jedan od dobrih načina da se to desi.

Suzbija kvarenje zuba – Zanimljivo je da postoje potpuno prirodne supstance koje mogu pomoći u borbi protiv kvarenja zuba. Neke namirnice vode do kvarenja zuba dok druge mogu to da spreče. Princip po kom deluje kokosovo ulje je sprečavanje razvoja bakterija koje izazivaju kvarenje zuba. Kokosovo ulje je sjajan način da zubi ostanu zdravi između stomatoloških pregleda!

Koža, kosa i kosti

Hidrira kožu – Evo načina da imate meku i glatku kožu bez korišćenja skupocenih proizvoda protiv starenja. Možete koristiti kokosovo ulje spolja da biste sprečili pojavu finih linija i bora. Ako je vaša koža izuzetno suva i pokazuje znake starenja, imaćete velike koristi od kokosovog ulja. Uvedite upotrebu ovog ulja u svoju večernju rutinu, hidrirajte celo telo ili samo problematične delove tela pre nego što odete u krevet. Pored svega ovoga, nekima je kokosovo ulje odlično i za lice, zavisno od tipa kože kakvu imaju.

Omekšava kosu, hrani je i štiti – Suva i kovrdžava kosa je problem većine ljudi, a postoji mnogo regeneratora koji vam možda nisu pomogli. Međutim, mnogi tvrde da kokosovo ulje zaista deluje i da je potpuno prirodno jer ne sadrži nikakve aditive i veštačke boje, mirise itd. Smatra se da kokosovo ulje daje vlažnost kosi i ne morate da radite ništa specijalno osim da ga nanesete na kosu.

Jača kosti – Ako ste zabrinuti oko stanja kao što je osteoporoza onda bi trebalo da uzimate kokosovo ulje u većim količinama. Na studijama sprovedenim na pacovima dokazano je da kokosovo ulje povećava volumen i poboljšava strukturu kostiju. Pošto sadrži dosta kalcijuma, kokosovo ulje vam može pomoći da imate jače i gušće kosti u celom telu.

Podmazuje kožu za brijanje – Jedan od zanimljivih načina za korišćenje kokosovog ulja je kao pena za brijanje. Dokazano je da kokosovo ulje odlično priprema kožu za brijanje i da ima detoksikacioni efekat koji nemaju obične pene za brijanje, one koje su specijalno napravljene za to. Dok kokosovo ulje hidrira vašu kožu, vi istovremeno uzimate više proizvoda u jednom, a i lako ćete isprati brijač nakon korišćenja kokosovog ulja.

Čudotvorno ulje

Smanjuje stres – Želite da se opustite uz jedan potpuno prirodni preparat? Ovo je jedan od načina da se opustite koristeći kokosovo ulje kao losion za masažu. Korišćenje ovog ulja u predelu glave i vrata je veoma umirujuće, a čak i sam miris kokosovog ulja može da vas opusti. Unutrašnja upotreba kokosovog ulja ima sličan efekat, tako da bi trebalo da ovo ulje bude na dnevnoj listi namirnica koje uzimate.

Usporava starenje – Ovo je možda jedan od najvećih razloga da počnete da koristite kokosovo ulje. Kokosovo ulje je zdrava mast prepuna antioksidanata koja pomaže vašem kardiovaskularnom sistemu. Poboljšan kardiovaskularni sistem zajedno sa boljim izgledom kože je siguran način da vratite sat unazad ili bar da ga usporite i da ostanete mladi još mnogo godina. Sjajno je izgledati mlađe, ali još bolje je to što ćete se osećati mlađe.

Ubija bacile – Opet je reč o masnim kiselinama srednjeg lanca (MCFAs), koje ovoga puta pomažu da se ubiju sve vrste bacila, uključujući bakterije, viruse i gljivice. To je jedna od najvažnijih osobina kokosovog ulja, a više od polovine ulja sadrži kiseline koje neutrališu ove bacile. To je korisno iz brojnih razloga i bolje je izbaciti ove bakterije iz tela nego im dopustiti da učine štetu u organizmu.

Kokosovo ulje – pitanja i odgovori

Da li kokosovo ulje može pomoći u odstranjivanju celulita?

Srednji lanac masnih kiselina razbija celulit u telu, što je dobra vest za one koji se bore sa ovim problemom. Naravno, ne možete se u potpunosti osloniti na kokosovo ulje, ali ako ga koristite kao deo sveobuhvatnog režima trebalo bi da vidite poboljšanje.

Da li kokosovo ulje ima ukus kokosa?

Iako je napravljeno od kokosa, ukus kokosovog ulja nema ukus kokosa, tako da ne morate da brinete da će vaše namirnice imati ukus kokosa, ili da će kokos pokvariti ukus vašeg obroka. Mnogi jednostavno piju samo kokosovo ulje, a neki ga dodaju frapeima bez komentarisanja da ima ukus kokosa.

Da li će vas kokosovo ulje ugojiti?

Potpuno suprotno, kokosovo ulje će ubrzati vaš metabolizam, detoksikovaće vaše telo i podići nivo dobrog holesterola. Krajnji rezultat bi trebalo da bude gubitak kilograma, a naročito telesne masti.

Da li je kokosovo ulje loše za vas?

Ne! Sva istraživanja pokazuju da je kokosovo ulje veoma dobro za vas, jer sadrži antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala, pomažu da se izgube kilogrami, povećavaju dobar holesterol i imaju umirujući efekat. Upoređujući ga sa uljima koja nemaju nijednu od ovih koristi i koja mogu da zapuše arterije, kokosovo ulje je pravi božji dar.

Da li kokosovo ulje može da se pokvari?

Da, kao i bilo koje biljno ulje, i kokosovo ulje može da se pokvari, ali rok kokosovog ulja je krajnje impresivan, a često više od godinu dana ne pokazuje nikakve znake kvarenja.  Ako želite da ga uključite u vašu dnevnu rutinu, ne treba nikada da brinete o tome da li će se pokvariti pre nego što ga potrošite.

Da li će kokosovo ulje isprati boju vaše kose?

Napominje se da je kokosovo ulje veoma efikasan način da se odstrani boja kose, što je dobra vest za one koji žele da vrate svoju prirodnu boju kose, jer ono takođe regeneriše kosu, pa možete da odstranite boju bez izazivanja dodatnih oštećenja. Ipak, onima koji žele da ga koriste kao regenerator, a istovremeno žele da održe svoju boju kose, savetuje se da ne koriste kokosovo ulje.

kokosovo ulje za kosu i lice

Da li od kokosovog ulja ostaje fleka?

Trebalo bi da držite kokosovo ulje dalje od odeće jer može da je isfleka, a nije lako ukloniti fleke od kokosovog ulja. Soda bikarbona se preporučuje za uklanjanje fleka od kokosovog ulja i treba ih što pre ukloniti.

Da li je kokosovo ulje dobro za vašu kosu?

Da, kokosovo ulje obezbeđuje efekat regeneratora za kosu, a smatra se da daje bolje rezultate nego neki moderni preparati u salonima. Najbolje od svega je to što je kokosovo ulje potpuno prirodno, bez ikakvih veštačkih sastojaka i filera u njemu. Kokosovo ulje bi trebalo da koristite jednom nedeljno kao deo tretmana za kosu, a možete i da ga zagrejete da biste dobili tretman vrelim uljem.

Da li kokosovo ulje izaziva akne?

Postoji više faktora koji uzrokuju akne, a korišćenje kokosovog ulja za hidriranje lica ili drugih delova tela koji su podložna bubuljicama nije dobra ideja. Dakle, nije ga dobro u ovom slučaju koristiti spolja. Međutim, uzimanje kokosovog ulja kao suplementa može zapravo biti veoma korisno za celokupno stanje vaše kože, a smatra se da ćete ako koristite devičansko kokosovo ulje videti poboljšanje kada su u pitanju akne.

Da li će kokosovo ulje pomoći kod strija?

Iako kokosovo ulje neće pomoći da uklonite strije koje već imate, ono može biti korisno u sprečavanju da se one pojave. Vodite računa da ih koristite svakodnevno tako da koža bude dobro hidrirana, a koristite i druge dodatne proizvode koji će pomoći da vam koža bude elastična i da se rasteže bez ožiljaka.

Da li kokosovo ulje povećava holesterol?

Da, ali samo dobar holesterol koji želite da povećate. Telu je potreban dobar holesterol ili HDL, da bi moglo dobro da funkcioniše, a kokosovo ulje povećava nivo dobrog holesterola. Smatra se da u isto vreme smanjuje ili ne utiče na loš ili LDL holesterol. Dakle, dok se povećava nivo vašeg holesterola, efekat će biti pozitivan.

Da li je kokosovo ulje dobro za ekceme?

Postoje različita mišljenja o tome da li je kokosovo ulje dobro za ekceme. Jedni tvrde da je ono savršeno, jer istovremeno hidrira kožu i leči mikrobne infekcije. Međutim, drugi tvrde da kokosovo ulje može da pogorša stanje kože. Možda bi trebalo da ga probate na malom delu tela i da vidite da li ima poboljšanja, pre nego što počnete da ga koristite za lečenje većih delova tela.

Da li će kokosovo ulje ubiti vaške?

Postoji priča da je kokosovo ulje efikasan lek protiv vaški i gnjida. Nekada je samo ispiranje kose kokosovim uljem dovoljno. Ono ima mnogo svojstava koja efikasno deluju na kosu, a pošto deluje i kao regenerator, onda je to dvostruki bonus.

Da li je kokosovo ulje antifungalno?

Da, dokazano je da je kokosovo ulje antifungalna opcija za sve vrste balzama koji su namenjeni uklanjanju gljivica. Preporučuje se korišćenje kokosovog ulja za one koji pokušavaju da se oslobode kandide, jer ono pozitivno deluje na sve štetne organizme koji se nalaze u organizmu.

Gde kupiti kokosovo ulje i koja je cena?

Kokosovo ulje ćete moći da nabavite u našoj internet prodavnici zdravih proizvoda koju uskoro otvaramo. Moći ćete da nabavite najpovoljnije kokosovo ulje bilo da ste u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili nekom drugom mestu. Prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta i obavestićemo vas čim krene prodaja da dobijete specijalne popuste.