You are here: Home » Blog » Konjuktivitis oka – simptomi i prirodno lečenje

Konjuktivitis oka – simptomi i prirodno lečenje

Konjunktivitis je najčešća bolest očiju i može varirati od blage upale sa suzenjem očiju do veoma jake upale koja može dovesti i do odumiranja tkiva. Konjunktivitis predstavlja upalu providnih membrana koje pokrivaju beonjače i unutrašnje delove kapaka.

Najčešći uzroci konjunktivitisa su virusi, gljivice, bakterije ili paraziti, pa se tako ova zarazna bolest veoma brzo širi, naročito među decom. Ostali izroci konjunktivitisa mogu biti alergije na polen, dlake životinja, parfeme ili kozmetiku, a konjunktivitis može biti i posledica iritacije očiju dimom, prašinom, vetrom ili raznim hemikalija.

Osim toga, konjunktivitis može biti i prateća pojava obične prehlade ili osipa. Često konjunktivitis nastaje i usled dugog nošenja kontaktnih sočiva, a pošto je bolest zarazna lako se prenosi u kontaktu sa osobama koje već boluju od konjunktivitisa. Konjunktivitis se lako širi ako se ne održava pravilna higijena ruku i ako se koriste ista sredstva za ličnu higijenu sa inficiranom osobom. Ova bolest se može javiti čak i kod novorođenčadi, jer se može desiti da se zaraze bakterijama još u porođajnom kanalu. U zavisnosti od uzroka, konjunktivitis se može podeliti na više vrsta, a to su virusni, bakterijski, alergijski, neonatalni, bazenski, gonokokni i hronični konjunktivitis.

Konjuktivitis - simptomi i prirodno lecenje

Simptomi

Simptomi konjunktivitisa se nekada javljaju samo na jednom oku, a onda se postepeno šire na drugo ili se mogu javiti na oba oka istovremeno. Za vreme ove bolesti beonjača je crvena i dolazi do suzenja očiju. Oko je iritirano, pa može da peče, svrbi i pecka. Osobe sa konjunktivitisom mogu biti preosetljive na svetlost i mogu imati osećaj da ih nešto žulja i da im je strano telo prisutno u oku. Takođe, u vežnjači se stvara sekret pun gnoja i sluzi. Taj sekret može biti toliko obilan da se čak sliva niz rožnjaču i ometa vid. Kod virusnog i alergijskog konjunktivitisa taj sekret je providan i vodenast, a kod bakterijske infekcije on je žuto-zelenkaste boje. Tokom noći taj sekret se sasuši na kapcima i slepi ih toliko da se potpuno zatvore. Često je potrebno isprati sekret da bi kapci mogli da se otvore. Svrab očiju dovodi i do toga da rukama trljamo oči i onda dolazi do još veće iritacije i stvaranja otoka i zadebljanja kapka.

Prirodno lečenje

Lečenje konjunktivitisa zavisi od njegovog uzroka. Za lečenje blažeg oblika konjunktivitisa koriste se obloge od kamilice i razni rastvori. Ako je u pitanju bakterijski konjunktivitis, on se najefikasnije leči antibioticima, odnosno kapima za nos, dok se virusni konjunktivitis povlači sam nakon nedelju dana. Ako je u pitanju alergijski konjunktivitis, on se leči lečenjem alergije ili nestaje sam po sebi onda kada se ukloni alergen koji je uzrokovao konjunktivitis.

Postoji i lekovito bilje koje vam može pomoći u lečenju konjunktivitisa. Pre svega, preporučuje se da oko isperete hladnom slanom vodom koju ste prethodno prokuvali. Isto tako, od biljke jasmin možete napraviti kapi za oči, tako što ćete cvetove jasmina potopiti na 8h u destilovanu vodu. Sredstvo za ispiranje očiju možete napraviti i od listova ivančice jer ta biljka sadrži tanine i ostale sastojke koji pomažu u lečenju konjunktivitisa.

Biljka vidac je takođe veoma efikasna u borbi protiv konjunktivitisa. Osušenu biljku vidac potopite u ključalu vodu i sačekajte da se ohladi. Potrebno je oči ispirati ovim rastvorom tri puta dnevno. Za lečenje konjunktivitisa od koristi je da ispirate oči i čajem od lista maline. Možete na oči staviti i vrećice čaja od kamilice. Naime, prvo ove kesice potopite u toplu vodu, zatim ih ocedite i držite ih na očima desetak minuta. Potrebno je ovaj postupak ponavljati 3-4 puta dnevno i uvek koristiti nove kesice čaja.

Listovi korijandera se još od davnina koriste za lečenje konjunktivitisa. Potrebno je da uzmete šaku ovih listova i da ih sameljete u električnom aparatu za mlevenje zajedno sa 100 ml vode. Nakon toga procedite sok i stavite pulpu na kapke i držite je nekoliko minuta, a potom je uklonite i obrišite oči.

Da biste izlečili konjunktivitis važno je da vodite računa o higijeni, da često perete ruke i da nipošto ne dodirujete oči prljavim rukama. Takođe, uvek koristite različite peškire za oči, da ne bi došlo do širenja infekcije. Nikada nemojte koristiti peškir koji je koristila zaražena osoba. Za vreme konjunktivitisa nije preporučljivo ni šminkanje očiju jer bi moglo dovesti do dodatne iritacije.