You are here: Home » Blog » Kozja surutka kao lek i kako se pije

Kozja surutka kao lek i kako se pije

U moru mlečnih proizvoda koji se nude na tržištu, surutka je nepravedno zapostavljena. Tek poslednjih godina, neke od mlekara su počele da je nude na našem tržištu, ističući njena brojna svojstva i dobrobit po organizam. Ipak, ukoliko ste u prilici, nabavite domaću surutku. Dobra je i ova industrijska, čak se može naći i u prahu u prodavnicama zdrave hrane, ali je malo bolja ipak ona neprerađena, jer ne sadrži natrijum i emulgatore, koje proizvođači dodaju da bi produžili rok trajanja. U krajnjem slučaju, surutku i sami možete napraviti.

Kozja surutka kao lek i kako se pije

Surutka predstavlja nusproizvod koji ostaje prilikom proizvodnje sira. Iako se može praviti od svih vrsta mleka, naučno je dokazano da se ona dobijena od kozjeg mleka malo izdvaja od ostalih. Kao jedan od razloga navodi se to što su koze ,,aktivne’’, prosto rečeno, viče se kreću i pasu raznovrsniju travu. Kozja surutka, zbog svojih hranljivih svojstava, se svrstava u takozvanu ,,super hranu’’. Iako je mnogi ne vole zbog ukusa, surutka predstavlja pravi izvor zdravlja jer je prava vitaminska ,,bomba’’, sadrži mnoštvo minerala kao što su magnezijum, kalcijum, cink i fosfor. Odlična je za reparaciju imuniteta, pogotovo nakon duže bolesti. Zbog elektrolita koje sadrže, deluje na upalne procese kao prirodni antiseptik. Zbog velikog prisustva minerala, deluje na jačanje kostiju i ligamenata, sprečava njihovo razaranje i odlična je u preventivi oboljenja kao što su osteoporoza i artritis.

Surutka je odličan izvor proteina, te se posebno preporučuje deci u razvoju, trudnicama i sportistima. Proteini su osnova za izgradnju i jačanje koštano mišićnog sistema. Takođe, zbog mlečnih kiselina odlična je za regulisanje probave i podsticanje rada crevne flore. Kada probavni sistem radi kako treba, ne postoji mogućnost za nastanjivanje patogenih organizama koji su izazivači mnogih bolesti, između ostalog i kancera. Odlična je za sprečavanje problema nadutosti i gasova. Konzumiranje surutke se preporučuje nakon napornih treninga ili nekih zahtevnijih fizičkih aktivnosti, kada je organizmu i mišićima potreban odmor i brz oporavak.

Upotreba surutke se preporučuje kod regulisanja kilaže, jer ne sadrži mnogo kalorija, a čak 95 procenata čini voda. Ukoliko želite da zdravo smršate, uvrstite surutku u svakodnevni meni. Bilo svežu ili u prahu, jednako je delotvorna. Onu u prahu možete koristiti i kao dodatak raznim namirnicama, hlebu, testu, kuvanim jelima ili je jednostavno razmutiti u čaši vode ili soka i popiti. Svakako je učinkovita. Zbog prisustva vitamina B, daće vam osećaj sitosti. Koristite je pre svakog obroka, količina nije ograničena, a ukus joj možete poboljšati dodavanjem nekog voća, meda, ili kakaa.

Surutka se preporučuje za detoksikaciju organizma i čišćenje jetre, pogotovo nakon duge bolesti i dužeg perioda uzimanja lekova. Potrebno je konzumirati je duži vremenski period u svežem stanju, makar pola litra dnevno. Jetra je filter koji drži ceo organizam pod kontrolom i zato je potrebno povremeno je ,,očistiti’’ od loših materija koje se u njoj nakupljaju i ometaju njeno pravilno funkcionisanje. Tokom ove terapije, preporučljivo je sprovoditi i poseban režim ishrane, uz izbacivanje alkohola i cigareta, kako bi učinak bio najdelotvorniji.

Recept za surutku: staviti litar svežeg mleka da se kuva. Kada prokuva, u njega iscediti sok od jednog limuna i ostaviti da se prohladi. Vremenom će se na površini stvoriti skrama – surutka, koju treba pokupiti kašikom i ostaviti na hladno mesto. Od ostatka mleka može se napraviti mladi sir.

Kozja surutka – gde je kupiti i koja je cena?

Kozju surutku uglavnom možete nabaviti samo preko proizvodjača ili u baš dobro opremljenim prodavnicama. Ukoliko nabavljate direktno od proizvodjača možete često proći dosta povoljnije i litar surutke nabaviti za manje od 100 dinara.