You are here: Home » Blog » Krompir salata: kako se priprema – recept

Krompir salata: kako se priprema – recept

Krompir salata, koristi se uglavnom kao idealan dodatak za riblje specijalitete. Ipak, kada se ukusno pripremi, ova salata se može konzumirati i kao užina ili ukusna, a pritom blaga večera.

Posebno u periodu posta, od velike koristi vam može biti receptura po kojoj ćete sami moći da pripremite savršenu krompir salatu.

Šta vam je potrebno da biste pripremili krompir salatu?

krompir salata recept

Potrebno vam je:

– Oko jedan kilogram krompira,
– Jedna glavica crnog luka (iz estetskih razloga, možete koristiti i crveni luk),
– Tri supene kašike soka od sveže ceđenog limuna ili tri supene kašike sirćeta (takođe u zavisnosti od ukusa, možete koristiti manje ili više limunovog soka ili sirćeta),
– Jedna ravna kafena kašika soli (u zavisnosti od ukusa, možete koristiti i manje soli),
– Četiri supene kašike maslinovog ulje,
– Jedna kafena kašika sitnog sušenog peršuna,
– Jedna manja posuda,
– Jedna veća posuda u kojoj ćete servirati krompir salatu.

Način pripreme:

Svež krompir najpre dobro operite i skuvajte ga u ljusci. Dok se krompir kuva, sitno iseckajte crni luk, a u manjoj posudi, sjedinite navedene količine soka od limuna ili sirćeta i maslinovog ulja i pola od navedene količine sitnog sušenog peršuna.

Skuvani krompir, prohladite i pažljivo ga oljuštite. Oljušten krompir, ostavite da se dodatno ohladi, jer ćete kada je ohlađen lakše i pravilnije moći da ga sečete. Kada je krompir ohlađen, isecite ga na pravilne kolutove ili na kockice (kako vam se više dopada). Tako iseckan krompir, stavljajte u veću posudu u kojoj ćete poslužiti krompir salatu.

Prilikom stavljanja krompira u tu posudu, svaki put kada ubacite novu količinu krompira vi tu količinu posolite, pa preko nje stavite malo iseckanog crnog luka, i zatim novu količinu krompira. Na kraju, kada iseckate i ubacite u posudu sav krompir, po vrhu ga još jednom posolite, a zatim ga prelijte mešavinom iz manje posude i pospite ga preostalim peršunom.

Krompir salatu na kraju stavite u frižider da se ohladi, a zatim je poslužite.

Ovako pripremljenu krompir salatu, možete servirati i preko svežih nezačinjenih listova zelene salate ili uz barenu blitvu.
Ukoliko ste neko ko uživa u aranžiranju jela, otkrićemo vam i mali trik, koji možete upotrebiti u svrhu jedinstvenog i originalnog posluživanja krompir salate:

Pripremljenu krompir salatu, ubacite u secka i usitnite je, tako da dobije čvrsto kremastu strukturu. Od tako usitnjene salate, oblikujte loptice. Loptice od krompir salate složite na tanjir, pospite ih peršunom i poslužite. Vaši ukućani ili gosti će biti prijatno iznenađeni.