You are here: Home » Blog » Laneno ulje – upotreba za kosu, kožu i zdravlje, cena

Laneno ulje – upotreba za kosu, kožu i zdravlje, cena

Kao bogati izvor lekovitih jedinjenja, laneno seme se uzgaja više od 7000 godina. Braon seme ove biljke je prvo uzgajano u Evropi i redovno je korišćeno za pripremanje melema za lečenje upaljene kože i zatvora. Bogato esencijalnim masnim kiselinama, laneno ulje je korišćeno da spreči i leči srčanu bolest i da ublaži razne upale i probleme sa hormonima, uključujući i neplodnost.

Izvor vlakana za proizvodnju tkanine od najstarijih vremena, biljka lana ima i dugu istoriju kao lekovita biljka. Danas je laneno seme najpoznatije po terapeutskom ulju koji se iz njega dobija. Ulje lanenog semena ima dobru reputaciju za lečenje niza bolesti, od srčane bolesti pa do lupusa.

Esencijalne masne kiseline u lanenom ulju su jedna od njegovih ključnih lekovitih komponenti. Telu su esencijalne masne kiseline potrebne da bi moglo pravilno da funkcioniše, ali ono ne može samo da ih proizvodi. Esencijalne masne kiseline deluju u organizmu tako što štite ćelijske membrane i čine ih efikasnim u upijanju zdravih supstanci i otklanjanju štetnih.

laneno ulje

Jedna od esencijalnih masnih kiselina u ulju lanenog semena, alfa-linolenska kiselina, je poznata omega 3 masna kiselina. Kao i omega 3 masna kiselina koja se nalazi u ribi, ova kiselina smanjuje rizik od srčanih bolesti i brojnih drugih bolesti.

Ulje lanenog semena je odličan izvor omega 3 masnih kiselina: Samo 1 kašičica sadrži 2, 5 grama, što je duplo veća količina od one koju većina ljudi uzima kroz svoju ishranu. Laneno seme takođe sadrži omega 6 masne kiseline u obliku linolne kiseline; omega 6 masne kiseline su iste zdrave masti koje se nalaze u biljnom ulju.

Ulje lanenog semena samo sadrži ove alfa-linolenske kiseline (omega 3 ulja), a ne vlakna ili lignanske komponente koje sadrži cela biljka. Dakle, ulje lanenog semena pruža omega 3 koristi, kao što su svojstva za snižavanje nivoa lipida, ali ne sadrži laksativna ili antikancerogena svojstva.

Cele lanene semenke (ne isceđeno ulje) su bogat izvor lignana (fitoestrogena), supstance koje pozitivno utiče na hormonske poremećaje. Lignani mogu takođe da budu korisni za sprečavanje određenih vrsta raka i za borbu protiv određenih bakterija, gljivica i virusa, uključujući one koji izazivaju čireve i herpes zoster.

Laneno seme ima sledeće zdravstvene koristi:

Snižava holesterol, štiti od srčanih oboljenja i kontroliše visok krvni pritisak:

Nekoliko studija je pokazalo da ulje lanenog semena, kao i mleveno laneno seme, može da smanji holesterol, što znači da značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Konzumiranje ulja lanenog semena takođe može da štiti od angine (bola u grudima) i visokog krvnog pritiska. Pored toga, petogodišnja studija sprovedena nedavno u Bostonu otkrila je da ulje lanenog semena može da bude korisno za sprečavanje drugog srčanog napada. Takođe, može da spreči povišeni krvni pritisak tako što sprečava upalne reakcije koje uzrokuju zapušenje arterija i lošu cirkulaciju.

Bori se protiv upala vezanih za giht, lupus i fibrocistične grudi:

Omega 3 masne kiseline ograničavaju upalnu reakciju povezanu sa ovim stanjima. U slučaju lupusa, ulje lanenog semena ne samo da smanjuje upalu u zglobovima, na koži i bubrezima, već takođe smanjuje holesterol koji može biti povećan zbog bolesti. Uzimanje ulja lanenog semena za giht može često da smanji česte iznenadne i ozbiljne bolove u zglobovima ili oticanje koje je simptom ovog stanja. Pored toga, sposobnost omega 3 masnih kiselina da povećaju apsorpciju joda (mineral koji se često nalazi u niskim nivoima kod žena koje pate od fibrocističnih grudi) čini laneno ulje korisnim za lečenje ovog uglavnom bolnog stanja.

Kontroliše zatvor, hemoroide, divertikularne poremećaje i kamen u bubregu:

Pošto je bogato dijetetskim vlaknima, mleveno laneno seme može da olakša prolaz stolice i da tako ublaži zatvor, hemoroide i divertikularne bolesti. Kod onih koji pate od divertikularne bolesti, laneno seme može takođe da štiti crevne kesice od otpada i da tako spreči potencijalne infekcije. Kada se koristi za upalne bolesti creva, ulje lanenog semena može da smanji upalu i da popravi štetu crevnog trakta. Pored toga, ovo ulje može da spreči razvoj kamena u bubregu i čak da rastvori postojeće kamenje.

Leči akne, ekceme, psorijazu, opekotine od sunca i rozaceu:

Esencijalne masne kiseline u ulju lanenog semena su velikim delom zaslužne za njegove lekovite efekte na kožu. Crvene i bolne mrlje od ekcema, psorijaze i rozacee često reaguju na antiupalne akcije esencijalnih masnih kiselina i na svojstva za umirenje kože. Takođe, koža izgorela na suncu može brže da se izleči kada se leči ovim uljem. U slučaju akni, esencijalne masne kiseline podstiču razređivanje masnog loja koji zapušava pore.

Podstiče zdravlje kose i noktiju:

Pokazano je da omega 3 masne kiseline u ulju lanenog semena doprinose rastu kose (u stvari, niski nivoi ovih kiselina mogu uzrokovati suvu i kosu bez sjaja). Problemi sa kosom koji su pogoršani usled psorijaze ili ekcema na temenu mogu reagovati na antiinflamatorno delovanje i revitalizovanje kože koje omogućava ulje lanenog semena. Slično tome, esencijalne masne kiseline hrane suve i lomljive nokte i štite ih od pucanja i cepanja.

Smanjuje oštećenje nerava koje uzrokuje ukočenost i peckanje kao i druge poremećaje:

Esencijalne masne kiseline u ulju lanenog semena pomažu u prenosu nervnih impulsa, što ulje čini korisnim za lečenje ukočenosti i peckanja. Dejstvo ovog ulja na ishranu nerava može da pomogne i u lečenju Parkinsonove bolesti, degenerativnih poremećaja nervnog sistema i može da štiti od oštećenja nerava povezanih sa dijabetesom i multiplom sklerozom.

Smanjuje rizik od kancera i štiti od efekata starenja:

Lignani u ulju lanenog semena imaju važnu ulogu u zaštiti od raka dojke, debelog creva, prostate i kože. Iako je potrebno da se uradi još studija, istraživanje sprovedeno u Torontu pokazuje da žene sa rakom dojke, bez obzira na stadijum bolesti, mogu imati koristi od lečenja lanenim semenom. Ono što je zanimljivo je da lignani mogu takođe da štite i od raznih efekata starenja.

Leči simptome menopauze, menstrualne grčeve, žensku neplodnost i endometriozu:

Pošto lignani koji balansiraju hormone i biljni estrogeni (fitoestrogeni) u lanenom semenu mogu da stabilizuju odnos estrogena i progesterona kod žena, oni mogu imati korisno dejstvo na menstrualni ciklus i mogu ublažiti simptome perimenopauze i menopauze. Laneno seme može takođe da poboljša funkciju materice i tako da leči problem neplodnosti. Pored toga, esencijalne masne kiseline u lanenom semenu mogu da blokiraju proizvodnju prostaglandina, hormona nalik na supstance koje, kada se oslobađaju u velikim količinama tokom menstruacije, mogu da uzrokuju teško krvarenje povezano sa endometriozom.

Bori se protiv problema sa prostatom, muške neplodnosti i impotencije:

Esencijalne masne kiseline u ulju lanenog semena pomažu da se spreči oticanje i upala prostate, male žlezde koja se nalazi ispod bešike kod muškaraca i koja se sa godinama povećava. Simptomi povećanja, kao što su potreba za mokrenjem, mogu se smanjiti kao rezultat korišćenja ovog ulja. Esencijalne masne kiseline imaju ključnu ulogu u održanju zdrave sperme, što može biti korisno za lečenje muške neplodnosti, a mogu i da poboljšaju protok krvi do penisa, što je velika korist za sve one koji pate od impotencije.

Upozorenja/Oprez:

Ulje lanenog semena se takođe naziva laneno ulje. Industrijske vrste lanenog ulja koje se nalaze u prodavnicama nisu za unutrašnju upotrebu. One mogu da sadrže otrovne aditive.

Žene sa hormonskim bolestima, kao što su endometrioza, fibroidi materice ili rak dojke, jajnika ili materice i muškarci sa rakom prostate treba da izbegavaju korišćenje proizvoda od lanenog semena bez prethodne konsultacije sa doktorom.

Laneno seme može da blokira jednjak ili delove crevnog trakta. Zbog toga oni koji su imali blokade jednjaka ili crevne blokade ne treba da koriste laneno seme.

Neželjeni efekti povezani sa uzimanjem lanenog semena su gastrointetsinalni problemi kao što su dijareja, gasovi, mučnina i bolovi u stomaku. Alergijske reakcije su takođe moguće ukoliko se koristi laneno seme ili ulje lanenog semena.

U studijama slučaja objavljeno je da ulje lanenog semena povećava vreme koje je potrebno da se formiraju krvni ugrušci. Kada se uzima sa antitrombocidnim i antikoagulantskim lekovima efekat leka se može povećati, što dovodi do nekontrolisanog krvarenja. Antitrombocidni lekovi uključuju plaviks i tiklid. Antikoagulanti uključuju aspirin, heparin i varfarin. Druge biljke koje utiču na vreme koje je potrebno za zgrušavanje krvi su crvena žalfija, beli luk, đumbir, divlji kesten, đavolja kandža, papain itd.

Laneno ulje – gde kupiti i koja je cena?

Ulje lana ćete moći da nabavite u našoj internet prodavnici zdravih proizvoda koju uskoro otvaramo. Prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta, i obavestićemo vas čim se počne sa prodajom da bi ste ostvarili pravo na velike popuste.