You are here: Home » Recepti » Liker od banane – lekovitost i recepti

Liker od banane – lekovitost i recepti

Likeri su lagana, pitka, ukusna i mirisna pića, kojima danas uglavnom pribegavaju pripadnice lepšeg pola, a u želji da probude sva svoja čula i osete što više različitih aroma i slatkih ukusa. Likeri od čokolade, vanile, liker od kruške, jagode ili bilo koje druge voćke, preplavili su gotovo sve domove, kafiće ali i restorane.

Iako ih danas u većoj meri konzumiraju dame, bilo kao aperitiv ili uz kakvu zdravicu, ne smemo zaboraviti činjenicu da je prvi liker bio spravljen ni manje ni više nego za francuskog kralja Luja XIV, i to od strane njegove miljenice madam De Mentenon, koja je, kombinovanjem voća i raznih vrsta bilja, spravljala ove okrepljujuće i slatke napitke za njega i njegove goste na raskošnim zabavama.

Liker od banane - lekovitost i recepti

Liker od banane

U svetu, ali i kod nas, sve je aktuelniji i čuveni liker od banane, i to pre svega zbog svog prelepog ukusa i mirisa, ali i zbog lekovitih učinaka na naš organizam koja nam može priuštiti.

Recept 1 – Rakija od banana

U našim krajevima izuzetno je popularno da se bilo koja vrsta voća kombinuje sa domaćom rakijom, takozvanom komovicom, pa su se tako pojedinci dosetili da ovim napitkom preliju i banane. Tako bi vam za isprobavanje ove vrste užitka bilo potrebno:

  • 5 komada jako zrelih pa i prezrelih banana čija je kora gotovo potpuno potamnela
  • 1 litar komovice

Sve što je u ovom slučaju potrebno da uradite jeste da oljuštite banane, stavite ih u teglu (ne morate ih ni seći), prelijete rakijom i ostavite da stoje 3 nedelje na tamnom i hladnom mestu. Nakon tog vremena, procedite i napitak je gotov.

Bananuša

U pojedinim krajevima naše zemlje peče se i rakija od banana koja je dobila i svoj specijalan naziv – bananuša. Rakija se peče od prezrelih banana, koje nisu više pogodne za ljudsku ishranu. Pored toga što ima blagi ukus banane, prednost joj je, kako kažu oprobaoci i što ne zadaje glavobolje i mamurluk.

Recept 2 – Liker od banane 

Za slatki, ukusni liker, prelepog mirisa koji će očarati dame, potrebno je:

  • 5 banana
  • 750 ml, tj ¾ l alkohola
  • 1 kg kristal šećera
  • 120 gr šećera u prahu
  • Pola limuna
  • Jedna pomorandža (koristi se i sok i kora)

Na samom startu banane oljuštite i izgnječite, a potom ih prelijte sokom od jedne pomorandže i pola limuna. Sve to izmešajte, dodajte alkohol i potopite u to i koru od narandže. Sve to stavite u teglu, poklopite i ostavite na hladnom i tamnom mestu da stoji oko 2 nedelje. Nakon 2 nedelje procedite napitak kroz gazu, a zatim u njega dodajte prohlađeni sirup od 1 kg šećera i vode. Vaš liker je spreman i možete ga sipati u flaše.

Lekovitost i značaj likera od banane za zdravlje

O značaju banane u ishrani zaista je suvišno bilo šta govoriti. Izuzetno hranljiva biljka koja prevenira i leči sve boli ljudskog tela od depresije, anemije,  preko mamurluka, konstipacije (zatvor), do jutarnjih mučnina i ujeda komaraca. Bogatstvo kalijumom, magnezijumom, vitaminima A i C, ali posebno i vlaknima i ugljenim hidratima, daje osećaj sitosti i može da zameni čitav jedan obrok.

Za zdravlje vašeg srca, za bol u želucu, ali i za razne druge bolove, za smeh, nesanicu ili pak dobro raspoloženje, uvek možete popiti maleni aperitiv prijatne arome u vidu likera od banane.

Jedna čašica likera dnevno može i te kako povoljno uticati na vaše zdravlje, naročito ukoliko je spravljena na bazi domaćih, prirodnih sastojaka i voća. Naravno, u konzumaciji se nikako ne sme preterivati, jer bi to onda izazvalo neželjene, tj kontra-efekte.