You are here: Home » Recepti » Liker od breskve – lekovitost i recepti

Liker od breskve – lekovitost i recepti

Liker od breskve je jedan od najboljih lekovitih voćnih likera.

Osim što je veoma ukusan, ovaj liker ima i mnoge zdravstvene prednosti.

U nastavku ćete saznati nešto više o lekovitim svojstvima likera od breskve, a pokazaćemo vam i kako sami da napravite ovo ukusno i zdravo piće.

Liker od breskve – lekovitost i recepti

Lekovita svojsta

Breskve su od davnina poznate po svojim lekovitim svojstvima. One sadrže velike količine minerala, poput kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, fosfora i hlora, a od vitamina treba istaći karoten, vitamin C i vitamine B kompleksa. Naročito je značajan vitamin B2, koji je odgovoran za lep izgled kože, za dobar vid i za pravilan rast.

Iako ih je najbolje jesti sveže, breskve zadržavaju svoja lekovita svojstva i kada se koriste u vidu likera. Zahvaljujući vlaknima kojima su breskve bogate, ovaj liker je izuzetno dobar za regulisanje probave i za rad celokupnog sistema za varenje. Dokazano je i da se redovnim konzumiranjem likera od breskve može smanjiti visok krvni pritisak, kao i rizik od nastanka nekih vrsta raka.

Recept 1

Sastojci:

1 kg breskvi

400 g kristal šećera

½ l vodke

100 ml alkohola (70%)

Način pripreme:

Breskve operite i osušite, ali ih nemojte ljuštiti. Isecite ih na četvrtine pa ih složite u staklenu posudu i pospite ih šećerom. Ostavite da posuda stoji nekoliko dana, kako bi breskve pustile sok. Nakon toga, nalijte u teglu vodku i alkohol i stavite poklopac. Neka tegla stoji 2-3 nedelje uz povremeno mućkanje, a nakon tog perioda procedite liker i naspite ga u čiste flaše.

Recept 2

Sastojci:

1 kg breskvi

1 manja pomorandža

200 g šećera

1 kašika semena korijandera

50 g meda

1 l alkohola (38%)

Način pripreme:

Najpre operite breskve u hladnoj vodi, a zatim ih malo posušite, pa ih isecite na dva dela i odstranite koštice. Koštice razbijte čekićem i sačuvajte semenke koje se nalaze u njima, jer one mogu dati likeru još bolju aromu, koja podseća na gorki badem. Polovine breskvi iseckajte na kockice, a iz pomorandži iscedite sok i oljuštite koru. Uzmite jednu veću staklenu teglu i u nju stavite iseckane breskve, seme iz koštica breskvi, sok i koru od pomorandže, šećer, korijander i med. Prelijte sve sastojke alkoholom i zatvorite teglu. Neka tegla stoji 2-3 nedelje, a nakon toga procedite sadržaj iz tegle. Vaš liker od breskve je gotov.

Recept 3

Sastojci:

50 g koštica breskvi

¾ kg šećera

2 g cimeta

1 g muškatnog oraščića

1 l alkohola (96%)

Kora od 1 limuna

Način pripreme:

Najpre razbijte koštice čekićem i izvadite iz njih semenke i iseckajte ih sitno. Stavite ih u staklenu teglu, a zatim nalijte alkohol. Dodajte u teglu i gornji žuti sloj kore od limuna, cimet i muškatni oraščić. Zatvorite teglu i pustite da stoji 6 nedelja na hladnom mestu. Za to vreme potrebno je svakodnevno promućkati teglu. Zatim, kuvajte šećer u 3 dl vode oko 3 minuta. Kroz dvostruku gazu procedite sadržaj iz tegle, pa dodajte ohlađeni sirup od šećera. Vaš liker je gotov, pa ga možete nasuti u čiste flaše. Najbolje je da liker odstoji još nekoliko nedelja pre nego što ga počnete konzumirati.