You are here: Home » Recepti » Liker od čokolade – lekovitost i recepti

Liker od čokolade – lekovitost i recepti

Čokoladni liker spada u red omiljenih ženskih pića, mada ga i muškarci vole. Ovaj liker sadrži uglavnom malu količinu alkohola, a do izražaja dolaze čokoladni sastojci i izrazito sladak ukus. Osnovni sastojci čokoladnog likera su uvek čokolada, alkohol i mleko, mada po želji možete dodati još neke sastojke. Liker od čokolade dosta podseća na toplu čokoladu, ali se za razliku od nje služi rashlađen. Čašicu čokoladnog likera je najbolje popiti neposredno pre jela ili čak uz kafu. Možete sami veoma lako napraviti ovaj liker kod kuće i uživati u njegovom aromatičnom ukusu.

U ovom tekstu ćete saznati nešto više o ovom likeru, o njegovim lekovitim svojstvima, a predstavićemo vam i neke od najboljih recepata kako sami da pripremite ovaj liker brzo i jednostavno.

Liker od čokolade - lekovitost i recepti

Lekovita svojstva

Iako se čokolada ne preporučuje kao najzdravija namirnica, ona ipak sadrži mnoga lekovita svojstva i deluje povoljno na zdravlje. Zahvaljujući antioksidantskim svojstvima koja se nalaze u čokoladi, ovaj liker može ojačati naš imuni sistem i učiniti ga otpornijim na razne bolesti i infekcije. Dokazano je da čokoladni liker u znatnoj meri snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog udara.

Neka istraživanja su pokazala da čokolada ima i antikancerogeno dejstvo. Važno je samo da vodite računa o količini likera koju konzumirate. Pošto je liker od čokolade dosta kaloričan, pijte ga u ograničenim količinama, kako se ne biste ugojili i kako ne bi došlo do naglog povećanja nivoa šećera u krvi.

Recept 1 (Čokoladni liker sa rakijom)

Sastojci:

250 g čokolade

400 g šećera

100 g kakaa ili čokolade u prahu

1 l mleka

3 dl rakije

Način pripreme:

Najpre prokuvajte šećer u mleku sve dok ne počne da ključa, a na drugoj strani rastopite čokoladu. Zatim, rastopljenu čokoladu dodajte u šećer sa mlekom i mešajte sve sastojke dok se potpuno ne sjedine. Čokoladu u prahu izmešajte sa rakijom, ali vodite računa da ne ostanu grudvice, a u tom slučaju možete upotrebiti cediljku. Procedite ovu smesu u čokoladnu smesu koju ste prethodno skuvali. Izmešajte sve još jednom, pustite da se malo prohladi, pa sipajte u flaše. Čokoladni liker držite u frižideru pre nego što počnete da ga konzumirate.

Recept 2 (Čokoladni liker sa rumom)

Sastojci:

200 g čokolade za kuvanje

½ kg šećera

½ l mleka

½ l ruma

1 vanilin šećer

Način pripreme:

Najpre prokuvajte ½ kg šećera u 250 ml mleka, sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Čokoladu izrendajte i stavite je u preostalih 250 ml mleka i kuvajte ovu smesu, sve dok se čokolada ne rastopi. Zatim, umešajte rastopljenu čokoladu u smesu sa šećerom i mlekom koje ste prethodno skuvali i kuvajte sve zajedno još neko vreme na ringli, kako bi se dobila homogena smesa. Skinite šerpu sa vatre, dodajte rum i vanilin šećer i još jednom sve izmešajte. Vaš liker je gotov i pustite da se malo ohladi, a onda ga naspite u čiste staklene flaše. Najbolje bi bilo da liker odstoji nekoliko dana pre upotrebe i za to vreme ga promućkajte par puta.

Recept 3 (Gusti čokoladni liker)

Sastojci:

2 pudinga od čokolade

½ kg šećera

100 g kakaa

1,5 l mleka

½ l rakije ili ruma

Način pripreme:

Najpre izmešajte puding i kakao sa malo mleka, ali vodite računa da ne ostanu grudvice. Ostatak mleka skuvajte i u njega dodajte šećer. Kuvajte dok ne proključa, a onda smanjite vatru i dodajte puding koji ste izmešali sa kakaom. Neprekidno mešajte smesu, a kada se zgusne skinite sa šporeta i nalijte alkohol. Dobro promešajte i po potrebi vratite opet na šporet, sve dok se sastojci ne sjedine u potpunosti. Sipajte liker u flaše i držite ga u frižideru. Ukoliko se desi da se liker zgusne previše, dodajte po potrebi malo rakije i promućkajte.